Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jakob Dencinger

Čuvar iz Auschwitza kojeg traži Njemačka živi u Osijeku!

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
Autori: Ivanka Toma, Sandra Veljković
29.01.2014.
u 23:39

Državno odvjetništvo preispituje je li Dencinger u vrijeme rata, dok je bio čuvar u tvornicama smrti, počinio ratni zločin

Najmanje 20 godina i Njemačka i SAD znali su da je Jacob (Jakob) Frank Dencinger (Denzinger) u Hrvatskoj! I cijelo to vrijeme Dencinger, inače rođen u Čepinu, mirno je živio u Osijeku, nimalo ne krijući svoj identitet. Štoviše, njegov je kućni broj, uz točnu adresu, u telefonskom imeniku! Ovaj "folksdojčer" se kao osamnaestogodišnjak pridružio Hitlerovim vojnim postrojbama, a od sredine 1943. godine bio je čuvar u koncentracijskim logorima, i to najmanje u njih pet.

Informacije iz Njemačke

Državno odvjetništvo preispituje je li Dencinger u vrijeme rata, dok je bio čuvar u tvornicama smrti, počinio ratni zločin.

Njegovu su ulogu hrvatski tužitelji počeli preispitivati ponukani tekstom svojedobno objavljenim u Jutarnjem listu da u Hrvatskoj živi nekadašnji čuvar koncentracijskih logora. U tom članku nije bilo spomenuto čak ni njegovo ime. No, Državno odvjetništvo obratilo se tužiteljstvu u Njemačkoj i zatražilo informacije. Dobili su ime i prezime te vrlo opsežnu dokumentaciju o njegovoj biografiji.

SAD je još 1989. pokrenuo sudski postupak za oduzimanje državljanstva Dencingeru (Denzingeru), poslovnom čovjeku iz Ohija, nakon što su primili dokumente da je "bio čuvar u više nacističkih logora".

Dokazi poslani

U skupnom izvješću u o nacističkim suradnicima sastavljenim iz 2006., tamošnje je Ministarstvo pravosuđa napomenulo kako se Dencinger nalazi u Hrvatskoj kamo je – preko Njemačke – pobjegao čim je u SAD-u podnesena optužnica. Tek je lani u rujnu njemački viši tužitelj za zločine iz nacističkog doba Kurt Schrimm objavio da su završili predistragu te prikupili dovoljno dokaza o nacističkim zločincima, njih 30 iz Njemačke te sedmero iz inozemstva, među kojima je i "jedan od čuvara u nacističkim logorima koji se skriva u Hrvatskoj". Dokaze su, kazao je, poslali nadležnim tužiteljstvima na kojima je da procijene koliko su oni čvrsti. Večeras nismo mogli dobiti objašnjenje od Kurta Schrimma zašto se od rujna do danas nije ništa učinilo u slučaju Dencinger.

Dio objašnjenja leži zasigurno u činjenici da se svi okrivljenici - pa tako i Dencinger - terete za kaznena djela pomaganja u ubojstvima kao čuvari u konclogoru Auschwitz-Birkenau, ali nitko od njih nije do tada snosio nikakvu odgovornost, iako su za neke znali gdje žive, objasnio je tada glavni tužitelj. "Krivica" leži na stavu Vrhovnog suda SR Njemačke iz 1969. u slučaju Auschwitz da svakom čuvaru koncentracijskog logora mora biti dokazana osobna krivnja da bi ga se osudilo za pomaganje u ubojstvima. A to je u puno slučajeva bilo nemoguće dokazati. Istrage protiv čuvara krenule su novim smjerom 2011., kad je i započela akcija "Posljednja šansa", novi val optužnica protiv nacističkih zločinaca.

– Ovo je utrka protiv vremena – kazao je tada Schrimm, aludirajući na visoku dob optuženika. Naime, 2011. Središnji je ured za otkrivanje nacističkih zločinaca, na čijem je čelu Schrimm, promijenio strategiju te uveo novu tezu po kojoj je svatko tko se našao na strani nacista u konclogorima, bez obzira na dužnost koju je obavljao, sudjelovao u mašineriji za masovno uništenje te da mu se mora suditi za pomaganje u ubojstvima. Sud u Münchenu prihvatio je njihovo obrazloženje te 2011. osudilo čuvara iz logora Sobibor, Ivana Demjanjuka na pet godina zatvora za pomaganje u više od 28 tisuća ubojstava. Taj je Ukrajinac preminuo prije pravomoćnosti presude.

>>Šokirani susjedi: O prošlosti nije puno govorio. Miran je, tih, povučen

>> Amrani: Holokaust je počeo prije logora

Komentara 94

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
07:41 30.01.2014.

A znači ovo nije u zastari, gospodo udbofilna iz DORHa?

DO
DoktorAmer
22:42 29.01.2014.

Eto vidite, Nijemci gone svoje do vijeka ma gdje bili. Da smo mi bar nase iz Jasenovca i Bleiburga, a lako bi ih se naslo da trazimo, drugacija bi bila klima u Hrvatskoj, nebi bili opsjednuti ustasama i udbasima. a a ovako, nikad kraja, jos uvijek vodimo 2. Svj rat svakodnevno, na ovim stupcima i svagdje drugdje. Nas problem je da jedni vide samo ustase, a drugi samo udbase, a u biti radi se o vrlo slicnim ljudima.

Avatar zrnorazuma
zrnorazuma
22:44 29.01.2014.

Dakle ova novinarka je pronašla tipa od 89 godina koji je bio u SS i ubijao sve. Šta kaže Bajić na sve to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije