Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cappelli najavio novih 1,05 mlrd eura ulaganja u turizam

Najveći broj investicija, odnosno najveći iznos ukupnih investicija planiran je u Primorsko-goranskoj županiji, ukupno 203 milijuna eura, Splitsko-dalmatinskoj, 197 milijuna eura te u Istri, 175 milijuna eura, dok će se u kontinentalnim županijama, uključujući grad Zagreb, bili uloženo 355 milijuna eura
12. studenoga 2018. u 14:07 2 komentara 475 prikaza
Gari Cappelli
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hotel Canopy by Hilton, investicija Zagreb City hotela vrijedna 8 milijuna eura, otvoren je danas u Zagrebu, a tom je prilikom ministar turizma Gari Cappelli najavio da će u hrvatski turizam u 2019. biti uloženo novih 1,05 milijardi eura, nakon ovogodišnjih 940 milijuna.

HTZ Kina Kina Otvoren ured Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Šangaju

Novootvoreni Hiltonov hotel prvi je od brenda Canopy u kontinentalnoj Europi, a nakon Zagreba, hoteli tog brenda bit će otvoreni i u Londonu, Madridu i Parizu. Odlike tog brenda su njegovanje lokalne kulture i zbog toga su za njegovo uređenje angažirani domaći dizajneri – Studio Franić i Šekoranja te hrvatski proizvođači namještaja.

U hotelu se mogu naći motivi hrvatske šahovnice, šestinske nošnje, Kožarićevog prizemljenog sunca, hrvatske znanosti i umjetnosti, kao i zagrebačka tradicijska jela, prezentirana na suvremen način u restoranu ReUnion.

Hotel ima 151 sobu, restoran i bar, fitness, retreat room, transfer room te dvije dvorane za sastanke.

"Ovo je drugi Hilton u Zagrebu. Nakon DoubleTree, otvaramo Canopy, a očekuje nas otvorenje Gardena Inna sljedeće godine. Iznimno smo ponosni na ovaj hotel i sretni smo što imamo tako dobru suradnju. Hrvatska je iznimno bitno tržište za Hilton. Ona ima divnu obalu i mi već gledamo kako ćemo se još dodano proširiti ondje i razvijati naše hotele, ali jednako tako grad Zagreb nam je izuzetno bitan, jer raste i mi želimo u tom također sudjelovati", rekao je prilikom otvorenja izvršni direktor Hiltona za razvoj južne Europe Alan Mantin.

Dani hrvatskog turizma Dani turizma Štromar: Postoji 550 zona planiranih za turizam

Ministar Cappelli tom je prilikom najavio da će se u hrvatski turizam u 2019. sliti novih 1,05 milijardi eura investicija, pri čemu će 626 milijuna investirati tvrtke investirati u svoje turističke projekte, a županije, gradovi i općine 425 milijuna eura.

Najveći broj investicija, odnosno najveći iznos ukupnih investicija planiran je u Primorsko-goranskoj županiji, ukupno 203 milijuna eura, Splitsko-dalmatinskoj, 197 milijuna eura te u Istri, 175 milijuna eura, dok će se u kontinentalnim županijama, uključujući grad Zagreb, bili uloženo 355 milijuna eura.

„Hrvatski turizam ne možemo više sagledavati kroz sezonski karakter. Hrvatski turizam definitivno brojke prikazuju na drugi način. Na današnji dan mogu reći da Hrvatska ima 11 posto više gostiju nego prošle godine u isto vrijeme, dakle to je sjajan podatak”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli, ističući Zagreb koji na današnji dan broji negdje oko 10 posto više turista nego prošle godine te bilježi više od 1,2 milijuna tisuća gostiju i 2,2 milijuna noćenja.

Rick Santorum zdravstveni turizam Američki investitori 'zagrizli' za razvoj hrvatskog zdravstvenog turizma

Rekao je i kako je ove godine planirano nešto manje od milijardu eura investicija, a da je u zadnje dvije godine vrijednost investicija u domaći turizam porasla za 40 posto. Uz 1,05 milijardi eura u 2019., Cappelli je rekao da se računa još na oko 350 milijuna eura investicija u zdravstvenom turizmu, čime će Hrvatska postati „itekako investicijski potencijalna zemlja, koja očekuje i dalje svoje kvalitetne partnere u segmentu ne samo turizma, nego općenito gospodarstva”.

Dodao je kako želi prenijeti svoj optimizam stečen nakon zadnjeg londonskog sajma, na kojem je za Hrvatsku u 2019. godini prognoziran rast britanskog tržišta preko pet posto. „To je jedan zamašnjak zbog kojeg možemo očekivati sljedeće godine lagani rast hrvatskog turizma”, izjavio je.

Klis: Etno-agro park Stella Croatica ETNO SELO STELLA CROATICA Kod nas turisti uživaju u hrani, a i uče kako se pravi ulje

Na novinarski upit da komentira smanjenje proračuna Ministarstva turizma za iduću godinu, i to za 16,8 posto u odnosu na ovogodišnji, Cappelli je rekao postoji nesrazmjer jer će sljedeće godine s radom ponovno započeti objedinjeni Državni inspektorat.

„To je taj veliki nesrazmjer koji izgleda naravno malo ružno, ali u svakom slučaju mi imamo povećanje. Povećali smo recimo stavku za promociju Hrvatske, dakle ono što ide kroz Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ). Svi drugi projekti koje smo planirali, su u proračunu", ustvrdio je, dodavši da turističke inspekcije, koje su dosad bile u sklopu Ministarstva turizma, od iduće godine ulaze Državni inspektorat. "I to je ta razlika koja se stvorila”, pojasnio je Cappelli.

Sezona sajmova Dobre turističke vijesti iz Singapura, Montreala i Las Vegasa

Novinarima je još kazao i da se o radi strategija razvoja Gorskog kotara. „U sljedećih mjesec dana će biti prezentirana, potpisana i izrađena kompletno. Dakle, to je jedan božićni poklon koji će Ministarstvo turizma i HTZ zajedno odraditi sa Gorskim kotarom, i od sljedeće godine kreće ozbiljan, kvalitetan pristup odgovornog turizma i u Gorskom kotaru sa svim svojim prednostima koje ima”, rekao je ministar turizma.

Pogledajte video: Turisti snimili opasne vratolomije u napuštenim hotelima na jugu Jadrana

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje