Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.09.2016. u 17:06

Vrijeme je da hrvatski diplomati počnu graditi veze i sa zemljama izvan EU i NATO-a

Četvrt je stoljeća prošlo od kada je Hrvatska stekla samostalnost, članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji već odavno je gotova stvar, no hrvatska vanjska politika kao da toga još nije svjesna. Već godinama, bez obzira na to bila u Banskim dvorima desna ili lijeva Vlada, Hrvatska se na vanjskopolitičkoj pozornici postavlja prilično servilno, pri čemu se više vodi računa o interesima Bruxellesa ili Washingtona nego o interesima Zagreba i hrvatskih državljana.

Posljednji je na to ukazao ruski veleposlanik najavivši u intervjuu Večernjem listu da će Rusija nakon završetka sankcija, koje će kad-tad biti ukinute, ponovo tražiti trgovinske partnere i mjesta za ulaganje na Zapadu. A među tim partnerima za Hrvatsku baš i neće biti mjesta zbog vrlo visokog stupnja nekooperativnosti, koji premašuje i obveze zadane članstvom u NATO savezu kao i u Europskoj uniji. Slovenija, Mađarska i Slovačka su također članice oba saveza, uvele su sankcije prema Moskvi, no te zemlje ne ruše mostove prema Rusiji.

Nije to prvi slučaj da hrvatska politička i gospodarska diplomacija povlače nerazumljive poteze. Hrvatska je naložila Ini da se povuče s naftnih polja u Siriji iako to nije bilo potrebno niti je to od Hrvatske itko tražio. Na tim poljima danas rade neke druge kompanije, a Ina o povratku ne može ni sanjati. Tu je i pitanje odnosa s cijelim nizom država koje imaju svoja diplomatska predstavništva u Hrvatskoj, a čije inicijative za poslove ili produbljenje odnosa nailaze na tvrde zidove Zrinjevca ili Markova trga.

Na promociji Hrvatske u svijetu možda je najviše učinio bivši predsjednik Mesić. U javnosti ga ismijavaju zbog posjeta Koreji, Libiji ili Azerbajdžanu, no on je učinio ono što hrvatski diplomati propuštaju učiniti. Uspostavio je dobre odnose bar na nekoj razini. Diplomacija je umijeće ostvarenja nemogućeg i vrijeme je da hrvatski diplomati napokon počnu raditi baš to. Graditi veze Hrvatske i sa zemljama izvan EU i NATO-a ne ugrožavajući pri tome naše članstvo u tim savezima.

>> SAD i Rusija nisu postigli dogovor o prekidu vatre u Siriji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije