Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijesni Srbijom i Crnom Gorom

Ovo je pokrenulo krvavi mafijaški rat, a policija priznala da je nemoćna

Foto: Reuters
1/2
22.12.2018.
u 21:35

Do sada je što u Crnoj Gori, što u Srbiji, što po Europi, ubijeno između 25 i 30 ljudi. Policija je javno priznala da je nemoćna obuzdati tu eksploziju nasilja

Bespoštedni mafijaški rat do istrebljenja, koji već četiri godine bijesni Crnom Gorom i Srbijom, pri čemu tamošnje policije javno priznaju da su nemoćne u obračunu s kriminalcima, sada se prelio i na ulice europskih gradova.

Riječ je, naravno, o sukobu tzv. škaljarskog i tzv. kavačkog klana koji nesmiljeno bijesni od veljače 2015., kada je pala prva žrtva – Goran Radoman, koji je ubijen u Beogradu, a ubojica je u njega ispalio 25 hitaca iz kalašnjikova.

Od tada do danas, u obračunima dva klana, što u Crnoj Gori, što u Srbiji što po ulicama europskih gradova, ubijeno je između 25 i 30 osoba, s tim da je krvavi mafijaški rat imao i kolateralne žrtve, jer je u međusobnim mafijaškim razračunavanjima ubijeno i pet nedužnih osoba, koje su se u krivo vrijeme našle na krivom mjestu, dok su još dvije osobe bile teže ranjene.

Video - Pogledajte kako je češka policija uhitila crnogorskog bjegunca

Blindirano vozilo i pancirka

U posljednjem poglavlju krvavog razračunavanja, koje se dogodilo u petak u Beču, kada je u središtu austrijske metropole, pred jednim od tamošnjih najpoznatijih restorana, izrešetan Vladimir Roganović, pripadnik tzv. kavačkog klana. On je usmrćen na mjestu dok je Stefan Vilotijević u pucnjavi teško ranjen. Ubojice su pobjegle i za njima se još traga, a austrijska policija nakon pucnjave u potragu je uključila u helikopter.

Roganovićeva likvidacija vjerojatno će na površinu izvući i pitanje nedostatne suradnje policija različitih zemlja, jer je bila riječ o višestruko osuđivanoj osobi, za kojem je bila raspisana i tjeralica. U Srbiji je bio osuđen zbog krivotvorenja isprava, a Srbi su ga svojevremeno izručili Crnoj Gori koja ga je tražila zbog lažne dojave o bombi u jednoj diskoteci.

Teretio se i da je 2009. ubio jednog od vođa Delija, navijačke skupine Crvene zvezde. Suoptuženik u tom ubojstvu bio mu je Dražen Čađenović, koji je prije nekoliko mjeseci likvidiran u Podgorici, kada je u njegovu blindiranom automobilu eksplodirala bomba.

Srbijanski i crnogorski mediji Roganovića su povezivali s kavačkim klanom, čiji je vođa Slobodan Kašćelan, u spektakularnoj akciji češke policije prije desetak dana uhićen u Pragu zbog sumnje da se bavio kamatarenjem i trgovinom drogom. Roganović je navodno mjesecima šetao s pancirkom na sebi, vozeći se u blindiranom vozilu, no sve to nije bilo dostatno da mu spasi život.

U mafijaškom ratu koji bjesni već nekoliko godina, ubijen mu je i stric, a Roganovića se sumnjičilo da je čak i iz zatvora naređivao likvidacije svojih suparnika.

Podjela jedinstvenog klana

A cijela priča počela je 2014. kada se do tada jedinstveni kriminalni klan iz Kotora, koji je pod sobom imao trgovinu drogom u Crnoj Gori i Srbiji, raspao na dva djela. Škaljari i Kavač su mala naselja u okolici Kotora, koja zajedno nemaju ni 4000 stanovnika.

Do 2014. kriminalci iz tih naselja bili su dio jedinstvenog mafijaškog klana, a onda su Škaljari iskoristili činjenicu što je Radoman, pripadnik dijela klana iz Kavača, zbog nekog prometnog prekršaja završio u pritvoru na Kubi, da bi iz njegova stana u Valenciji ukrali 200 kilograma kokaina.

Drogu je navodno, pisali su crnogorski mediji, uzeo jedan od pripadnika klana, kako bi se osvetio jer se klan o njemu nije dovoljno brinuo dok je bio u zatvoru. Nestanak droge prvo je bio povod za podjelu klana, a zatim mi i za krvavi rat. Na čelo kavačkog klana zasjeo je Kašćelan, dok je vođenje škaljarskog klana preuzeo Jovica Vukotić.

U sukobima koji su uslijedili, bilo je pucnjave, ranjavanja, dizanja u zrak automobila i kafića, a kriminalci se nisu libili ni razračunavanja na javnim mjestima što je rezultiralo smrću petero nevinih građana. Jedno od najspektakularnijih ubojstva u tom ratu zasigurno je bilo ubojstvo Dalibora Đurića, koji je u rujnu 2016. likvidiran iz snajpera i to ni manje ni više nego dok se šetao unutar zatvora u kojem je odsluživao kaznu.

Kriminalci su na plaći imali i neke visoko pozicionirane policajce, a prema pisanju crnogorskih medija, po Kotoru su imali i svoj vlastiti videonadzor kojim su jedni druge pratili, nadzirali i ubijali.

>> Pogledajte video i saznajte koja su to mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Komentara 51

BA
balance
22:56 22.12.2018.

Sreća njihova pa se Albanci drže po strani.

LU
Lujo123
22:12 22.12.2018.

samo rokajte četnici! Bravo!!!

Avatar Apsalar
Apsalar
23:44 22.12.2018.

Navijam za oba klana. Mirnu ruku i dobro oko oboma. I...pusti nek traje, sve dok traje, dobro je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije