Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Je li nova Brkićeva afera i njegov kraj u HDZ-u i politici?

Milijan Brkić zašutio nakon što se doznalo da je prošli tjedan dao iskaz u PNUSKOK-u zbog sumnje da je koristio usluge Franje Varge
15. travnja 2019. u 06:37 93 komentara 17714 prikaza
Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije – bilo je sve što je Milijan Brkić kazao nakon što se doznalo da je prošli tjedan pozvan na razgovor u PNUSKOK kao osumnjičenik.

Milijan Brkić Neslužbeno doznajemo Brkić ispitan u policiji: Presretao elektroničku poštu bivše supruge

Ne pamti se da je jedan HDZ-ov dužnosnik, a Brkić je potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, javno prozvao vlast koju čini njegova stranka, odnosno pojedince koji, drugim riječima, zloupotrebljavaju institucije.

Napad je najbolja obrana

Je li Brkić tom nedorečenom izjavom samo krenuo u napad jer je napad najbolja obrana i pokušao skrenuti pozornost sa svog statusa osumnjičenika u predistrazi ili se iza tih riječi nešto krije, zasad je nepoznato jer je Brkić potpuno zašutio. Ali posve je jasno da je na pomolu politički obračun jer šef HDZ-a i premijer Plenković neće moći još dugo ignorirati i tolerirati takve poruke. Je li Brkić dovoljno oslabio i jesu li institucije dovoljno otvorile i istražile “slučaj Brkić” da bi Plenković krenuo u konačni obračun sa stranačkim zamjenikom, sada se nameće kao ključno pitanje.

Plenković je bilo kakve stranačke sankcije dosad odgađao jer je pustio da “institucije odrade svoje”. Ali je Brkića potpuno pasivizirao, pa i marginalizirao jer na HDZ-ovim skupovima, pa čak i u Brkićevoj bazi poput Dubrave, HDZ-ovci više ne smiju pljeskati stranačkom zamjeniku jer ga se uopće ne najavljuje kao gosta niti mu se daje prilika da išta kaže. Iako su glavni i politički tajnik HDZ-a jučer u Jasenovcu izbjegli komentirati Brkićev slučaj, na naš upit Vladi iščitavaju li iz njegove poruke da aludira na politički obračun i zloupotrebu institucija i hoće li ga Plenković tražiti da objasni na što je mislio, iz Banskih su nam dvora odgovorili: “Ne znamo na koga je mislio. Nitko iz Vlade ne utječe na rad institucija.”

Milijan Brkić Kupio Harley Brkić objavio karikaturu sebe kao bajkera: Odavno se nisam ovako nasmijao

U HDZ-u dio članova Predsjedništva koji su bliski Brkiću jučer su nam prenijeli kako smatraju da su jako male šanse da se Brkić izvuče iz Afere SMS, koja je sada kulminirala sumnjom da je preko Varge špijunirao vlastitu ženu, od koje se u međuvremenu rastao.

– To je klasična šablona da kažeš kako ti smještaju i kako je riječ o političkom obračunu, mislim da i Brkić to upravo radi. Prilično sam uvjeren da ne može preživjeti aferu SMS, posebno nakon zadnjih otkrića, a tko zna čega sve još nema. Varga je istražiteljima svašta pričao – rekao je naš sugovornik iz HDZ-a.

Špijunirali žene

Što se policijskog dijela priče tiče, za sada je poznato da je Brkić u PNUSKOK pozvan u sklopu izvida koji se provode u svojevrsnom kraku afere SMS. U toj aferi nedavno su optuženi Franjo Varga i Blaž Curić koji je, usput budi rečeno, Brkićev kum. Varga se tereti da je izrađivao lažnu SMS korespondenciju za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića, a Curić se tereti da je Vargi dojavio da je pod tajnim nadzorom.

Milijan Brkić Glavni ravnatelj policije: 'Ne možemo otkriti u kojem statusu je ispitan Milijan Brkić zbog tajnosti izvida'

Od koga je Curić dobio tu informaciju istragom nije ustanovljeno, a policija je nastavila s provođenjem izvida i nakon što je protiv njih podignuta optužnica. To se prije svega odnosilo na detaljniji pregled laptopa i mobitela oduzetih od Varge, a istražujući to, policija je očito doznala da su Brkić i njegov brat Jozo koristili Vargine usluge kako bi pratili elektroničku poštu Brkićeve bivše supruge te još jedne žene.

VIDEO Kronologija afere lažnih SMS-ova

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Mimizo:

  ovo je medijski linč koji traje več jako dugo i koga uzmu na zub ne puštaju ga na miru

 • Avatar NAIVAC
  NAIVAC:

  Ma dajte najte...

 • nikola1975:

  Varga je krivotvorio Plenkovićevu i Dalićkinu prepisku a presretao je i ima originalnu prepisku Brkićeve žene. Jel samo meni ova priča smiješna.