Naslovnica Vijesti Hrvatska

Četiri dana bez struje i vode proveli u društvu četrdesetak stranaca

Trojica mladih iz Bedekovčine sudjelovali su u projektu u sklopu programa Erasmus+ i učili kako funkcionirati unutar grupe
30. rujna 2016. u 19:25 1 komentara 260 prikaza
Erasmus
Foto: Erasmus/Facebook

Jura Koprek, Borna Bešenić i Luka Smuk predstavljali su Hrvatsku na “Long term training course”, dijelu dvogodišnjeg Erasmus+ programa “On the way to

learn” koji se financira iz fondova EU, a namijenjen je mladima koji žele učiti na otvorenom u grupama iz različitih država i kultura. Ta trojica članova Bedekovčanske udruge mladih (BUMA) sudjelovala su na međunarodnoj radionici u Gruziji, zajedno s 40-ak mladih iz 12 zemalja.

Prvi trening održan je u selu Bakuriani, poznatom gruzijskom skijalištu, udaljenom četiri sata vožnje od glavnog grada Tbilisija. Osim grupnih radionica trening je uključivao i četverodnevno planinarenje u nacionalnom parku Borjomi-Kharagauli. – Cilj je bio naučiti kako se funkcionira unutar grupe i kako premostiti sitne razlike – kažu dečki.

Studentski dvogled Studentski dvogled Studenti i radnici u isto vrijeme profesor Dirljiv trenutak Pogledajte što je 400 studenata napravilo za profesora koji boluje od raka

U ta četiri dana, tijekom kojih su propješačili 40-ak kilometara, koristili su samo opremu i hranu koju su ponijeli sa sobom. – Nevjerojatno je koliko se brzo zbližiš s toliko ljudi kad nema tehnologije i ostalih nebitnih stvari koje bi ometale komunikaciju. Nisam imao velika očekivanja, no zaista sam oduševljen ekipom i jedva čekam sljedeći trening u Belgiji – napominje Jura Koprek.

Tijekom planinarenja dolazilo je do trzavica zbog razlika u moralnim vrijednostima i neverbalnoj komunikaciji unutar različitih kultura. Nije bilo struje i vode. – Na kraju se ustanovilo da se timskim radom i dobrom voljom može napraviti sve – kaže Luka Smuk.

Organizirana je i internacionalna večer u kojoj su sudionici predstavljali svoju zemlju, a trojac iz Bedekovčine ponudio je kolege domaćom kobasicom i rakijom. 

>> Mladi iz EU suradnjom jačaju svijest o ekologiji

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • ing-12345:

    Pa ta EU mora propasti kada rasipa novac na ovakve provode dokonih mldaih umjesto da te novce dodjeli siromašnim građanima EU pa tako i Hrvatske.