Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bušenje podmorja samo najsigurnijima

Uza Sjeverno more, Jadran je bušotinama najgušće načičkan na europskome zemljovidu.
13. listopada 2010. u 15:33 1 komentara 1 prikaza
G.Oettinger.jpg
Foto: The European Commission

Tvrtke koje žele bušiti u podmorju pred europskim obalama morat će zadovoljiti vrlo stroge sigurnosne standarde što će ih postaviti novi europski zakon čija je glavna počela u srijedu predstavio europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger. Iako je Oettinger ljetos, nakon ekološke katastrofe prouzročene eksplozijom naftne platforme u Meksičkome zaljevu, bio najavljivao potpunu zabranu bušenja podmorja dok novi sigurnosni standardi ne stupe na snagu, Britanci, koji imaju niz bušotina u Sjevernome moru, nisu na to pristali. A uza Sjeverno more, Jadran je bušotinama najgušće načičkan na europskome zemljovidu. Od gotovo 900 bušotina u EU najviše ih ima Ujedinjeno Kraljevstvo (486), a slijede Nizozemska (181), Italija (123) i Danska (61).

Novi će zakon zahtijevati da zemlje članice EU, prije no što nekoj tvrtki izdaju dozvolu za bušenje podmorja, provjere da ona ima plan ograničavanja moguće štete za okoliš i dovoljno novca na raspolaganju da takvu moguću štetu plati. Nacionalne nadzornike naftnih platforma nadzirat će neovisni stručnjaci, a sigurnosna oprema na platformama morat će zadovoljiti najviše postojeće sigurnosne standarde.

Sadašnja Smjernica (direktiva) o okolišnoj odgovornosti pokriva samo odgovornost za štetu prouzročenu zaštićenim morskim vrstama i prirodnim staništima do 12 nautičkih milja od obale. Novi bi zakon bušače učinio odgovornima za štetu prouzročenu do 200 milja od obale, a osim zaštićenih vrsta obuhvatio bi i one “komercijalne”.

Novi će zakon Europska komisija predstaviti početkom 2011. godine, nakon što se o njegovim počelima povede javna rasprava. 

KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • eureka001:

    heheheheheehee jedini uvjet je da buse ispod vode heheheheheehehe