Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dijalog s građanima

Reding: Korupcija nije problem samo u Hrvatskoj

reding trst
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
16.09.2013.
u 21:37

Približno 500-tinjak državljana Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske okupilo se danas u Trstu kako bi postavili pitanje Viviane Reding

Približno 500-tinjak državljana Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske okupilo se danas u Trstu na dijalogu s građanima. Riječ je o događaju koji se odvija u okviru europske godine građana 2013. Uz Reding, u dijalogu je sudjelovao i Enzo Milanesi, talijanski ministar za europske poslove, a razgovaralo se o gospodarskoj krizi, pravima građana i budućnosti Europe. \"Vi pitate, mi slušamo\" moto je Europske komisije u europskoj godini građana, a dosada je ukupno održano 29 susreta. Nagodinu će se sličan dijalog održati i u Hrvatskoj. Na današnjem susretu posebno su bila zanimljiva i vrlo konkretna pitanja hrvatskih građana. Zagrepčanka Gordana Vojković prva je progovorila o gušenju građanskih i ustavnih prava u Hrvatskoj prilikom deložacija ljudi iz njihovih stanova. Molimo vas da nam civilizirana Europa pomogne, gotovo je zavapila Vojković. Vjerojatno je riječ o ljudima koji su se zbog dugova prema bankama našli u takvoj situaciji, zaključila je Reding te ponovila – prije tri godine krenuli smo raditi s hrvatskim vladama i ministrima pravosuđa kako bi izgradili neovisno sudstvo, bilo je to zadnje poglavlje kako bi Hrvatska pristupila Europskoj uniji. Nadam se da ćemo pristiskom pomoći izgraditi neovisno sudstvo, kazala je Reding ne skrivajući zanimanje za konkretan slučaj. I gost iz Slovenije izrazio je ozbiljnu zabirnutost za događanja u svojoj državi.

Mi još nismo proveli lustraciju, još uvijek prevladava komunizam, zato sam aktivan u nevladinoj udruzi, to je jedini način kako načeti veliki zid komunizma – kazao je postavivši pitanje – koja je mogućnost da Europska komisija bude učinkovitija u borbi protiv ostataka komunizma. Bahati su, a imaju puno novca, zaključio je. Reding mu je odgovorila kako je cilj otvoriti granice, živjeti zajedno, ali ne zaboraviti te stalno raditi na miru i solidarnosti, gradeći neovisno sudstvo. Na prekomjernu korupciju u Hrvatskoj upozorila je i Riječanka Slavica Šota usporediviši je s trulom jabukom. Vi nam jedini možete pomoći, kazala je Šota koja je posljednjih mjeseci u Hrvatskoj upozoravala na korupciju na Županijskom sudu u Rijeci, a široj je javnosti poznata po tome što je podržala i Mirju Tomas, također Riječanku. Naime, Tomas je nedavno teško optužila ministra Linića za pogodovanje vlasniku Jadranskog pomorskog servisa.

- Korupcija nije problem samo u Hrvatskoj, a protiv nje se možete boriti samo ako imate transparentno društvo i neovisno sudstvo. Zajedno možemo izgraditi okruženje koje ne prihvaća korupciju – kazala je Reding. Živo zainteresirana za iznijete slučajeve, Reding je preuzela i dokumentaciju o spomenutim slučajevima. Danas se u Trstu zaista moglo iskusiti što znači otvoreni dijalog s građanima. Razgovaralo se i o mnogim drugim, zajedničkim problemima, krizi, nezaposlenosti, nedovoljnom ulaganju država u obrazovanje, prednostima članstva u EU. Mi nećemo napustiti model solidarnosti, nekoliko je puta istakla Reding naglasivši kako se čvrsto drže načela - kada nešto krene po zlu, odmah djelujemo. Govorila je i o nužnosti da središnje nacionalne banke ostanu neovisne.

- Važno je da tako ostane, ako netko radi protiv te neovisnosti, time se mora pozabaviti europski sud. Banke i pravosuđa moraju biti neovisni – kazala je.

>>Reding: Borila sam se za Hrvatsku, ali sada ste izigrali naše povjerenje

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije