Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI VJERNI GOSTI

Česi i Slovaci: Od 7 dana odmora, 
2 dana na granici

promet
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
05.05.2017.
u 14:40

Prag i Bratislava pokrenuli akciju za blaže kontrole granica

Želimo da naši građani odmor u Hrvatskoj provedu na moru, a ne na granicama, poručili su ministri unutarnjih poslova Češke i Slovačke. Čeh Milan Chovanec i Slovak Robert Kalinak u srijedu su pokrenuli inicijativu da se na granicama Hrvatske prema državama EU primjenjuje blaži oblik provjere svih putnika kako bi se izbjegle kolone u kojima bi turisti, kao što je viđeno oko Uskrsa, čekali satima.

Hrvatska, kao i druge države EU, mora provoditi sustavne kontrole putnika koje revidirani schengenski zakonik propisuje na vanjskim granicama Schengena, no režim je već na nekim granicama “olabavljen”. S Mađarskom je odmah dogovoreno da se iskoristi mogućnost zamjene sustavnih kontrola onim ciljanima, dok je dogovor sa Slovenijom, koja je prvotno takvu mogućnost odbijala, postignut razgovorom premijera Andreja Plenkovića i Mire Cerara uz predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera.

– Nevjerojatno je da ljudi čak i prije turističke sezone čekaju na granici po tri sata. Moglo bi se dogoditi da naši građani provedu dva od sedam planiranih dana odmora na granici – rekao je Kalinak. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz Češke je lani u Hrvatsku stiglo 688.953, a iz Slovačke 389.806 turista.

Slovačko-češka inicijativa događa se usporedo s novom inicijativom Slovenije koja sad pak traži od Bruxellesa pojašnjenja oko primjene režima dogovornog sa šefom Europske komisije, a taj je da se nakon 15-minutnog čekanja na graničnim prijelazima prelazi na ciljane kontrole. Najavio je to državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic pred parlamentarnim odborom za unutarnje poslove.

Način kontrole na schengenskoj granici nije bilateralno pitanje, nego ga rješava schengenska uredba koju će Slovenija i dalje poštovati. Ljubljana će tražiti da se pravilo o 15 minuta unese u schengenski pravilnik kako bi važilo za sve članice EU, kazao je Šefic, istovremeno upirući prstom u Hrvatsku kao krivca za uskrsne gužve. Prema njegovim riječima, hrvatska policija nije bila pripremljena za provedbu odluke i imala je probleme s elektroničkim čitačima dokumenata i s računalnim sustavom, što će, dodao je, biti riješeno kad Hrvatska uđe u Schengen. Točno je da je Hrvatska kasnila šest mjeseci s pripremama i opremanjem granica te da prijelazi, ponajprije željeznički te pomorske i zračne luke, nisu tehnički spremni za ulazak u schengenski prosto. Kako ne bi propao novac iz tzv. schengenskog instrumenta, a riječ je o 12 milijuna eura, Zagreb je u srpnju prošle godine od Europske komisije tražio i dobio šestomjesečno produženje roka.

 

Komentara 7

BO
boris
15:33 05.05.2017.

Taj gospodin Plenković kao da je sve riješio, a ništa!!! Gužve i dalje. A znate li tko pravi gužve? Hrvatska policija. Prolazim i čekam više o 45 minuta, a zašto? Jer ne valjaju skeneri. Ponekad se događa da se graničari ponašaju kao da nikad kompjutera nisu vidjeli i tipkaju slovo po slovo. Točno je da je Slovenija spremna i da iste gužve može vrlo brzo prevladati, naravno imaju i oni ponekad mušice, ali skeneri idu kao na traci, uopće nema zastoja.

Avatar superhik74
superhik74
16:25 05.05.2017.

Pa tko vam je kriv (Soros) sto zivite u EU bez granica, he, he, he...Bez granica je samo za islamiste, dok gradjani te iste EU cekaju po par dana da predju granice kojih navodno nema po Schengenu.

NE
Neutralac
20:15 03.10.2017.

Cini se da su dva krivca za uzasne guzve u sezoni: 1) Schengen 2) vinjeta koje nema. Mozda jos i katastrofalno lose oznake , putokazi i informacije na cestama.....informacije na cestama.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije