Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proslava ulaska u eu

Čuđenje veleposlanika na skromnu proslavu: Zar je to sve?

Hrvatska reprezentacija, utakmica (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/7
24.05.2013.
u 15:11

Iz Banskih dvora priopćeno je da će se središnja proslava hrvatskog članstva u Europskoj uniji održati u Zagrebu, 30. lipnja, u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Nešto više od mjesec dana prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, medijima i stranim veleposlanicima otkriven je protokolarni dio slavlja, koje će se održati 30. lipnja. Očekuje se oko 120 visokih gostiju iz inozemstva, glavni događaj će se zbiti na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Ulazak Hrvatske u EU simbolički će biti označen skidanjem natpisa “carina” s graničnih prijelaza. Trošak cijele proslave, detalji koje još drže u tajnosti, iznosi 5,7 milijuna kuna.

 

Kapanje informacija

Program koji je predstavljen medijima, ali i veleposlanicima na odvojenom sastanku, koji već dulje vrijeme nezadovoljno komentiraju da je bilo vremena da se organizira proslava te da bez detalja – a izvor informacija bili su im tekstovi koji bi tu i tamo “kapnuli” u medijima – matične države teško mogu odlučiti koga će – premijera, predsjednika... – poslati u Zagreb. U petak su prvi put vidjeli službeni dokument o proslavi, sličan onom koji je podijeljen novinarima, ali s još manje informacija. Usto su dobili još jedan, s obavijesti o osiguranju i smještaju. Nakon što su pročitali kostur proslave, ali i nakon isprike koju su dobili od hrvatske strane da je “sve moglo biti ranije gotovo”, pitanje koje su javno postavili bilo je: – Zar je to sve? Zar ćemo za tako kratak program nekoga slati u Zagreb?

Prošla su vremena velebnih proslava kao u doba bivših pristupanja, to je jasno.

– Razvila se debata – kaže nam jedan sudionik sastanka, zapadni diplomat:

– Pozivnice su išle u više valova tako da ne znamo tko je na što pozvan. Primjerice, rekli su nam da je 29. lipnja svečana sjednica Sabora, a naša država nije dobila pozivnicu. O tome tko je pozvan, a tko nije, doznajemo iz razgovora s kolegama iz drugih veleposlanstava. Dodatnu “zbrku” izazvao je članak objavljen u The Economistu, u kojem se kaže da će hrvatski predsjednik Ivo Josipović 2. srpnja ugostiti predsjednike država Balkana. O tome ne znaju ništa. Za pripremu proslave bilo je zadužena radna skupina na čelu s Tomislavom Sauchom, predstojnikom ureda premijera Zorana Milanovića. Imenovana je još 14. veljače. Za goste iz inozemstva – a pozvali su, kažu, “razinu ljudi koja dolazi na Vijeće EU”, odnosno premijere, osim u zemljama gdje su to predsjednici – vrijedi pravilo da se liste zaključuju 10. lipnja te do tada imena potvrđenih, a kažu da ih ima, neće objavljivati. Usto, u Bruxellesu se za 3. srpnja priprema svečano primanje.

Nema sponzora

Zašto se proslava na Trgu bana Jelačića, koju je – nakon što je Krešo Dolenčić prije par mjeseci otkazao suradnju – preuzela Dora Ruždjak Podolski, drži tajnom nije jasno, no “iscurila” je informacija da Vlada ima problema s odzivom hrvatskih tvrtki na poziv da doniraju autohtone proizvode i usluge. Također, nije poznato što ako tog dana pada kiša. Nadaju se da će brzo prestati.

 

>>Milanović na Vladi: Ugled Hrvatske jako je narušen u svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije