Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZGODNO!

CIA u problemima? Dvojica senatora tvrde da rade ono što im je strogo zabranjeno

Congressmen demand clarification of the crypto-eavesdropping affair
Foto: Wolfgang Kumm/DPA
11.02.2022.
u 21:37

Prošle godine otkriveno je da postoje dva CIA-ina programa koja prikupljaju podatke, a senatori Wyden i Heinrich tvrde da se vrlo vjerojatno opet bez naloga nadziru obični Amerikanci.

Dvojica američkih senatora Ron Wyden i Martin Heinrich tvrde da je  Središnja obavještajna agencija (CIA) ponovo počela s špijuniranjem građana i da potajno provode izvide bez sudskog naloga, a sve to čine kroz nedavno otkriven program. U pismu upućenom dužnosnicima agencije pozvali su na deklasifikaciju detalja programa.

Sakupljanje podataka građana od strane vlade opravdano je predmet brojnih kontroverzi u SAD-u, piše BBC.

Službeno govoreći, CIA i Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) obavljaju misije nadzora u inozemstvu, a špijuniranje na teritoriju SAD-a je zabranjeno CIA-inom poveljom iz 1947. godine. Međutim, zviždač Edward Snowden objavio je 2013. godine dokaze o postojanju programa prikupljanja podataka na Internetu i nadzorom telefona američke obavještajne zajednice.

Foto: Artyom Geodakyan/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Analiza Washington Posta pokazala je da je čak 90 posto onih koji su bili nadgledani bili ustvari obični Amerikanci. Dužnosnici agencija su do tog trenutka negirali, pa čak i lagali pod zakletvom Kongresu, da svjesno prikupljaju takve podatke.

Prošle godine otkriveno je da postoje dva CIA-ina programa koja prikupljaju podatke, a senatori Wyden i Heinrich tvrde da se vrlo vjerojatno opet bez naloga nadziru obični Amerikanci.

CIA je objavila deklasificirano izvješće o jednom od programa u četvrtak, no odbila je to učiniti za drugi  navodeći potrebu da "zaštiti osjetljive metode struke i izvore". Wyden i Heinrich tvrde da je CIA tim potezom "potkopava demokratski nadzor i predstavlja rizik za dugoročnu vjerodostojnosti obavještajne zajednice".

CIA nije službeno odgovorila na pismo dvojice senatora, ali su naveli da "prepoznaju i shvaćaju jako ozbiljno svoju obvezu da poštuju privatnosti i građanske slobode američkih građana"

- CIA-ina predanost transparentnosti je konzistentna s našom obvezom zaštite obavještajnih izvora i metoda - izjavila je CIA-ina zaposlenica za privatnosti i građanske slobode Kristi Scott.

VIDEO: Macron i Putin sjedili za stolom dugim četiri metra, otkriveno i zašto.

Komentara 1

PE
petdopodne
23:58 11.02.2022.

cuj ovo : CIA-ina predanost transparentnosti je konzistentna s našom obvezom zaštite obavještajnih izvora i metoda sto u prevodu znaci odebite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije