Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brkić je uz Varginu pomoć špijunirao bivšu suprugu?

PNUSKOK je protiv Milijana Brkića, njegova brata Joze Brkića, Blaža Curića i Franje Varge podnio kaznenu prijavu
15. travnja 2019. u 23:05 46 komentara 4008 prikaza
Karmen i Milijan Brkić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

PNUSKOK je podigao kaznenu prijavu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, njegova brata Joze Brkića, optuženika Franje Varge i Blaža Curića, Brkićeva kuma i vozača ministra Tolušića, u aferi SMS zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka (špijuniranje računalne pošte) na štetu više osoba.     

Milijan Brkić Neslužbeno doznajemo Brkić ispitan u policiji: Presretao elektroničku poštu bivše supruge

Nikad mobitel na dar

Policija je kaznenu prijavu podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku koje će odlučiti hoće li postupati po toj prijavi, otvoriti državnoodvjetnički istražni postupak koji bi eventualno mogao završiti podizanjem optužnice ili će prijavu odbaciti i do optužnice u tom slučaju neće ni doći. Brkić je 11. travnja ispitan u svojstvu osumnjičenika, tada u sklopu predistražnih radnji koje su sada prerasle u kaznenu prijavu, jer policija sumnja, objavili su mediji preko vikenda, da je Franjo Varga po njegovu nalogu presretao poštu Brkićeve bivše supruge Karmen.

Mediji su pisali da je Varga presretao poštu i za jednu žensku osobu povezanu s Brkićevim bratom Jozom. Policija u svom priopćenju pak navodi kako se osnovano sumnja da je Franjo Varga, ne navodeći imena, u duljem vremenskom razdoblju na poticaj i pomaganje ostalih osumnjičenika (J. Brkića, Curića i M. Brkića) počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zloporabu naprava te je podatke do kojih je neovlašteno došao učinio dostupnima preostaloj trojici. Iz policijskog se priopćenja iščitava da osnovanost sumnje u navedena kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, proizlazi iz dokaza do kojih je policija došla pretražujući Vargine zaplijenjene laptope i mobitele u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je prije provedeno u koordinaciji s Uskokom. U HDZ-u su nam oni koji poznaju Franju Vargu prije objašnjavali da je Varga navodno špijunirao računalnu i mobilnu komunikaciju tako da su mu “klijenti” donosili računala i mobitele sebi bliskih osoba na popravak, ao n bi zatim “upario” te uređaje tako da je sva komunikacija s tih aparata bila dostupna i na “uparenom” uređaju koji je bio kod Varge.

Milijan Brkić | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Znajući što se sve može napraviti i na koje se načine može špijunirati, strogo sam pazio da nikada ni od koga na dar ne primam mobilne uređaje ili računala – ispričao nam je jedan HDZ-ovac. Posljednji policijski postupci protiv Brkića i ostale trojice izazvali su veliku političku pozornost, priopćenjem preko odvjetnice reagirala je i Brkićeva bivša supruga Karmen koja je apelirala da prestane javno sramoćenje i iznošenje laži.

– Želim demantirati neistinite i štetne medijske napise koje svojim netočnim navodima i optužbama nanose neizmjernu štetu mojem bivšem suprugu i cijeloj našoj obitelji. Ovim obraćanjem, od lažnih navoda i javnog sramoćenja prvenstveno želim sačuvati i zaštititi svoju djecu. Svjesna javnog djelovanja i rada bivšeg supruga, nemali broj puta svjedočila sam različitim političkim obračunima, iznošenju konstrukcija i podmetanjima koji su bili usmjereni na bivšeg supruga... Ovim putem vas osobno, a i kao majka, pozivam da prekinete sve protuzakonite, neljudske i neprofesionalne nasrtaje na mene, našu djecu i našu obitelj – poručila je Karmen Brkić.

Milijan Brkić Glavni ravnatelj policije: 'Ne možemo otkriti u kojem statusu je ispitan Milijan Brkić zbog tajnosti izvida'

Mediji su pisali da je Varga presretao poštu i za jednu žensku osobu povezanu s Brkićevim bratom Jozom. Policija u svom priopćenju pak navodi kako se osnovano sumnja da je Franjo Varga, ne navodeći imena, u duljem vremenskom razdoblju na poticaj i pomaganje ostalih osumnjičenika (J. Brkića, Curića i M. Brkića) počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zloporabu naprava te je podatke do kojih je neovlašteno došao učinio dostupnima preostaloj trojici.

Iz policijskog se priopćenja iščitava da osnovanost sumnje u navedena kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, proizlazi iz dokaza do kojih je policija došla pretražujući Vargine zaplijenjene laptope i mobitele u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je prije provedeno u koordinaciji s Uskokom. U HDZ-u su nam oni koji poznaju Franju Vargu prije objašnjavali da je Varga navodno špijunirao računalnu i mobilnu komunikaciju tako da su mu “klijenti” donosili računala i mobitele sebi bliskih osoba na popravak, a on bi zatim “upario” te uređaje tako da je sva komunikacija s tih aparata bila dostupna i na “uparenom” uređaju koji je bio kod Varge.

Milijan Brkić Špijunirao ženu Je li nova Brkićeva afera i njegov kraj u HDZ-u i politici?

Prisiljavanje na ostavku”

Brkićev odvjetnik Ivo Farčić otvoreno poručuje da ne smije svrha cirkusantski vođenog postupka biti prisiljavanje potpredsjednika Sabora i zamjenika šefa HDZ-a Milijana Brkića da prizna političku odgovornost i podnese ostavku. U svemu iščitava politički pritisak i pokušaj obračuna s Brkićem.

– Policija je podigla kaznenu prijavu na osnovi dokaznih radnji koje je provela u Osijeku još prije četiri-pet mjeseci, tako barem navodi u priopćenju. Čemu je onda trebala krim-obrada u Zagrebu? Očito samo zato da bi iz policije procurile informacije o predistrazi i da se našteti Brkiću – rekao je Farčić.

'PNUSKOK Vargi nudio da bude pokajnik, a to može samo DORH'

Kada je prije neki dan PNUSKOK mojem branjeniku dostavljao poziv za događaj iz 2015. godine, onda su mu ponudili status pokajnika. A to uopće nije ovlast PNUSKOK-a, to jedino može ponuditi DORH – rekao nam je Mario Poljak, odvjetnik Franje Varge. Poručio je da status pokajnika ne bi ni prihvatili i izražava sumnju da se u cijelom postupku radi o političkim pritiscima. I Brkić i Varga i Curić i J. Brkić koji su ispitani zbog presretanja računalnih podataka branili su se šutnjom.     

Mirta Šurjak
Okrila na Instagramu
Dramatični dani za Mirtu Šurjak: Dio njezine obitelji u teškom je stanju
mr. sc. Tomislav Matković
INTERVJU
Kvalitetom u izvoz: Vrijeme lockdown-a iskoristili su za ubrzani razvoj novih proizvoda
 • Avatar Cinco
  Cinco:

  Lakrdija, pored Uljanika i sl. veliikih pljački oni o presretanju mailova bivše supruge. Sve DORHovce bi trebalo poslat na tržište rada...

 • Avatar vilapablo
  vilapablo:

  Čime se bave dorh-ovci, koje nebuloze, ali to me i ne čudi kada vidim koja ekipa je zaposjela institucije represivnog aparate. Istina je totalno nebitna kada zloupotrebljeni represivni i medijski aparat izabere metu. Bitno je prodati percepciju da je nešto ... prikaži još!to mutno te metu poniziti i obilježiti. Netko dobro nadzire aferu "SMS" te ju stalno dozira curenjem selektivnih informacija. Cvitan kojem je ujak bivši general kontraobavještajne službe (KOS), nije bez veze u DORH-u. On je osposobljen i za sve moguće vrste udbo-obavještajnog ratovanja. Razne institucije u ovom društva (DORH i poneki mediji) pokušavaju ostvariti svoju dominaciju u javnom informacijskom prostoru pomoću tehnika informacijskog ratovanja, odnosno tehnikama manipuliranja informacijama. Jedna od njih je inverzija istine. Takve tehnike manipulacije, poglavito proizvodnju dezinformacija kao osnovnu metodu za konstruiranje istine, odnosno pretvaranja laži u istinu da bi takva izmijenjena realnost postala sastavni dio javnog znanja o nekom događaju, skupini ili pojedincu koristi DORH preko pojedinih medija. To je podla udbaška taktika kojom DORH i mediji najčešće hrane ljevičarsku, neobrazovanu i intelektualno ograničenenu javnost koja se hrani mržnjom prema pojedincima i skupinama koje oni u svom mozgu percipiraju kao zlo jer je to posljedica komunističke višegodišnje indoktrinacije da netko uvijek mora biti kriv.

 • karlodrago:

  SDP je naša najbogatija stranka kad je mogla kupiti podmukli i anti Hrvatski RTL.