Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo

Lesar Ustavnom sudu: Očitujte se o referendumu o ćirilici

Dragutin Lesar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.12.2013.
u 09:38

Nemojte čekati daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora. Reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo bi se daljnje produbljivanje društvenih podjela

Dragutin Lesar, šef Hrvatskih labrista, uputio je otvoreno pismo Ustavnom sudu Republike Hrvatske kojim poziva sud da  iskoristi svoje opće nadzorne ovlasti i očituje se o ustavnosti inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koja tvrdi da je prikupila i više nego dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici

- Nemojte čekati daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora. Reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo bi se daljnje produbljivanje društvenih podjela, radikalizacija političkih odnosa, stvaranje atmosfere napetosti i povećanje nepovjerenja građana u institucije političkog sustava, piše Lesar u otvorenom pismu.

Kaže da se referendumsko pitanje “Jeste li ‘za’ ili ‘protiv’ da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?” odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te da se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zajamčeno čl. 3. Ustava RH, zakonskim propisima kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Komentara 22

DU
Deleted user
10:24 07.12.2013.

Eh, predragi naš Lesar Dragec, svojim stavom u vezi s referendumom o definiciji braka ti se javno raskrinkao do srži. Spao si na to da se svrstavaš na stranu s onom tukom Kosoricom, a da ne govorimo o Josipovići, Milanoviću, Pusićki, Opačićki, Liniću, Grbinu, Staziću, Radošu, Kolmanu, Kajinu i sličnim "humanistima". Tko ti nakon takva političkog salta mortale više išta može vjerovati?! Dragec, Dragec, mislili smo da su Međimurci kudikamo inteligentnij i da ne igraju na gubitničku kartu.

Avatar tituš
tituš
10:45 07.12.2013.

Jeftina demagogija, jeftina politika, koja ne će donijeti niti jednog glasa, ali će stvorit još jednog neprijatelja i produbiti podjelu, što od ovog lika nije bolje niti očekivati. Zamislite, on kaže da se ovo predloženo pitanje odnosi na sve manjine, pa nego što. To što on pravi razliku između srba i drugih je njegov problem. Neka citiraju, a ne blefiraju, gje je to pravo zajamčeno kojom odredbom bilo kojeg zakona, Ustava ili Ugovorom o pristupanju, neka pokažu koji je to postotak i kako se on dobiva. Neka vam je jasno, manjina će uvijek biti manjina, pa i onda kada u jednom mjestu lokalno prelazi 50%, no tamo gdje će tog biti mogu (ne moraju) ostvariti pravo na uporabu svog jezika. I to samo na svojim institucijama (kulturnim, vjerskim, privatnim), ikako ne i na državnim. Za to ćemo se boriti do posljednjeg čovjeka, do zadnje kapi krvi i ne ćemo posustati. Oni su prijetili i govorili ne će biti niti referenduma netom održanog, pa ga je bilo, pa sad umjesto da daju ostavke i netragom nestanu, počevši od politike, preko tobožnjih pravobranitelja, da se pogase sve udruge ujedinjene u platformu protiv, oni nanovo raspiruju. Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a onda kako on odluči biti će tako, a to bi trebalo ovoj totalitarističkoj vlasti biti na umu, kao i njenim trabantima i priguzima, trgovcima i slugama. Drug sindikalac Lesar, koji nikad ništa nije radio, još od vremena socijalističkog sindikata grafičara iz ulice Brešćenskog do danas, piše pismo na kupusovu listu koji ćemo baciti pred ovce, ili možda još bolje na wc papiru kojim ćemo obrisati guzicu, toliko o njegovoj težini.

A9
AAA-999
11:07 07.12.2013.

Otvoreni odgovor drugu postolaru Lesaru: Zahtjev Stožera za obranu hrvatskog Vukovara potpuno je legitiman, u skladu je s Ustavom i propisima ostalih članica EU-a. Zato, druže partijašu, dalje prste od svetog Vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije