Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U dodatku 'Sette'

Corriere della Sera: Novinarska sloboda u Hrvatskoj pod ispitom

novinari
Sanjin Strukić/PIXSELL
07.05.2016.
u 14:00

"Sloboda izražavanja je vruća tema od kada se ustoličila nova vlada desnog centra u siječnju ove godine", piše o stanju u Hrvatskoj Corriere della Sera.

Pod naslovom "Sloboda medija pod ispitom" tjedni dodatak "Sette" lista Corriere della Sera piše o sastanku veleposlanika u Zagrebu (Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Norveške i Nizozemske) koji su razmatrali stanje u Hrvatskoj posebno u svjetlu nekih poteza i izjava ministara nove vlade premijera Tihomira Oreškovića vezanih za slobodu izjašnjavanja. 

Prenosi se kako sastanak europskih veleposlanika nije završio s nekim priopćenjem, ali su neki mediji, "kao dnevnik Večernji list, naglasili kako i bez završnih priopćenja poruka koja je proizišla s toka sastanka je snažna i jasna: "Motrimo vas". "Sloboda izražavanja je vruća tema od kada se ustoličila nova vlada desnog centra u siječnju ove godine. Odnosno od kada su neki događaji, kao što je suspenzija financiranja mnogim medijima koji iznose kritike prema vladi sve do serije otkaza na državnoj radio-televiziji koji imaju okus političkog čišćenja, stvorili taj argument od sve veće aktualnosti“, piše novinarka Donatella Bogo u prilogu "Sette".

Spominje se i napad "skupine ekstremista" na "satiričkog novinara Antu Tomića" koji su mu klicali "govno jugoslavensko". Nakon što su uhićeni odgovorni za to, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, "poznat po tomu što je u mladosti bio militantom u mladeži ekstremne desnice", uopćeno osudio napad na Tomića, ali je upotrijebio izraz koji bi se mogao protumačiti i kao "sam si to tražio". Situacijom, čini se, nije zabrinuta hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je izrazila iznenađenje činjenicom da su veleposlanici raspravljali o slobodi izražavanja u Hrvatskoj, te im je spočitala "miješanje u unutarnje stvari druge zemlje". U članku se kaže i kako su međunarodne organizacije, kao što su Reporteri bez granica, stavile pod lupu slobodu medija u Hrvatskoj.

Istina, prema upravo objavljenim podacima o slobodama medija Reportera bez granica (Reporters sans Frontières), a koji se odnose na 2015. godinu, Hrvatska se, među 180 zemalja, nalazi na 63. mjestu, dok je godinu prije bila rangirana kao 58., a Italija se nalazi na 77. mjestu što znači da je u odnosu na godinu ranije izgubila četiri mjesta (u članku tjednika „Sette“ se ti podaci ne spominju). No, o slobodama medija u Italiji se na sastancima europskih veleposlanika ne raspravlja. Možda i ima razloga što se za stanje u medijima u Hrvatskoj neki europski veleposlanici zabrinutiji nego za stanje u talijanskim medijima.

Komentara 4

SU
suncesmokvemaslina
22:31 07.05.2016.

Corriere della Sera,sloboda izražavanja nije upitna od siječnja ove godine nego je bila upitna četiri godine prije siječnja za vrijeme bivše vlada...eto toliko samo da znadete...a silvije tomašević što ti radiš, zašto ne kažeš i napišeš jedan istinit članak

RE
rem
22:51 07.05.2016.

Sloboda medija u Hrvatskoj je pala ispit prije četiri godine, za vrijeme bivše vlasti! Interesantno- tada su podobni novinari šutili, jer su bili zbrinuti sa svim mogućim privilegijama. Sad im fale ta vremena, pa se bune!

FU
furest
08:26 08.05.2016.

milanovic u svim vijestima , ima komentar na sve , cak i na ovoj slici nosi transparent gospodja koja vodi peti sat na htv . toliko o cenzuri novinara od ove vlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije