Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MORAMO BITI SPREMNI'

Capak otkrio dokad će svaki dan brojati novozaražene koronavirusom

Krunoslav Capak
Foto: Admir Buljubasic/PIXSELL
31.08.2020.
u 19:22

Dokle god postoji medijska pažnja, interes javnosti da se brojevi objavljuju, da se to komunicira, mi ćemo to komunicirati, kaže Capak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak smatra opravdanim zatvaranje teretana u Dalmaciji koje se ponovno otvaraju.

– Kolege epidemiolozi imali su viša dana zaredom velike brojke, preko 100, i u anamneza tih mladih ljudi, koji su pretežno obolijevali, je bilo da su boravili, između ostalog, u teretana. Ako je nepoznat izvor zaraze, onda se posumnja na to. Kolege su mislili da ako smanje tu mobilnost, grupiranje mladih, da će uspjeti smanjiti tu brojku i proveli su neke mjere vezano uz teretane i nakon toga su vidjeli da ne bi trebalo teretane dalje zatvoriti, nego pooštriti kontrolu – rekao je Capak za RTL Danas.

Kazao je i kako se vraćaju Covid bolnice.

– Mi uvijek moramo biti spremni i za lošije scenarije, za povećan broj oboljelih i povećan broj težih slučajeva jer kad bi nam se to dogodilo i mi ne bismo bili spremni, to bi bila katastrofa. Na proljeće jedva da je bilo 20-30 pacijenata u Dubravi, ali moramo sad raditi na pripremama. Nadamo se da do tog scenarija neće doći, većina ljudi ima blage ili nikakve simptome, međutim imamo upozorenja iz Infektivne klinike da se oni lagano pune – istaknuo je.

Odgovorio je i na pitanje dokad ćemo svaki dan brojati novozaražene.

– Bojim se da dokle god imamo epidemiju, ćemo brojati. Pitanje drugo je medijske pažnje, to je dvosmjerna cesta. Dokle god postoji medijska pažnja, interes javnosti da se brojevi objavljuju, da se to komunicira, mi ćemo to komunicirati. Brojanje je posao epidemiologa, na temelju njih ocjenjujemo epidemiološku situaciju, na temelju toga donosimo mjere, na temelju toga nad druge zemlje ocjenjuju kakva je epidemiološka situacija kod nas, te brojke su toliko važne da mi moramo i brojke i pokazatelje producirati dnevno – kazao je Capak.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar spica1
spica1
20:20 31.08.2020.

države odjenom "brinu" za zdravlje svojih građana, zar vam to nije čudno? dok svih ovih godina dopuštaju da nam se prodaje gmo hrana, hrana upitnog podrijetla, meso tretirano hormonima rasta, hrana puna kemije i kojekakvih aditiva...

AF
AfganistanskiHrvat
20:51 31.08.2020.

Vrijeme je da se stožeri zatvore.

DU
Deleted user
19:32 31.08.2020.

Capak, više ti nitko ne vjeruje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije