Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIČAR VLASTI

U zrakoplovu uhićen još jedan oporbeni ruski političar, Borrell traži oslobađanje

Hannah Wagner/DPA/PIXSELL
01.06.2021.
u 23:49

"Ovaj slučaj nije izolirani incident već potvrđuje kontinuirani obrazac smanjivanja slobode za civilno društvo, oporbu i kritične glasove, kao i za neovisne medije", poručio je u priopćenju šef europske diplomacije

Istaknuti ruski oporbeni političar Andrej Pivovarov objavio je da je uhićen u zrakoplovu neposredno prije polijetanja za Poljsku, javila je u utorak agencija dpa, dok je europski šef diplomacije Josep Borrell zatražio njegovo puštanje na slobodu.

Policajci su zaustavili zrakoplov u Sankt Petersburgu u ponedjeljak navečer, napisao je Pivovarov na Telegramu. Tridesetdevetogodišnji kritičar Kremlja navodi da je njegovo uhićenje povezano s bivšom funkcijom čelnika organizacije Otvorena Rusija, koja je kritična prema ruskim vlastima.

Pivovarov je optužen zbog uključenosti u "nepoželjnu organizaciju", što je oznaka koju su ruske vlasti prišile Otvorenoj Rusiji prije nekoliko dana, čime je u praksi ta organizacija zabranjena. Pivovarovu prijeti šest godina zatvora, ako bude osuđen.

Nakon što je Otvorena Rusija, koju podupire oligarh Mihail Hodorkovski, snažni kritičar Kremlja, proglašena "nepoželjnom organizacijom", Pivovarov je objavio da će ju ukinuti. Činjenica da je, usprkos tome, još uvijek pritvoren, znak je "potpunog bezakonja", kazao je Pivovarov.

Političar je trebao biti prebačen u Krasnodar, smješten oko 1200 kilometara južno od Moskve u utorak, objavila je agencija TASS. Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je ruske vlasti da "smjesta i bezuvjetno oslobode gospodina Pivovarova".

"Ovaj slučaj nije izolirani incident već potvrđuje kontinuirani obrazac smanjivanja slobode za civilno društvo, oporbu i kritične glasove, kao i za neovisne medije", poručio je u priopćenju šef europske diplomacije. Moskovski oporbeni aktivist Dmitrij Gudkov također je uhićen u utorak.

Komentara 1

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
01:56 02.06.2021.

Ne slazem se sa uhicenjem al zasto onda oni ne oslobode Juliana ili snowdena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije