Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne radi se na zahtjev trudnice

Štednja na rodiljama u Hrvatskoj: Carski rez je rizik ili povlastica bogatih?

trudnica
Foto: David Bebber/News Syndication/PIXSELL
1/2
02.07.2014.
u 18:37

Na vaginalnom porođaju naši liječnici inzistiraju i u slučaju mrtvorođenčeta

Da se liječnik odlučio Jasminu Križančić Pitru poroditi carskim rezom, njezin sin Dominic danas vjerojatno ne bi bio teški invalid. Zbog nesavjesnog rada i pogrešaka pri porođaju, ginekolog Predrag Đurić dobio je bezuvjetnu zatvorsku kaznu te se javnost ponovno podsjetila na bolno iskustvo te obitelji kojoj je život promijenila jedna nestručna odluka. Aktualizirao je taj slučaj i pitanje o carskom rezu, porođaju operativnim zahvatom koji se u Hrvatskoj primjenjuje u 19 posto svih trudnoća. Prema toj brojci, hrvatske su bolnice u usporedbi s europskima očito nesklone porođaju carskim rezom.

Odlučuje specijalist

U Švicarskoj, kažu podaci Svjetske zdravstvene organizacije, carskim rezom završi 33 posto porođaja, u Španjolskoj njih 25, a u Švedskoj i manje nego kod nas – 17 posto. Ti se podaci odnose na bolnice, odnosno porođaje u državnim medicinskim ustanovama te ne uključuju porođaje kod privatnika. A u javnosti se carski rez najčešće povezuje upravo s porođajem u privatnim ordinacijama te naziva “porođajem celebrityja”. Iz tih se razloga uglavnom smatra da je riječ o lakšem načinu porođaja za koji mnogi nemaju novca. Činjenica je da se radi o zahtjevnoj operaciji s nizom rizika za zdravlje i život rodilje.

– Carski je rez veliki operativni zahvat koji nosi svoje rizike i treba ga raditi onda kada za njega postoji indikacija. Postoje apsolutne indikacije, one kod kojih se mora carski rez napraviti radi spašavanja života majke ili djeteta. Također, postoje relativne indikacije za porođaj carskim rezom poput potencijalnog nerazmjera veličine djeteta i zdjelice ili ako je prezentacija ploda zatkom – objašnjava dr. Ratko Matijević, ugledni ginekolog zagrebačke bolnice Sv. Duh, dodajući da je porođaj carskim rezom opasniji za majku zbog niza rizika, krvarenja, tromboze. Ipak, hoće li se i koji porođaj dovršiti carskim rezom odlučuje liječnik specijalist te se ta odluka potom kontrolira na unutarbolničkim tijelima.

– Svaki liječnik specijalist ima pravo postaviti indikaciju i onda tu indikaciju mora braniti jer mora znati zašto to čini – objašnjava dr. Matijević ističući kako u Hrvatskoj ne postoji opcija carskog reza na zahtjev trudnice kao u nekim zemljama gdje takve odluke redovito izazivaju javnu raspravu i potiču niz etičkih pitanja. Trend porasta porođaja carskim rezom očit je u mnogim zemljama, a posebice u rastućim ekonomijama poput brazilske.

Iskustvo Brazila

Upravo u Brazilu više od polovice porođaja završava carskim rezom, a u privatnim bolnicama to je gotovo i jedini način porođaja koji se obavlja. Razlog tomu je nova bogatija srednja klasa društva koja si može priuštiti porođaj carskim rezom. Često međutim nisu svjesni rizika i mogućih posljedica birajući samostalno carski rez, ističu stručnjaci.

– Opasniji je za majku i skuplji za zdravstveni sustav. Porođaj carskim rezom uključuje ozbiljnu patologiju, minimalno dva liječnika, specijalista anesteziologa, instrumentarku – objašnjava dr. Matijević. Koliko se zahtjevnim zahvatom smatra carski rez govore i tužni primjeri kada majka nosi mrtvorođenče. I tada se u hrvatskim bolnicama, naime, inzistira na vaginalnom porođaju jer ga se smatra sigurnijim za majku od porođaja carskim rezom.

Komentara 27

VI
vječna.istina
20:23 02.07.2014.

Carski rez je ozbiljna operacija i odluku trebaju donositi stručnjaci! Svi koji misle da je carski rez bolji, jednostavniji i bezbolniji način poroda, očito ne znaju ništa o medicini.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:17 02.07.2014.

Dvi tisuće kuna košta carski rez pa naviše zavisno o platežnoj moći rodilje, sve u ovoj našoj državi ima nepisanu cjenu samo šta se svi pravimo grbavi i ćoravi a doktori i novinari pogotovo.....

IS
istinaipravda
20:12 02.07.2014.

vjerujem kako bi vam uz pristojnu naknadu ugradili i trecu sisu a iz vlastita iskustva znam gdje u zagrebu za 500 eura ishoditi carski rez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije