Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Četiri dana bez struje i vode proveli u društvu četrdesetak stranaca

Trojica mladih iz Bedekovčine sudjelovali su u projektu u sklopu programa Erasmus+ i učili kako funkcionirati unutar grupe
30. rujna 2016. u 19:25 1 komentara 277 prikaza
Erasmus
Foto: Erasmus/Facebook

Jura Koprek, Borna Bešenić i Luka Smuk predstavljali su Hrvatsku na “Long term training course”, dijelu dvogodišnjeg Erasmus+ programa “On the way to

learn” koji se financira iz fondova EU, a namijenjen je mladima koji žele učiti na otvorenom u grupama iz različitih država i kultura. Ta trojica članova Bedekovčanske udruge mladih (BUMA) sudjelovala su na međunarodnoj radionici u Gruziji, zajedno s 40-ak mladih iz 12 zemalja.

Prvi trening održan je u selu Bakuriani, poznatom gruzijskom skijalištu, udaljenom četiri sata vožnje od glavnog grada Tbilisija. Osim grupnih radionica trening je uključivao i četverodnevno planinarenje u nacionalnom parku Borjomi-Kharagauli. – Cilj je bio naučiti kako se funkcionira unutar grupe i kako premostiti sitne razlike – kažu dečki.

Studentski dvogled Studentski dvogled Studenti i radnici u isto vrijeme profesor Dirljiv trenutak Pogledajte što je 400 studenata napravilo za profesora koji boluje od raka

U ta četiri dana, tijekom kojih su propješačili 40-ak kilometara, koristili su samo opremu i hranu koju su ponijeli sa sobom. – Nevjerojatno je koliko se brzo zbližiš s toliko ljudi kad nema tehnologije i ostalih nebitnih stvari koje bi ometale komunikaciju. Nisam imao velika očekivanja, no zaista sam oduševljen ekipom i jedva čekam sljedeći trening u Belgiji – napominje Jura Koprek.

Tijekom planinarenja dolazilo je do trzavica zbog razlika u moralnim vrijednostima i neverbalnoj komunikaciji unutar različitih kultura. Nije bilo struje i vode. – Na kraju se ustanovilo da se timskim radom i dobrom voljom može napraviti sve – kaže Luka Smuk.

Organizirana je i internacionalna večer u kojoj su sudionici predstavljali svoju zemlju, a trojac iz Bedekovčine ponudio je kolege domaćom kobasicom i rakijom. 

>> Mladi iz EU suradnjom jačaju svijest o ekologiji

Koprivnica: Gotovo stopostotni odaziv građana na cijepljenje Pfizer cijepivom
JEDNO ZABRINJAVA
Član vladinog Znanstvenog savjeta otkrio koliko smo sigurni nakon cijepljenja
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • ing-12345:

    Pa ta EU mora propasti kada rasipa novac na ovakve provode dokonih mldaih umjesto da te novce dodjeli siromašnim građanima EU pa tako i Hrvatske.