Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čipkarice se spore oko prava korištenja oznake izvornosti

S jedne strane su čipkarice okupljene u udruzi Svetomarska čipka, a s druge Nada Mance, koja živi u Čakovcu
04. prosinca 2012. u 18:13 0 komentara 50 prikaza
'cipka1_nnn_pod_031212'
Foto: ''

– Ne žele da hodam okolo sa svetomarskom čipkom samo zato što nisam rođena u Svetoj Mariji. No, neće me zaustaviti. Čipku ću i dalje izrađivati jer želim pokazati da je ravnopravna s drugim autohtonim vrstama poput paške ili lepoglavske čipke! – odlučna je Čakovčanka Nada Mance, umirovljena učiteljica ruskog i hrvatskog jezika.

Godinama je radila u OŠ Sveta Marija, u kojoj je prije 17 godina i doznala da su nekad u tom donjemeđimurskom selu žene izrađivale čipku na batiće, tzv. klepanu čipku, koja je bila poznata i u Podravini i Bilogori. Zaljubila se u nju, počela istraživati i podučavati učenice vještini kojoj je prijetio zaborav. Danas je svetomarska čipka zaštićeno kulturno nematerijalno dobro s oznakom izvornosti, ali i izvor neobične svađe i netrpeljivosti među čipkaricama.

S jedne strane čipkarice su okupljene u udruzi Svetomarska čipka, a s druge Nada Mance, koja se u međuvremenu odselila u Čakovec. Članicama udruge smeta što se na razne manifestacije i izložbe poziva Nadu Mance, a ne udrugu koja jedina, uz općinu, ima pravo koristiti oznaku izvornosti.

– Članice se boje da će Nada Mance dobiti pravo korištenja oznake jer je Hrvatskoj gospodarskoj komori prijavila suvenir “Međimurska poculica”, za koju se opravdano pretpostavlja da sadrži i dijelove zaštićene svetomarske čipke – kaže načelnik Dean Hunjadi (SDP). 

N. Mance kaže da na manifestacije pozivaju nju jer "stručnjaci znaju što je original".

– Čipki sam posvetila godine proučavanja, znam o njoj više od članica udruge. S nekim detaljima o čipki još ne izlazim u javnost prije nego što ih zaštitim. Nije mi važno hoće li je izrađivati Bara, Štefa ili Fika, nego da se zna da je iz Međimurja i da je jednako vrijedna kao paška i lepoglavska – ne odustaje Mance. Poculica (pokrivalo za glavu) koju je izradila trenutačno je izložena u Rusiji, u gradu Vologdu.

Spor oko čipke dignut je i na političku razinu, pa je tako županijska vijećnica Đurđica Slamek (HSS) kazala da je Međimurska županija Nadu Mance pozvala i u novootvorenu suvenirnicu u Muzeju Međimurja, u kojoj je njena poculica pronašla mjesto, dok radova članica udruge nema. Župan Ivan Perhoč obećao je da će posjesti za stol obje strane.

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
Sara Lončarić
DIZAJNERSKO IZDANJE UNIFORME
Neudobna poslovna odjeća stvar je prošlosti - 'feel good' je poslodavcima nova praksa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.