Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hdz kritizira zaduživanje

Ćorušić o zdravstvenom sustavu: On nije u kolapsu, on je mrtav

Konferencija HDZ-a
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
09.04.2014.
u 15:15

- Prema tome glavni dio novog zaduženja stvoren je upravo u proteklih dvije godine dobrim dijelom zato jer nisu bili sposobni povući novac iz europskih fondova- kritizirao je HDZ-ovac Željko Reiner aktualnu vladu

Željko Reiner na HDZ-ovoj konferenciji za medije kritizirao je zaduživanje aktualne vlade. Osvrnuo se na plan 21 i podsjetio da je u njemu vladajuća koalicija za vrijeme prošlih izbora kritizirala prezaduženost države i obećavala manje zaduživanje.

- Stvarnost je da su u proteklih dvije godine zadužili Hrvatsku otprilike kao Račanova vlada u četiri godine a u iste te dvije godine zadužili su Hrvatsku tek nešto manje nego li što su to zadužile u sedam godina vlade Sanadera i Kosor. Prema tome glavni dio novog zaduženja stvoren je upravo u proteklih dvije godine dobrim dijelom zato jer nisu bili sposobni povući novac iz europskih fondova- kritizirao je Reiner i dodao kako je jedan od problema također što to zaduživanje uopće nije išlo za podupiranje gospodarstva i proizvodnje već isključivo za potrošnju, krpanje rupa u proračunu.

- U ovom času u Hrvatskoj živi otprilike oko 800 tisuća ljudi koji su mlađi od 18 godina dakle onih koji će morati vraćati taj teret taj iznos javnog duga. Svaki od njih u ovom času je već zadužen za blizu 300.000 kuna prema tome svako novo zaduživanje a posebice ona koja neidu za proizvodnju za poticanje gospodarstva znače oduzimanje budućnosti našoj djeci. Onima koji će još ostati u Hrvatskoj jer znamo nažalost da svakog dana stotine i stotine mladih školovanih napušta ovu zemlju upravo zato jer ne vide nikakvu perspektivu u njoj- rekao je Reiner.

Ante Ćorušić je kritizirao zaduženje vlade koja je, kako je kazao, sa svjetskom bankom za obnovu i razvoj ušla u aranžman gdje se zadužuje za 75 milijuna eura uz financijsku potporu državnog proračuna od 105 milijuna eura. Program za koji se vlada zadužila nazvao je ''celofanom bez sadržaja''

Kritizirao je stanje u zdravstvu i master plan.

- Vlada nema artikulirani strateški razvojni put kako riješiti nagomilane probleme u hrvatskom zdravstvenom sustavu - rekao je Ćorušić i dodao kako ti problemi nisu mali.

Kritizirao je odluku vlade da uzme kredit od EBRD-a i spomenuo preporuku EK od 4. travnja ove godine koja je naglasila državama članicama EU da za razvoj i probleme razvoja, obujma, dostupnosti i kvalitete zdravstvene skrbi angažiraju fondove EU koji su kako je rekao, gratis.

Istaknuo je i da zadnji podaci Europske komisije govore o padu standarda kvalitete opsega i obujma zdravstvene zaštite hrvatskog naroda.

- Mi možemo reći da ova vlada zaista ne zna kamo smjera. Plan zdravstva i zdravstvenog osiguranja uopće nije riješen. Mi imamo silnih problema sa lijekovima. Lijekovi nisu dostupni brojnim kroničnim pacijentima. Ovako više neide jer zdravstveni sustav je kolabirao. On nije u kolapsu on je mrtav. Sustav javnog zdravstva uništila je aktualna vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem. Koliko čujem njegovi ga prijatelji zovu Basta. Pa druže Zorane vrijeme je da kažemo dosta -rekao je Ćorušić.  

>> Dr. Ante Čorušić: Premalo je osoblja za smjenski rad u bolnicama  

>> Ostojić: nisam zatekao niti jedan natječaj, niti je postojala strategija

Komentara 5

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
15:49 09.04.2014.

kako sad to? pa ostojić&co uvjeravaju nas da je stanje maltene idilično?!?

LO
lokun
16:06 09.04.2014.

Kao i KUKURIKU koalicija u kolapsu, mtva

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
16:34 09.04.2014.

Nažalost došli smo do toga da je SDP uništio apsolutno sve što je mogao. Jao si ga nama ako pod hitno ne budu raspisani prijevremeni izbori...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije