Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam su ljudi

Budućim konobarima, kuharima... do 1600 kn stipendije

20.02.2014., Bjelovar - Trgovacko ugostiteljska i prehrambena skola - U Bjelovaru odrzana zavrsnica regionalnog natjecanja Gastro 2014. u disciplini 5, odnosno barskom poslovanju. Zavrsnici je pristupilo 9 ucenika, a koji su se natjecali u u pripremanju k
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
29.11.2016.
u 18:30

Od 2008. naovamo Ministarstvo turizma je u suradnji s turističkim tvrtkama sufinanciralo sedamstotinjak učenika

Turizam nisu kreveti i zidovi, turizam su ljudi, a gosti se odmora manje sjećaju po veličini sobe i raskoši kupaonice, a više po (ne)dobrim domaćinima. Upravo oni, pak, zarađuju desetak posto manje od prosjeka Hrvatske, pa ne čudi nestašica kako stručnog, specijaliziranog tako i pomoćnog osoblja u toj branši.

Iako se za više plaće i bolji imidž turističkih zanimanja treba poklopiti još puno okolnosti i mjera, pozitivno je što se ne prekida praksa stipendiranja učenika i studenata koji se školuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja. Ministar Gari Capelli nastavlja stopama prethodnika pa će turističko ministarstvo u ovoj školskoj godini s pesto do osamsto kuna sufinancirati školovanje 245 učenika i studenata. Još po toliko davat će stipendistima i šest turističkih tvrtki te županijska obrtnička komora, koji su se javili na natječaj i u kojima će stipendisti biti obvezni odraditi 12 mjeseci.

“Kvalitetni radnici temelj su nastavka rasta našeg turizma, a kroz ovaj program mladima dajemo do znanja koliko su nam važni i potrebni”, poručuje ministar Capelli. Inače, od 2008., otkako ovaj program postoji, sufinancirana su 703 stipendista.

>> Ima nešto u toj sedmici, a još više u pripremama od – ljeta

Ključne riječi

Komentara 8

PA
pajokola1
20:42 29.11.2016.

Turizam nisu kreveti i zidovi, turizam su ljudi....Iako se za više plaće treba poklopiti još puno okolnosti i mjera...ugostitelji eto vam odgovora,ljude morate početi više cijeniti, a to znači te kuhare, konobare, recepcionere, čistačice , domare itd itd, a too možete recimo kad bi im povećali primanja i poboljšali radne uvjete, morate znati još jednu stvar, nikom od građana Hrvatske nije stalo niti im je žao što su vam povećali pdv, jer taj novac ste trpali samo i jedino sebi u džep, niste smanjili cijene niti uložili taj novac u svoje radnike , i kog briga što ste zviždali pomoćniku ministra i izašli sa kongresa, moš mislit,sad vidite kako je to kad vam iz džepa uzimaju ,e tako je bilo vašim radnicima s vama svih ovih godina !

SC
Schlosser
19:06 29.11.2016.

Zasto se ugostitelji ne ugledaju na svoje kolege iz Zapadne Europe gdje se ucenicima organizira prakticni dio izobrazbe u ugostiteljskim objektima a ugostitelji im sami placaju simbolicnu ucenicku placu.Npr. ucenik u Svicarskoj u prvoj godini zaradjuje 500,u drugoj 700,u trecoj 900,u cetvrtoj 1200chf.Sami bi si osposobili radnike koji bi mogli odmah nastaviti sa radom kod istog ili nekog drugog poslodavca,ovisno o ugovoru.Treba malo biti kreativan i ulagati u radnu snagu a ne uvijek gledati kako radnika iskoristiti.

Avatar haška rakija
haška rakija
20:46 29.11.2016.

lijepo da se mladim budućim konobarima i kuharima njemačke i austrije da stipendija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije