Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forum mladih Udruge Prsten

Virtualni panel: Promjena Izbornog zakona - put u EU?

Davorin Visnjic/PIXSELL
04.06.2021.
u 09:47

Trenutačno su pregovori između najvažnijih političkih aktera pod pokroviteljstvom SAD-a i EU-a u tijeku te se mnogi nadaju pozitivnim rezultatima, kao primjerice održavanja lokalnih izbora u Mostaru nakon 12 godina blokade

U organizaciji Foruma mladih Udruge Prsten, u utorak, 8. lipnja 2021. u 17 sati održat će se Virtualni panel: Promjena Izbornog zakona - put u EU?. Pavo Zubak, predsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten i Robert Čolić, predsjednik Foruma mladih Udruge Prsten obratit će se na početku panela pozdravnim govorima. Na panelu sudjeluju prof. dr. Ugo Vlaisavljević, Univerzitet Sarajevo, dr. sc. Jakov Žižić, Katoličko sveučilište u Zagrebu i Zoran Krešić, Večernji list BiH. Voditelj panela u ime Foruma mladih Udruge Prsten je Ivan Marić.

Daytonski mirovni sporazum, potpisan 1995. godine, do danas je temelj unutarnjeg političkog poretka u BiH. Dugo vremena činilo se da je SAD s Europskom unijom najutjecajniji strani akter u BiH i da je put BiH prema članstvu u EU dug, ali neizbježan. Nažalost, desetljeća nemogućnosti dogovora između triju konstitutivnih naroda, presude Europskog suda za ljudska prava ”Sejdić-Finci“ i nezainteresiranosti za proširenje u Europskoj uniji, put BiH prema EU-u u svojevrsnoj je blokadi. BiH je jedina zemlja jugoistočne Europe, uz Kosovo, koja nema status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u. Hrvati u BiH kao najveći zagovaratelji članstva u EU-u iseljavanjem su i diskriminatornim preglasavanjem politički najranjiviji te najviše očekuju od ulaska u EU u konsolidiranju svojeg statusa.

Trenutačno su pregovori između najvažnijih političkih aktera pod pokroviteljstvom SAD-a i EU-a u tijeku te se mnogi nadaju pozitivnim rezultatima, kao primjerice održavanja lokalnih izbora u Mostaru nakon 12 godina blokade. SAD i EU kao glavni međunarodni akteri u BiH traže od političara svih triju naroda u BiH da 2021. godina bude godina reformi i da se deblokira i nastavi put prema euroatlantskim integracijama kako bi se zemlja politički i ekonomski stabilizirala. Ujedno, Hrvatska snažno zagovara deblokadu, provođenje reformi i stjecanje statusa kandidata BiH, a nedavno je predstavila svoju inicijativu o BiH na Vijeću za vanjske poslove EU-a.

Kakvo je trenutačno stanje u BiH, kako teku pregovori o izmjeni Izbornog zakona i provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava, odnosi između naroda u BiH i kako oživiti put BiH prema EU? - pitanja su na koja će se pokušati dobiti odgovore.

Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na poveznici https://zoom.us/j/3998901324?pwd=YlZKUnhacUd4aGJVSklJN3krUlI2UT09

Broj sudionika ograničen, prijave se zaprimaju do popunjenosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije