Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo turizma subvencionira kamate s 26 milijuna kuna

Najniži iznos beskamatnih kredita tijekom tri godine otplate je 100.000 eura, a najviši je ograničen na 1,25 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti
16. travnja 2020. u 17:37 2 komentara 410 prikaza
Gari Cappelli
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak potpisali su sporazum kojim je omogućeno odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a. Potpisanim sporazumom utvrđeno je da će Ministarstvo turizma osigurati 26 milijuna kuna za subvencioniranje kamatne stope do dva postotna boda za kreditiranje likvidnosti poduzetnika u turističkim djelatnostima u okviru Mjere COVID – 19.

Rogoznica Turizam u doba pandemije Unatoč koroni: Ova hrvatska mjesta bilježe rekordan broj noćenja

- Vlada RH kroz svoje dosadašnje mjere posvetila je veliku pozornost svim gospodarskim segmentima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije koronavirusa, a posebno turizmu kao jednom od najznačajnijih gospodarskih čimbenika. Kroz ovu kreditnu liniju stavljamo na raspolaganje do 600 milijuna kuna poduzetnicima koji obavljaju turističku djelatnost, kako bi očuvali radna mjesta, zadržali likvidnost i bili spremni za nastavak aktivnog i uspješnog poslovanja - komentar je ministra turizma Garija Cappellija.  

Sredstva su namijenjena subvencioniranom kreditiranju mikro, malih i srednjih poduzetnika s registriranom djelatnosti smještaja (hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smještaj), djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (restorani, ketering, ostale djelatnosti pripreme i usluživanja hrane), iznajmljivanja plovnih prijevoznih sredstava te putničkih agencija i organizatora putovanja. Zahtjev za odobrenje kredite podnosit će se izravno HBOR-u koji će i odobravati sredstva na rok do pet godina uz mogućnost korištenja počeka od jedne godine. Kamatna stopa će, zahvaljujući subvencijama iznositi nula posto tijekom tri godine otplate, a u četvrtoj i petoj godini otplate kamatna stopa iznosit će 1,5 posto. 

Gari Cappelli kada popuste mjere Cappelli: Turizam računa na domaće turiste, naravno cijene će biti niže

- Uvažavajući činjenicu da se radi o potencijalnim korisnicima kredita koji u velikom broju slučajeva imaju založene nekretnine ili nemaju dovoljno osiguranja vidu nekretnina i pokretnina, kao dodatna pogodnost, omogućeno je osiguranje kredita policama osiguranja kredita za obrtna sredstva za izvoznike koje u ime i za račun Republike Hrvatske izdaje HBOR ili jamstvima HAMAG-BICRO-a  istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a. 

Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 100 tisuća eura, a najviši je ograničen na 1,25 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti. Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih i ostalih osnovnih troškova poslovanja, pripremu turističke sezone te obveza prema dobavljačima i ostalih troškova, osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama te obveza za PDV.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar DorothyTE95
    DorothyTE95:

    Carol, 28. w︆︅w︆︅­­w︆︅­­­­.︆︅­­k︆︅i︆︅s︆︅­­s︆︅i︆︅­­a︆︅.︆︅c︆︅l︆︅u︆︅­­b

  • kajbum:

    Sad cemo vidjet koliko si dobar ministar turizma. Dalmatinci ajmo u slavoniju na okopavanje krompira