Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza ESB-a i HNB-a

Cijene u Hrvatskoj zbog uvođenja eura porasle 0,4 postotna boda

Od 1. siječnja 2023. euro je postao službena valuta u RH
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
08.03.2023.
u 15:23

Siječanjske stope rasta cijena robe bile su u skladu s onima u prethodnih deset godina, ali porasle su cijene usluga

Efekt uvođenja eura na cijene u siječnju i veljači bio je relativno blag te je iznosio 0,4 postotna boda, što ne odstupa od iskustava drugih zemalja koje su uvele euro, rezultat je preliminarne analize autora Europske središnje banke i HNB-a objavljene u blogu pod nazivom "Je li uvođenje eura dodatno povisilo inflaciju u Hrvatskoj?". Autori Matteo Falagiarda, Christine Gartner, Ivan Mužić i Andreja Pufnik tvrde da su siječanjske stope rasta cijena robe bile u skladu s povijesnim obrascima u prethodnih deset godina, ali su cijene usluga porasle više.

U veljači, pak, ni jedna od komponenti inflacije nije odstupala od povijesnih prosjeka. Autori ističu da je službena stopa rasta harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena u siječnju u odnosu na prethodni mjesec iznosila 0,3%, a u veljači 0,2%, što je među najnižim mjesečnim stopama rasta cijena u europodručju.

Uočeno je i da se udio atraktivnih cijena u maloprodaji (atraktivne cijene formiraju se na razinama poput "0,99") znatno smanjio, s 98% u kunama na 45% u eurima. Autori tvrde da je čak 65% cijena ostalo nepromijenjeno u siječnju u odnosu na prosinac, a od ostalih 35% čak je 25% cijena sniženo jer su neki trgovci zaokruživali cijene naniže kod preračunavanja u eure. Suprotno iskustvima ostalih članica europodručja, u Hrvatskoj se percepcija inflacije u siječnju smanjila u odnosu na prosinac.

VIDEO Kako izgleda život obitelji s više djece? Cijene u trgovini dva puta provjere, kupuju na akciji...

Komentara 1

AI
airbender
19:50 08.03.2023.

Test: članak je smijurija i vrijeđa svakog građana RH sa svojim postotnim bodovima, jer je poskupljenje neusporedivo veće. Lp.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije