Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istarsko blago

Brijuni pretekli Bale – lutkom dinosaura!

dinosaur,
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/11
18.03.2010.
u 17:11

Na V. Brijunu je oko 200 otisaka stopa dinosaura, starih do 117 mil. godina.

– Objavit ćemo javni natječaj za izradu lutke dinosaura u prirodnoj veličini koja će biti postavljena na rtu Zelenika na Velikom Brijunu, gdje i jesu otisci – kazala nam je glasnogovornica Brijuna Vesna Klunić.

Čak 200 otisaka

Na Velom Brijunu je čak 200-tinjak otisaka stopa dinosaura, ima ih na Galiji i Vangi. Stare do 117 milijuna godina, a o njima, za sada, govori samo jedna ploča postavljena na Zeleniki.

U znanstvenome svijetu dobro je poznato i najveće groblje kostiju dinosaura pokraj Bala, u uvali Porto Colo. Prije 25 godina talijanski ronilac je u uvali pronašao prvu kost, a poslije ih je pronađeno još 168, pa i jedan zub, što je doista rijetkost. Govorilo se tada o otkriću stoljeća, koje govori o vremenu otprije 75 do 270 milijuna godina. Entuzijazmom Brune Poropata, koji je bio vijećnik u Županiji, za otkriće se doznalo u svijetu, a ideja je bila otvoriti park dinosaura, čak pozvati i Spielberga. Međutim, Poropat je ostao osamljen, a besparica je ideju bacila u zaborav.

Načelnik Bala Edi Pastrovicchio kaže: “Planiramo nešto, u urbanističkom planu priobalja zacrtali smo da će ondje biti paleontološki park i objekt za znanstvena istraživanja, ali treba naći investitora”. – To su izgubljeni šoldi, kojima su Bale već mogle sagraditi impozantni kredni park, koji bi povezao paleontologiju Sjevernojadranskog bazena, jer ovakvih primjera krede nema na svijetu. Na skupu paleontologa 1992. u Kini Porto Colone proglašen je nalazištem svjetske vrijednosti. Da smo naplaćivali ulaz, već bismo imali milijune – tvrdi B. Poropat, koji je bio imenovan i v. d. direktora Muzeja dinosaura što nikada nije otvoren.

Nalazi u Porto Coloneu

Od 10 vrsta dinosaurusa, a jedan je moguće i nepoznata vrsta, u Porto Coloneu pronađen je i leđni pršljen najveće tadašnje grdosije brachiosaura, ali i iguanodona, camassaura ili stegosaura. Osim kostiju, koje se mogu vidjeti u Balama, podmorje još čuva tajnu naše prethistorije. Najveće groblje dinosaura na Mediteranu nije iskorišteno.

Ključne riječi

Komentara 8

PG
praseca gripa
21:40 18.03.2010.

Ovo je za mene prvorazredni kic. Ukusi su razliciti i o njima se ne diskutira.

UK
Ugo Kajvez
23:51 18.03.2010.

Ovo je dobra turistička atrakcija ..... treba u istri proširiti izložbu takvih izumrlih divova ....

DH
dalibor.hren
11:27 21.03.2010.

Da to slučajno nisu otisci Josipa Broza, Franje Tuđmana i Stipe Mesića koji su uživali u društvu velikog ljubitelja Hrvata i svega što je hrvatsko - Rade Šerbedžije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije