Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacrt novog Zakona

Članarinu HGK neće plaćati čak 97 posto tvrtki. Hrebak: Uvijek mora biti određenih popuštanja

Foto: PIXSELL
1/6
06.06.2021.
u 11:30

Za modernizaciju sustava HGK će dobiti rok od godine dana, a usluge će biti dostupne uz naknadu

Ministarstvo gospodarstva uputilo je u javno savjetovanje prethodni nacrt učinaka novog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Prvi je to korak prema ispunjenju zahtjeva koji je saborska većina donijela u veljači, na inzistiranje Reformista i HSLS-a, koji su se kao liberalne stranke našli pod udarom kritika zbog odbijanja Mostova prijedloga da se članarine u HGK u potpunosti ukinu.

U objavljenom tekstu potvrđuje se ranije dogovoreni smjer, prema kojem će se ići na ukidanje obveze članstva samo za manje poslovne subjekte. Prema novom modelu poduzetnici će biti razvrstani u tri skupine ovisno o njihovoj gospodarskoj snazi, a članarine bi bili oslobođeni oni iz I. skupine, što su prema važećoj kategorizaciji HGK oni s ukupnom aktivom manjom od 7,5 milijuna kuna.

U nacrtu se ne navodi koliko bi poduzetnika na temelju takvog modela bilo oslobođeno obveze plaćanja članarine, no sudeći prema informacijama prije odaslanim iz Vlade, članarinu u HGK više ne bi moralo plaćati 96 posto tvrtki. Obveze članarine, prema ovom nacrtu, bili bi oslobođeni u roku od mjesec dana od stupanja na snagu novog zakona. Kad je riječ o rasterećenju gospodarstva, iz dokumenta je vidljivo kako Ministarstvo smatra da će učinak novog propisa na troškove poduzetnika biti zanemariv.

“Ne postoji izravni učinak na gospodarstvo, s obzirom na to da se radi o oslobađanju od plaćanja članarine koja u prosjeku iznosi 42 kune za prvu skupinu članova koji se odnose na mikro i male gospodarske subjekte”, navodi se u tekstu.

Ističe se, međutim, da je donošenje novog zakona u funkciji povećanja angažmana, proaktivnosti i kvalitete same Komore i njezine transformacije u efikasan servis okrenut gospodarstvenicima. Ministarstvo pritom podsjeća da je važeći zakon star puna tri desetljeća te je izmijenjen samo jednom, u godini u kojoj je i donesen, i to samo kako bi se pomaknuo rok koji je Komori tada dan za prilagodbu na novi sustav.

Sada se od Komore očekuje prilagodba novim trendovima u gospodarstvu, pri čemu se naglašava potreba osmišljavanja lepeze posebnih usluga i proizvoda koji će biti dostupni poduzetnicima, kako Komora više ne bi bila samoj sebi svrha. Za ovakvu modernizaciju sustava HGK će dobiti rok od godine dana, a usluge koje će razviti poduzetnicima će biti dostupne uz plaćanje naknade po cjeniku koji će utvrditi Skupština HGK.

Ministarstvo očekuje da će razvoj novih proizvoda i usluga potaknuti i mikro i male poduzetnike na članstvo u Komori, ali i privući nove članove koji učinkovitu zaštitu svojih interesa žele ostvariti u odgovarajućoj zastupljenosti u tijelima Komore. Subjekti koji odluče zadržati članstvo, dobili bi, napominje se u tekstu, potrebnu reprezentativnost po veličini, prihodima i djelatnostima u tijelima upravljanja.

U nacrtu nema spomena o nekim važnim pitanjima, primjerice o tome što će biti s javnim ovlastima Komore poput izdavanja različitih potvrda ili vođenja registra prometa nekretninama, ali i Stalnog arbitražnog sudišta i Centra za mirenje, i hoće li možda država preuzeti te ovlasti kao i njihovo financiranje od HGK. Za odgovore na ta pitanja potrebno je pričekati nacrt prijedloga zakona koji bi, bude li se Vlada držala zadanog roka, trebao uslijediti vrlo brzo.

Također, bit će zanimljivo vidjeti što će se događati vezano uz obvezu članarine u Hrvatskoj obrtničkoj komori, a to je pitanje također postavljeno, kako iz oporbe, tako i među strankama vladajuće koalicije. Promjene u sustavu HGK, naime, otvaraju pitanje nejednakog položaja malih obrtnika u odnosu na male tvrtke, budući da obrtnici i sada plaćaju oko 76 kuna mjesečno, što je daleko više od 42 kune koliko se ukida za male poduzetnike.

Prvi HSLS-ovac Dario Hrebak zadovoljan je objavljenim nacrtom i očekuje da će Vlada poštovati zadane rokove, što bi značilo da bi mali i srednji poduzetnici članarine u HGK mogli biti oslobođeni već krajem ove ili početkom iduće godine.

– Vidio sam nacrt, on ide u smjeru koji smo i dogovorili. Drago mi je da se nakon 30 godina ide u reformu Komore i da se poštuje sve što je HSLS do sada dogovorio s premijerom. Uvijek mora biti određenih popuštanja i s jedne i s druge strane da bi se stvari promijenile. Ucjenama se ništa ne postiže i one nisu naš način vođenja politike u HSLS-u – rekao nam je Hrebak.

VIDEO Tomašević pomogao ženi koja se onesvijestila: “Prišao je da joj pomogne, a prvo je došao sanitetski prijevoz”

Ključne riječi

Komentara 18

MM
MMdo
11:48 06.06.2021.

Bilo bi fer da se onda ukine i obrtnicka komora, isti namet kao i HGK

PO
pokojniMBkriminalac
12:28 06.06.2021.

HGK treba imati plaće po učinku.

LO
Lolita3
14:19 06.06.2021.

I HGK i HOK treba plaćati članstvo na dobrovoljnoj bazi. Sve ostalo je prelijevanje iz šupljeg u prazno. Ovako su samo depo isluženih kadrova i raznih "prijateljica".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije