Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baština

Čipkarice se spore oko prava korištenja oznake izvornosti

'cipka1_nnn_pod_031212'
''
04.12.2012.
u 18:13

S jedne strane su čipkarice okupljene u udruzi Svetomarska čipka, a s druge Nada Mance, koja živi u Čakovcu

– Ne žele da hodam okolo sa svetomarskom čipkom samo zato što nisam rođena u Svetoj Mariji. No, neće me zaustaviti. Čipku ću i dalje izrađivati jer želim pokazati da je ravnopravna s drugim autohtonim vrstama poput paške ili lepoglavske čipke! – odlučna je Čakovčanka Nada Mance, umirovljena učiteljica ruskog i hrvatskog jezika.

Godinama je radila u OŠ Sveta Marija, u kojoj je prije 17 godina i doznala da su nekad u tom donjemeđimurskom selu žene izrađivale čipku na batiće, tzv. klepanu čipku, koja je bila poznata i u Podravini i Bilogori. Zaljubila se u nju, počela istraživati i podučavati učenice vještini kojoj je prijetio zaborav. Danas je svetomarska čipka zaštićeno kulturno nematerijalno dobro s oznakom izvornosti, ali i izvor neobične svađe i netrpeljivosti među čipkaricama.

S jedne strane čipkarice su okupljene u udruzi Svetomarska čipka, a s druge Nada Mance, koja se u međuvremenu odselila u Čakovec. Članicama udruge smeta što se na razne manifestacije i izložbe poziva Nadu Mance, a ne udrugu koja jedina, uz općinu, ima pravo koristiti oznaku izvornosti.

– Članice se boje da će Nada Mance dobiti pravo korištenja oznake jer je Hrvatskoj gospodarskoj komori prijavila suvenir “Međimurska poculica”, za koju se opravdano pretpostavlja da sadrži i dijelove zaštićene svetomarske čipke – kaže načelnik Dean Hunjadi (SDP). 

N. Mance kaže da na manifestacije pozivaju nju jer "stručnjaci znaju što je original".

– Čipki sam posvetila godine proučavanja, znam o njoj više od članica udruge. S nekim detaljima o čipki još ne izlazim u javnost prije nego što ih zaštitim. Nije mi važno hoće li je izrađivati Bara, Štefa ili Fika, nego da se zna da je iz Međimurja i da je jednako vrijedna kao paška i lepoglavska – ne odustaje Mance. Poculica (pokrivalo za glavu) koju je izradila trenutačno je izložena u Rusiji, u gradu Vologdu.

Spor oko čipke dignut je i na političku razinu, pa je tako županijska vijećnica Đurđica Slamek (HSS) kazala da je Međimurska županija Nadu Mance pozvala i u novootvorenu suvenirnicu u Muzeju Međimurja, u kojoj je njena poculica pronašla mjesto, dok radova članica udruge nema. Župan Ivan Perhoč obećao je da će posjesti za stol obje strane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije