Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez
29. srpnja 2019. u 13:33 5 komentara 445 prikaza
sindikati
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare da četvrti krug porezne reforme u velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Božo Petrov Mostove porezne mjere Umjesto olakšice, fiksni iznosi doplatka za djecu

U Savezu samostalnih sindikata (SSSH) , Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS) i Matici hrvatskih sindikata (MHS) tvrde da novi krug reforme neće imati utjecaj na najniže plaće u Hrvatskoj niti će zaustaviti iseljavanje mladih, dok će s druge strane napuniti džepove trgovaca i ugostitelja.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel kaže da porezna reforma najviše ide na ruku poslodavcima dok građanima ostavljala mrvice. "I ovim četvrtim krugom rasterećenja najmanje nezadovoljni će biti poslodavci" , ustvrdio je.

Mjeru za mlade radnike prema kojoj će oni do 25 godina biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, a oni od 26 do 30 godina plaćati 50 posto tog poreza Novosel je nazvao "populističkom" jer, kako je kazao, to neće zaustaviti mlade da odlaze van, a napravit će diskriminaciju u odnosu na ostale radnike.

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru Ne kriju zadovoljstvo Ugostitelji: Sad se mogu podići plaće i u red dovesti nepošteni

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez.

Sever je ocijenio da Vlada vodi politiku podilaženja poslodavcima pod svaku cijenu, a preko leđa radnika i države.

"Vlasti kukaju da im nedostaje u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, a podilaze poslodavcima klizajući u prostor neoporezivih davanja. Činjenica je da od toga neće imati koristi ni mirovinsko ni zdravstveno, a niti će imati koristi radnici s najnižim ili prosječnim plaćama", kazao je.

Makroekonomist MHS-a Matija Kroflin smatra da je četvrti krug porezne reforme najlošiji dosad jer, tvrdi, niti će potaknuti dodatni rast BDP-a niti povećati plaće šireg kruga građana, niti smanjiti cijene.

olakšice poslodavcima Dobitnici reforme ugostitelji i trgovci, gubitnici pušači

"Velika većina poreznih prihoda koji će se kroz ovu reformu izbiti iz državnog proračuna baca se uludo, gotovo tri milijarde kuna od ukupne procijenjene vrijednosti od 3,7 milijarde kuna odnosi se na smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto i na smanjenje PDV-a za ugostiteljstvo", kazao je Kroflin.

Dodao je kako će tih 3 milijarde kuna na kraju završiti u džepovima trgovaca i ugostitelja, bez smanjenja cijena.

Mjeru za mlade nazvao je nepromišljenom. "Porezne promjene ne nude odgovore na trendove iseljavanja niti rješavaju goruće hrvatske probleme, iz ovih mjera čak ne vidim ni nekakav politički racio, to čak nisu ni predizborne mjere", ustvrdio je Kroflin.

Sindikati su pozvali Vladu da učini više na podizanju plaća u Hrvatskoj. Predložili su povećanje neoporezivog dijela dohotka s 3800 na 4370 kuna, koliko iznosi 60 posto medijan plaće, povećanje minimalne plaće na 4370 kuna bruto, te kod poreza na dohodak vraćanje međustope od 12 posto za plaće do 17500 kuna.

Andrej Plenković i Zdravko Marić o novim poreznim reformama PROMJENE PDV na pripremu hrane pada na 13%, poseban porez na slatke sokove

Od četvrtog kruga porezne reforme sindikalci su pozitivnim ocijenili uvođenje u neoporezive primitke troška prehrane i troška plaćanja vrtića za djecu radnika, kao i troškovi dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Naši ˝ugostitelji ˝ako nakon sezone nisu u stanju kupiti neku beštiju od automobila ili barem dignuti na divlje još jednu etažu za apartmane, onda nisu zaradili ništa a ova im vlada još smanjuje PDV???

 • stefj:

  Ovi sindikati su uz političare najveće zlo u Hrvatskoj. Nakon svake njihove izjave još jedan autobus mladih napusti Hrvatsku... Godinama sindikati državnih i javnih struktura dogovaraju sa političarima gospodarski smjer Hrvatske. Tako ga dobro dogovaraju da smo na dnu EU-a ... prikaži još! bez teoretske šanse da se maknemo i samo čekamo da nas Bugarska prestigne. Nema niti malo šanse da ne bude tako... A i ta birokracija, ona je pak na samom svjetskom dnu, uz bok onoj u Venezueli... Pa eto, oni i dalje tupe po svom, a Hrvatska i dalje propada. Najgore da uz takvu politiku nema budućnosti, ne nazire se ništa dobro niti u jako dalekoj budućnosti... Nije im nikakvo upozorenje što smo pali ispod 4 mil. stanovnika, ne brine ih niti izgledni pad ispod 3 mil. za manje od 20 godina, bitno je samo još jedna plaća pa makar nekontrolirano štampali novac za to ili zaduživali praunuke...

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Radnici će dobiti gotovo ništa ali to ionako nas ne zanima.