Naslovnica Vijesti Hrvatska

Broj mita na zapadnom Balkanu - evo koja je Hrvatska!

Hrvatska je sa 8,8 posto prva u regiji po prosječnom broju plaćenih mita, dok je drugo Kosovo sa 7,7 posto
24. listopada 2013. u 17:07 1 komentara 314 prikaza
korupcija
Foto: UNODC

Korupcija igra značajnu ulogu u svakodnevnom poslovanju mnogih poduzeća na zapadnom Balkanu, pokazalo je istraživanje koje su danas zajednički objavili UN-ov ured za drogu i kriminal (UNODC) i Europska komisija. Na osnovi razgovora sa 12.700 tvrtki došlo se do zaključka da je korupcija treća najveća prepreka poslovanju u ovoj regiji te da je u prosjeku svaka deseta tvrtka u kontaktu s javnim dužnosnicima plaćala mito u 12-mjesečnom razdoblju prije istraživanja.

Hrvatska je sa 8,8 posto prva u regiji po prosječnom broju plaćenih mita, dok je drugo Kosovo sa 7,7 posto. Gledajući po udjelu poduzeća koja su plaćala mito, prva je Srbija sa 17 posto, a slijede Albanija sa 15,7 posto, Hrvatska sa 10,7 posto i BiH sa 10,4 posto.

Najveći iznos novca za podmićivanje plaćale su tvrtke u Kosovu (u prosjeku 1787 eura po mitu) i Srbiji (935 eura). Istraživanjem su obuhvaćeni Hrvatska, Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Makedonija.

>> Puno je korupcije i zapošljava se po vezi

>> Reding: Korupcija nije problem samo u Hrvatskoj

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • novo vriijeme:

    Iz korupcije dolazi: prvo se da mito da se upiše i završi fakultet, zatim se da mito za radno mjesto bez kriterija sposobnosti, neznalica ima loš proizvodni rezultat pa da mito da se loš proizvodni rezultat prikrije i zadrži radno ... prikaži još!o mjesto, za mito za prikrivanje lošeg rezultata treba krasti na radnom mjestu, za prikrivanje lopovluka na radnom mjestu treba mito, za mito za prikrivanje lopovluka treba opet krasti , uz put se nešto ostavi i sebi........ I tako je Hrvatska došla do siromaštva i na rub bankrota. Tko može to zaustaviti ima moj glas!