Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studentski dvogled

Studenti i radnici u isto vrijeme

Studentski dvogled
Foto: HPB
25.08.2016.
u 08:15

Iako najčešće roditelji pokrivaju troškove studiranja, mnogi se redovni studenti odlučuju na rad uz studij kako bi im pomogli s financijama. Do problema dolazi kada se očekivanja poslodavaca popnu previsoko

Troškovi smještaja, bilo u domu ili privatno, režija, hrane, administracije, poneke kave i izlaska za vrijeme studiranja u velikoj mjeri pokrivaju roditelji. Iako ih Obiteljski zakon obvezuje na uzdržavanje punoljetnog djeteta za vrijeme redovitog obrazovanja do 26. godine života, mnogi se studenti odlučuju na rad preko Studentskog servisa kako bi pomogli roditeljima i zaradili ekstra džeparac. Jedna od njih je i studentica kulturologije Sveučilišta u Osijeku Ivona Mikić čije se brojne kolegice i kolege studenti na sličan način snalaze s troškovima koje nosi studiranje. Uoči početka nove akademske godine, Ivona je o problemima s kojima se susreću studenti koji rade razgovarala sa studenticom Sanjom s osječkog Sveučilišta otkrivši nam glavne prednosti i nedostatke istovremenog studiranja i rada.

Velika očekivanja s obje strane

Do problema dolazi kada poslodavac očekuje da je student slobodan raditi minimalno 30 sati tjedno (nerijetko i puno radno vrijeme), a u isto vrijeme se očekuje da je prisutan na minimalno 70% predavanja zbog studiranja prema Bolonjskom procesu, kako bi mogao izvršiti svoje obveze i "dobiti potpis". Studentski poslovi bi u teoriji trebali ići na ruku i studentima i poslodavcima. Prvima bi to bio način da zarade dodatni džeparac uz studiranje, a drugi dobivaju jeftiniju radnu snagu za povremene poslove, odnosno kod povećanog opsega posla. Međutim, u praksi to i nije baš tako. "Gospodarska situacija na istočnom dijelu Hrvatske je prilično loša pa se to odražava i na zapošljavanje studenata. Naime, poslodavci često zapošljavaju studente kad god je to moguće, pritom nude minimalne satnice, od studenata očekuju nerealnu dostupnost (i do osam sati dnevno, svaki dan, posebno u ugostiteljstvu) za rad, punu odgovornost, savjesnost i motiviranost. Uz Bolonjski sustav studiranja u kojem se očekuje prisutnost na predavanjima, odrađivanje vježbi i zadataka kod kuće, pisanje seminara i po mogućnosti polaganje kolokvija, naravno, to je gotovo neizvedivo", rekla nam je Sanja.

Studenti - radnici nezaštićeni zakonima

Osim težeg usklađivanja studentskih i poslovnih obveza, problem je i činjenica da je mnogo jednostavnije otpustiti studente nego redovne radnike jer ih ne štiti ni jedan zakon, a često se ne poštuju niti satnice propisane pravilnicima studentskih centara. "Studenti su lako zamjenjivi i "potrošni" pa čim netko ne udovoljava svim, ponekad i nerealnim zahtjevima, odmah ga zamjene drugim studentom. To je posebno izraženo u kontaktnim centrima mrežnih operatera kojih je u Osijeku zaista puno te u poslovima prodaje. Osobno sam za vrijeme studiranja imala priliku raditi u jednom takvom centru četiri godine i mogu reći kako sam se cijelo vrijeme osjećala kao automat ili neki lako zamjenjivi broj u sustavu. Često se sjetim kako smo prije znali gledati stare američke filmove u kojima bi se zgražali na scene u poslovnim prostorima gdje su goleme prostorije ispunjene malim pregradama koje ostavljaju oko dva metra osobnoga prostora za svakog radnika, a iz ptičje perspektive izgledaju kao labirint. Danas su upravo te male kućice najčešće radno mjesto jednoga studenta (u Osijeku). Satnice su niske, očekivanja vrlo visoka, a nove grupe studenata se neprestano obučavaju", prepričava Sanja svoja radna iskustva.

Rad uz studij uči nas organizaciji vremena

Ali i uz sve probleme studentskog rada, ekonomska situacija u cijeloj je zemlji teška i svaka dodatna kuna dobro dođe kako bi se rasteretio kućni budžet. I dobro je dok je mogućnost rada izbor studenta, ali za one koji moraju raditi iz nužde kako bi uspjeli pokriti sve troškove situacija je teška. Sanja je tijekom studiranja živjela s roditeljima, ali drago joj je što je za to vrijeme stekla i prva radna iskustva: "Iz vlastitoga iskustva mogu reći kako sam uspjela zarađivati dovoljno za svoje skromne potrebe tijekom studija, uzevši u obzir kako sam živjela s roditeljima pa nisam imala troškove smještaja, hrane, režija i slično. U suprotnom, čak niti uz više odrađenih sati ne bih uspjela pokriti mjesečne troškove života. Balansiranje između posla i studentskih obveza nije jednostavno, ali nije niti nemoguće i mogu reći kako mi je drago što sam radila za vrijeme studija jer pored raznih iskustava naučila sam i bolje organizirati svoje vrijeme".

Faks uvijek prije posla

S početkom nove akademske godine koja nam je pred vratima, naša sugovornica dala je savjet brucošima, ali i starijim studentima koji možda tek sada počinju raditi preko Servisa: "Onima koji tek počinju raditi preko Studentskog servisa savjetovala bih prije svega oprez i da si pametno poslože prioritete te da nikada ne stavljaju posao ispred studija (osim ako se ne radi o poslu u struci koji namjeravaju raditi i nakon studija) jer većina poslova toga nije vrijedna, niti se isplati ponavljati godinu zbog zarade koja je jedva dovoljna za pokrivanje mjesečnih troškova".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije