Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetost u Vukovaru

Ćirilica koristi i HDZ-u i SDP-u

'UNUTRASNJA  09.10.2013. VUKOVAR - osiguranje PP Vukovar  Branimir Bradaric/Vecernji list                               '
Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
1/6
10.10.2013.
u 15:00

Prosvjedi u Vukovaru nisu spontani. Ne kažem da ih organizira HDZ, ali ih koristi za politički probitak, tvrdi odvjetnik Čedo Prodanović

Hrvatska politička elita uvijek se iznova zaklinje u "sveti grad Vukovar", a u stvarnosti je zapravo napaćenim Vukovarcima vrlo malo pomogla. Dapače, kada trebaju birati između uskih stranačkih interesa i dobrobiti Vukovara, obično izabiru sebičnost koja im, tako se barem nadaju, donosi poneki glas više. Stvari su postale apsurdne. Policajci koji bi trebali štititi zakon uzimaju stvar u svoje ruke i skidaju ćirilične ploče. Čak je i šef države Ivo Josipović rezigniran pa samo kaže da je upozoravao da će se stvar zaoštriti. Iako je situacija prilično eksplozivna, dr. Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti smatra da stvari nisu izmakle kontroli.

– Državne institucije i dalje dobro funkcioniraju, što dokazuje privođenje odgovornih za kršenje zakona – kaže Cipek dodajući da je Hrvatska neposredno nakon što se obranila od velikosrpske agresije trebala osmisliti politiku prevladavanja prošlosti koja bi podrazumijevala kažnjavanje zločinaca, odštetu stradalima, podučavanje o uzrocima i posljedicama agresije te politiku sjećanja. Za to još uvijek nije kasno, a za početak bi bilo nužno započeti dijalog svih zainteresiranih. Cipek naglašava da se osjetljivi zakoni ne mogu i ne smiju provoditi a da se ne vodi računa o političkoj situaciji.

Zakoni u službi ljudi

– Zakoni se pišu zbog ljudi. Oni trebaju služiti ljudima, a ne voditi ih u konflikte – kaže Cipek. Postavlja tezu da je uvođenje ćirilice u Vukovar svjesna odluka sadašnje SDP-ove vlade koja želi skrenuti pozornost s teške gospodarske situacije.

– Naravno, oporba je nastojala iskoristiti ovu situaciju da bi ojačala. Izgleda da su obje strane izgubile, a najviše građani Vukovara – kaže Cipek koji kritizira i srpske političke lidere u Hrvatskoj. Smatra da su se oni trebali izjasniti o srpskoj politici koja je dovela do agresije, a to uključuje priznanje krivnje i jasnu ispriku. Uvjeren je da je moguće proglasiti Vukovar mjestom posebnog pijeteta, a da u njemu ostane i ćirilica.

– Bit je u tome da se jasno precizira što bi mjesto pijeteta značilo. Pijetet nije određen isključivo jednom političkom ili nacionalnom opcijom, nego predstavlja mjesto poštovanja univerzalnih vrijednosti – zaključuje Cipek. Poznati odvjetnik Čedo Prodanović ističe da je hrvatski pravni sustav u kolapsu u Vukovaru. Policajci su skidali ćirilične ploče umjesto da ih čuvaju. Drugo je pitanje je li zakon dobar i kako se provodi. Smatra da je uvođenje ćirilice i političko pitanje, da je zakon trebalo donijeti, a da se sada, kada se počeo provoditi, ne smije stati na pola puta. Sve ga ovo podsjeća na slučaj Norac kada je tek treća ili četvrta postrojba policije provela uhićenje. Prodanović je uvjeren da prosvjedi u Vukovaru nisu spontani, nego da netko stoji iza njih. Ne kaže da je iza prosvjeda HDZ, ali ističe da ih oporba koristi za političke probitke.

Dr. Vladimir Dugalić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, smatra da situacija još uvijek nije izmakla kontroli jer nasilje nije prevladalo i sve je još u okviru legitimnog građanskog neposluha. Ističe da svi moramo poraditi da se tenzije smanje. Potrebno je uložiti puno strpljivosti i mudrosti da se ne povrijede osjećaji ljudi, ali istovremeno i da se poštuje ustavnopravni poredak.

Dugalić naglašava da je čovjek stariji od države te i zakoni koje država donosi moraju biti u službi čovjeka. Slike koje ovih dana dolaze iz Vukovara samo nam potvrđuju da zakon ne smije biti iznad čovjeka.

Vrijeme da rane zacijele

– Zakon je uredba razuma na opće dobro. Ne smijemo dopustiti da se ponove riječi iz Evanđelja, izrečene na suđenju Isusu, "Mi imamo Zakon i po Zakonu on mora umrijeti" (Iv 19,7). Naime, ako jedan pogriješi, ne mora i drugi, a osobito ne smijemo primjenjivati zakon "po sili zakona" – naglašava Dugalić te dodaje da se doneseni zakoni moraju poštovati. Što se tiče odgovornosti, Dugalić krivce vidi u onima koji "nisu procesuirali ratne zločince i stvorili uvjete za suživot". Vukovar je, naglašava, mjesto posebnog pijeteta i bez posebne odluke o tome. Prije uvođenja ćirilice treba pronaći sve nestale te procesuirati zločince i uspostaviti pravdu i pravednost.

– Potrebno je vrijeme da rane zacijele i to svi trebaju poštovati, od političara do predstavnika nacionalnih manjina. Kada uistinu pobijedi istinoljubivost i iskrenost, kada budemo mogli jedni drugima pogledati u oči i reći: Oprosti, tada će ćirilica biti nešto sasvim normalno u Vukovaru. Možda treba pričekati sljedeću generaciju – zaključuje Dugalić.

>> 'Pogrešno je dati sinu poginulog branitelja da čuva ćiriličnu ploču'

>> Specijal: Neredi u Vukovaru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije