Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ŽELI PREGOVORE SA ZELENSKIM

Čečenski vođa: Rusija će do kraja godine postići svoje ciljeve u Ukrajini

Head of the Chechen Republic Ramzan Kadyrov makes an address in Grozny
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
13.02.2023.
u 13:21

Ramzan Kadirov kazao je da Rusija ima snage zauzeti glavni grad Kijev, iz kojeg je protjerana u prvim tjednima rata te da mora osvojiti i drugi najveći ukrajinski grad Harkiv i glavnu luku Odesu

Ramzan Kadirov, autokratski čelnik ruske regije Čečenije, u razgovoru emitiranom u ponedjeljak rekao je da će Rusija do kraja godine postići svoje ciljeve u Ukrajini te da bi bila greška pregovarati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Snage Kadirova igraju istaknutu ulogu u ratu u Ukrajini, a on je sklopio neformalni savez sa sve istaknutijim šefom paravojne skupine Wagner Jevgenijem Prigožinom i drugim nacionalistima koji podržavaju rat. 

U intervjuu emitiranom na glavnom državnom kanalu Rossiya-1, kazao je da Rusija ima snage zauzeti glavni grad Kijev, iz kojeg je protjerana u prvim tjednima rata te da mora osvojiti i drugi najveći ukrajinski grad Harkiv i glavnu luku Odesu. "Vjerujem da ćemo do kraja godine sto posto izvršiti zadatak koji nam je danas postavljen", rekao je Kadirov koji je još početkom prošle godine predviđao brzi pad Ukrajine.  

Kadirov je novinarki Olgi Skabejevoj, voditeljici proratne emisije, rekao i da bi "bilo pogrešno" sjesti "za pregovarački stol sa Zelenskim".

Kadirov je bivši čečenski separatistički borac koji je promijenio stranu kasnih devedesetih, pridruživši se proruskoj administraciji u nemirnoj regiji Kavkaza. 

Njegovog su oca 2004. ubili militanti koji su se zalagali za neovisnost, a ruski predsjednik Vladimir Putin osobno ga je postavio za čelnika Čečenije 2007. godine nakon što je vodio krvavi rat protiv te regije. 

Da Rusija jača i proširuje svoje obrambene položaje u okupiranim područjima Ukrajine istaknulo je ranije danas britansko ministarstvo obrane. Ruske snage su "vjerojatno dodatno ojačale obrambene položaje" na južnoj bojišnici u Zaporiškoj oblasti i povećale broj ljudi, stoji u izvještaju obavještajnih službi koje svakodnevno objavljuje ministarstvo.

"Unatoč trenutačnoj operacijskoj usredotočenosti na središnji Donbas, Rusija je i dalje zabrinuta glede obrane krajnjih dijelova svoje produžene bojišnice", napisalo je ministarstvo. Kada bi ukrajinske snage probile bojišnicu u Zaporiškoj oblasti, moskovski "kopneni most" između ruske Rostovske oblasti i anektiranog Krima bio bi "ozbiljno" ugrožen.

Ukrajinski uspjeh u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Luhansk ugrozio bi ruski cilj "oslobađanja" Donbasa, u koji spadaju Luhansk i Doneck.

"Odlučiti koju od ovih prijetnji treba učiniti prioritetom vjerojatno je jedna od središnjih dilema ruskih taktičara", reklo je ministarstvo. Crta bojišnice u Ukrajini duga je otprilike 1200 kilometara.

Komentara 29

JO
jocoudriga
14:29 13.02.2023.

Darth Vader iz carstva mraka...

Avatar tarana
tarana
14:35 13.02.2023.

Povedite i gazdu na prve linije...

Avatar Bloodymir
Bloodymir
14:36 13.02.2023.

„Druga vojska svijeta“, koja već godinu dana prijeti da će zbrisati Ukrajinu s lica zemlje, ne samo da u svom sastavu nema niti jedno regionalno središte, već trpi ogromne gubitke. Štoviše, prema svjetskim obavještajnim službama, u posljednja dva tjedna postali su najveći od početka invazije punog opsega. Gubici Rusa kod Vugledara doista su bili šok za okupatore: pokušali su jurišati na grad, ali su poraženi. Video onoga što je ostalo od tenkovske kolone objavili su sami vojnici ruske vojske. Popratili su to riječima da to neće prikazivati ​​na televiziji - tamo je sve u redu, a Rusija, naravno, "pobjeđuje". "A ovo je naša oprema koja je polomljena. Sve je polomljeno, to je kupola od tenka, ali evo samog tenka. U polju kod jarka leži tijelo. Evo još jednog tenka. Pa, isto ide dalje. Tako živimo. A na TV-u nam je uvijek sve dobro, najbolji smo", kaže iza scene preživjeli okupator. Prema podacima nizozemskog resursa obrambene analitike i istraživanja vojnih akcija Oryx, koje je objavio CNN , od početka invazije punog opsega Rusija bi mogla izgubiti do polovice svoje tenkovske flote u Ukrajini. Yakub Yanovsky, vojni analitičar promatračke skupine Oryx, smatra da bi stvarni gubici Ruske Federacije u tenkovima mogli doseći dvije tisuće jedinica. Za samo tri dana uništeno je 36 tenkova kod Vugledara i Avdijevke .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije