Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Perković i Mustač bit će prebačeni u Hrvatsku

Perković i Mustač Njemačkoj su izručeni pod uvjetom da kaznu služe u Hrvatskoj. Njemačka to mora poštivati, unatoč različitom zakonodavstvu i činjenici da u Hrvatskoj ne postoji doživotna kazna, rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.
29. kolovoza 2018. u 17:37 55 komentara 3665 prikaza
Foto: DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

U Njemačkoj osuđeni bivši čelnici jugoslavenskih, a potom i hrvatskih tajnih službi, Josip Perković i Zdravko Mustač uskoro bi, prema očekivanju obrane, trebali biti prebačeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, no hrvatski sudovi još nisu dobili dokumentaciju o presudi na doživotni zatvor zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića koju treba prilagoditi domaćem zakonodavstvu.

ŽELJKO KEKIĆ Organizirao sam zadnju feštu Udbe, a godinu kasnije prvu prisegu HOS-a sa ‘Za dom spremni’

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da je taj sud još u lipnju od Njemačke zatražio dokumentaciju o presudi Perkoviću. Nikakvi dokumenti nisu došli ni na velikogorički sud, nadležan za Mustača. „Kada dobijemo zatraženu dokumentaciju imamo rok od 90 dana da se presuda podvede pod hrvatske zakone i sankcije“, kazao je Devčić Hini.  

Podsjetio je da su Perković i Mustač Njemačkoj i izručeni pod uvjetom da kaznu služe u Hrvatskoj. Njemačka to mora poštivati, unatoč različitom zakonodavstvu i činjenici da u Hrvatskoj ne postoji doživotna kazna, rekao je Devčić. Ističe da bi se na Perkovića i Mustača pritom trebala primijeniti najveća kazna po za njih najpovoljnijem zakonu, što je bilo upravo u vrijeme ubojstva zbog kojega su osuđeni. U razgovoru za Hinu Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je da bi hrvatski sudovi trebali odrediti kaznu od 15 godina.

Zdravko Mustač i Josip Perković NEMA DOŽIVOTNE 'Detalj koji su svi zaboravili': Perković i Mustač će u Hrvatskoj služiti kaznu od 20 godina

Za to, ustvrdio je Nobilo, postoje dva razloga. „Prvi je što im je Njemački sud uručio dokument prema kojemu, unatoč deklaratornoj doživotnoj kazni, Perković treba biti pušten 20. siječnja 2028. dakle za 15 godina pa hrvatski sud ne bi smio biti stroži“.

Osim toga, u Hrvatskoj je najveća kazna u vrijeme Đurekovićeva ubojstva bila također 15 godina, jer se ona 20-godišnja izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu. No, Nobilo je uvjeren da će cijela presuda pasti nakon njegove tužbe Europskom sudu za ljudska prava, u kojoj će ukazati na „povrede prava na nepristrani sud i pošteno suđenje“.

Vladimir Šeks VLADIMIR ŠEKS 'Zahvaljujući njemu spasio sam politički glavu i spasio se ogromnog zatvora'

„Prema praksi tog suda možemo očekivati da će ukinuti presudu. U tom trenutku Perković i Mustač bi izašli van i počelo bi ponovno suđenje sa slobode“, kazao je Nobilo. Spornim smatra što je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster sudio suizvršitelju Krunoslavu Pratesu u prethodnom postupku za isto kazneno djelo.

„Na tom je suđenju Dauster u potpunosti stekao predubjeđenje o krivici Perkovića i Mustača, a prema stavu suda u Strasbourgu sudu s predubjeđenjem ne može ući u slučaj. Čak ni suci koji odlučuju o pritvoru gdje govore o osnovanosti sumnje kasnije ne mogu suditi u raspravnom vijeću“, kazao je Nobilo.

Zdravko Mustač i Josip Perković Ostaju u zatvoru Sud odbio žalbu i potvrdio: Perkoviću i Mustaču doživotni zatvor zbog ubojstva Đurekovića

Dodao je i da su, osim toga, otkrili da je i predsjednik drugostupanjskog vijeća sudjelovao u suđenju Pratesu.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • crobot:

    Znači radi toga je Plenki išao kod Merkel.

  • Gustirna:

    Udba i stasi dobro suradjuju...hvala plenki..,

  • Mukowsky:

    Nek ostanu u Njemačkoj kako bi pravda bila zadovoljena. Kod nas pravda ne stanuje.