Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
već šestero ubijeno

Crnogorski državljani 'zarobljeni' u područjima koje kontrolira ISIL

Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
23.12.2018.
u 18:01

Jedan muškarac je pritvoren u Turskoj, dok su se osam muškaraca, jedna žena i jedno dijete vratili u Crnu Goru, piše u izvješću NOMEN-a

Na ratištima u područjima djelovanja militantne skupine Islamske države nalazi se ukupno 23 crnogorska državljanina među kojima 18 muškaraca i pet žena s troje djece, koja su tamo rođena, kazala je u nedjelju za Hinu Aida Ramusović čelnica nevladine organizacije NOMEN.

Prema podacima te nevladine organizacije koji se temelje uglavnom na pisanje medija i evidenciji Regionalnog centra za suradnju, koje službeni izvori nisu demantirali, do danas je šest muškaraca ubijeno u ratnoj zoni, dok su tri muškarca, četiri žene i dvoje djece ostali na područjima koje kontrolira ISIL.

Jedan muškarac je pritvoren u Turskoj, dok su se osam muškaraca, jedna žena i jedno dijete vratili u Crnu Goru, piše u izvješću NOMEN-a.

NOMEN iznosi i podatak da je pet boraca iz Crne Gore ratovalo u istočnoj Ukrajini, na strani proruskih separatista. Jedan od njih procesuiran je i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla prije izmjena kaznenog zakona kojima je odlazak na strana ratišta označen kao kazneno djelo.

NOMEN i Agencija “Defacto” ispitivali su ulogu medija u izvještavanju o nasilnom ekstremizmu, radikalizmu i govoru mržnje, intervjuirali su novinare i medijske stručnjake, ispitali 1008 građana kako bi saznali njihova stajališta o potencijalnim prijetnjama, osobnoj sigurnosti, strahu od terorizma, ali i utjecaju medija.

Dvije trećine ispitanika drži da postoji mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori, a gotovo 60 posto ispitanih kao prijetnju vidi ISIL, a sljedeća na ljestvici je al Qaeda.

>> Pogledajte video specijal o Angeli Merkel

Ključne riječi

Komentara 16

DS
ds
19:48 23.12.2018.

Ovi koji su u Siriji drzavljani CG,ali sigurno suneceni(balije)nije ih za zaliti.

TE
TEUTA
23:43 23.12.2018.

Najveci boljeenici na Balkanu. Crnogorci muslimanske vjere idu ratovati za one kuji su unistili njihov identitet: vjeru, tradicije, obicaje. Najbolje bi bilo da se nikad vise ne vrate nazad. Neka idu u Saudijsku Arabiju i tamo postanu hadzije.

DU
Deleted user
22:11 23.12.2018.

Neka sada tamo pošalju one Crnogorce- muslimane koji traže promjenu crnogorskog grba, tj brisanje križa iz ili dodavanje j***nog polumjeseca u grb.... pošaljite svoje među svoje da izvuku Crnogorce... ako ne, sredite te svoje petokolonaše, smail age....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije