Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atomski planovi

Cilj Irana dokazati da ima miroljubiv nuklearni program

Iran i zapad nuklearni program
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.05.2014.
u 14:58

Novi krug pregovora između 'šestorke' i Irana trebao bi u Beču trajati do petka

Iran i "šestorka", pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a  (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, i Francuska), plus Njemačka počeli su u srijedu u Beču novi krug pregovora o iranskom nuklearnom programu, koji bi trebali trajati do petka.

Pregovore započete u veljači ove godine nakon povijesnog dogovora u Ženevi 24. studenoga prošle godine, vode iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Cilj novog kruga bečkih pregovora je pristupiti izradi teksta trajnog sporazuma koji b  trebao dokazati miroljubive namjere iranskog nuklearnog programa i zaustaviti predbacivanja Zapada Iranu da radi na izradi  atomske bombe, što on opovrgava. Sporazum bi trebao zamijeniti šestomjesečni privremeni dogovor postignut u Ženevi prema kojem se je Iran složio sa zaustavljanjem najosjetljivijih aktivnosti vezanih uz obogaćivanje urana u zamjenu za djelomično olakšavanje sankcija koje su uzdrmale iransko gospodarstvo.

Austrijski mediji navode kako se od pregovarača očekuje da odu korak naprijed i "konkretiziraju svoj deal" obzirom na to da  je do isteka zadanog roka za dogovor, a to je prema Akcijskom planu 20. srpnja ove godine, ostalo tek nešto više od dva mjeseca.
Glavne sporne točke, kako ističe austrijski radio i televizija ORF je obogaćivanje urana i reaktor teške vode u Araku.

Isti izvor navodi da su tvrdolinijaši i ultrakonzervativne iranske snage upozorile svog ministra vanjskih poslova Zarifa da pazi kako pregovara kako deal sa Zapadom ne bi ispao "premekan". Dodaje kako je više konzervativnih iranskih zastupnika i vjerskih dužnosnika istaklo da prava Irana "ne smiju biti niti za milimetar povrijeđena". ORF također ističe kako je vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Khamenei dao 2zeleno svjetlo" za deal između Irana i Zapada, uz uvjet da se ne povrijede prava ove zemlje, te pozvao sve snage u zemlji da budu vjetar u leđa pregovaračima.

>>Iran i 'šestorka' u Beču dogovorili plan pregovora

Komentara 7

PL
@ploto@
16:40 14.05.2014.

Iran je velika priča.Ne samo da je to velika država bogata resursima,nego i veliko tržište.Globalni korporativni cionizam je htio uništiti Iran po svaku cijenu,ali nije uspio.Danas iza iza Irana stoje Kina i Rusija,tako da je možebitni napad na Iran, čista fikcija.Američki cionisti i njihove korporacije se nadaju da će ući na iransko tržište u velikom stampedu i to je jedan od uvjeta pregovora,ali će se morati zadovoljiti mrvicama jer Rusija i Kina kolo vode.Naravno da ponosni Iranci neće širokogrudno dočekati one koji su ih htjeli uništiti,razoriti i opljačkati kao Irak. i Libiju.A cionisti bi htjeli uvesti sankcije svima koji žele trgovati sa Iranom prije njih.Njihova pohlepa ,licemjerje i nemoral su dosadašnjoj civilizaciji nepoznata kategorija.Iako se čini da je dogovor blizu,cionisti su počeli postavljati dodatne uvjete,koji bi uključivali i smanjenje i ograničenje iranskog raketnog programa,na što su se u Iranu samo nasmijali.

Avatar lustrismus
lustrismus
17:59 14.05.2014.

Velika Britanija US Francuska i Nemačka odnosno NATO nisu pokazale da imaju miroljubivi stav prema ostatku sveta . Recimo uporno podspešuju građanski rat u Ukrani

Avatar lustrismus
lustrismus
18:31 14.05.2014.

Hejden: Mi likvidiramo ljude na osnovu prisluškivanja Bivši šef CIA i NSA, general Majkl Hejden priznao je tokom debate na Univerzitetu Džon Hopkins da vlada prikuplja podatke o pozivima građana i da ih koristi za likvidacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije