Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnička pogreška

Obitelj Pitra traži 3,7 milijuna kuna, sad će dobiti milijun

'22.02.2012., Zagreb - Roditelji malog Dominica Pitre, Vanja i Jasmina vode tesku borbu s njegovim zdravstvenim problemima. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
1/3
29.08.2013.
u 16:27

Nakon što postupak postane pravomoćan, dječakovi će roditelji od države, bolnice i dvojice liječnika dobiti razliku do dosuđenog iznosa

U jednome od najpotresnijih slučajeva liječničke pogreške zbog koje je maleni Dominic Pitra (6) nakon porođaja u zagrebačkoj bolnici Merkur u ljeto 2007. ostao dijete sa stopostotnim invaliditetom i 57 dijagnoza država je s obitelji Pitra sklopila izvansudsku nagodbu! S obzirom na teško narušeno dječakovo zdravlje te dosadašnje i buduće visoke troškove liječenja, obitelji Pitra bit će, prema nagodbi koju je uime države sklopilo zagrebačko općinsko državno odvjetništvo, isplaćeno milijun kuna akontacije kao znak neodgodive djelomične naknade štete, a prije donošenja presude u parničnom sporu u kojem su za 3,7 milijuna kuna tuženi država, bolnica Merkur te dvojica optuženih liječnika. Ovo je, koliko se zna, prva izvansudska nagodba u postupcima zbog liječničkih pogrešaka.

Tužba teška 3,7 mil. kuna

Ona se dogodila i zbog upornosti odvjetnika Branimira Tuškana, predsjednika Centra za mirenje Hrvatske odvjetničke komore, te Vesne Kovačević Fras, koji su lani nadležnima uložili zahtjev za mirenje svjesni da bi mogle proći godine dok obitelj na sudu ne dobije odštetu, a s druge strane i državi je isplativije nagodbom rješavati sporove za koje je izvjesno da će ih izgubiti, zbog visokih kamata. Tuškan se pozivao i na odluku Vlade iz lipnja 2012. po kojoj se odlučila za mjere kojima će se poticati alternativno i izvansudsko rješavanje sporova, da bi se smanjio broj sporova, a i troškova. I prije podnošenja tužbe kojom od RH, bolnice i optuženih liječnika, Predraga Đurića i Ive Balenovića, solidarno traže 3,7 milijuna kuna odštete zbog Dominicova stradavanja, odvjetnik Tuškan kaže da su u bolnici Merkur pokušali iznaći mirno rješenje, ali tamo su im rekli da će se javiti i – ništa. Dječačić je, podsjetimo, porađan vaginalno umjesto carskim rezom pa mu je potrebna njega 24 sata dnevno i samostalno ne može napraviti ništa. Sudski vještaci Josip Škavić i Josip Đelmiš u nalazu su naveli da je teško oštećenje djetetova zdravlja posljedica nestručno vođenog porođaja, a poznato je da je Hrvatska osnivač bolnice. I služba za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja navela je da se dogodio niz propusta u organiziranju porođaja.

– Nagodba je jako velika stvar za nas, još ne možemo u to vjerovati s obzirom na to što se sve dogodilo i kako je išlo... I sretan sam i tužan, ako me razumijete. Taj iznos olakšat će nam život, ali tužan sam jer se ovo nije trebalo dogoditi. Ja bih rado darovao ovih milijun kuna da naše dijete može biti zdravo, ali tako je kako je – kazao je Dominicov otac Vanja Pitra.

Odrekli se kamata

Pored Dominica imaju i mlađu djevojčicu, a žive u malenom stanu. Prema nagodbi novac će im država uplatiti u roku od 30 dana, stranke su se složile da se milijun kuna predujma uračuna u konačni iznos odštete koji bude dosuđen pravomoćnom presudom u parnici, a obitelj Pitra nagodbom se odrekla prava na zatezne kamate na predujam. U milijun kuna predujma uračunata je odšteta roditeljima od po 220.000 kn na ime duševnih boli zbog teškog invaliditeta njihova djeteta, 75.000 kn odštete Dominicovoj sestri te 335.000 kn odštete zbog povrede prava Dominicove osobnosti te odšteta Dominicu na ime naknade za tuđu pomoć i njegu od 150.000 kuna za razdoblje od 2007. do sklapanja nagodbe. Nagodbom je zadovoljna i odvjetnica Kovačević Fras, prije svega zbog obitelji Pitra, ističući da je ovdje i državno odvjetništvo pokazalo spremnost i sluh za rješavanje ovog slučaja.

>> 'Iz bolnice su ga u bolovima poslali kući. Nije preživio'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije