Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Vukšić

Bilo nam je bolje kad nam je bilo gore

Branko Vukšić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
25.09.2015.
u 11:56

Dok su vladajući ustvrdili da je ovaj saziv Sabora dobro i kvalitetno radio, u korist građana, oporba ima potpuno drugačije mišljenje, te vjeruje kako nisu zaslužili ni ocjenu dovoljan, koju Hrvatski sabor inače dobiva u anketama među građanima.

Posljednji dan rada ovog saziva Sabora obilježila su dva bloka stanki. U prvom bloku zastupnici su progovorili o odluci Ustavnog suda da ukine dio odluka Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor te "zloporabi položaja" u predizborne svrhe te zloporabi saborske govornice u predizborne svrhe. Taman kad su nakon stanki trebali krenuti s glasovanjem o nizu zakona koje su raspravili tijekom proteklog tjedna, krenuli su novi zahtjevi za stanke kako bi progovorili o radu Sabora u aktualnom sazivu.

Dok su vladajući ustvrdili da je ovaj saziv Sabora dobro i kvalitetno radio, u korist građana, oporba ima potpuno drugačije mišljenje, te vjeruje kako nisu zaslužili ni ocjenu dovoljan, koju Hrvatski sabor inače dobiva u anketama među građanima.

HDZ-ov Davorin Mlakar podsjeća da je Hrvatski sabor u memoriji hrvatskoga naroda oduvijek smatran čuvarom hrvatske državnosti i nacionalnog identiteta, no to se, tvrdi, u ovom mandatu promijenilo.

- Danas možemo rezimirati kraj toga mandata u kojem su vladajuća većina i oni koji vode zasjedanja Sabora uzeli si za pravo tumačiti zakone i propise kojima se služimo reći ću krajnje blago na vrlo osebujan način. Ovaj saziv je učinio sve da onemogući demokratsku raspravu svih zastupnika i da se čuje i drugačije mišljenje od mišljenja vladajuće većine. To nije demokratski doseg kojim bi se vi trebali dičiti. A još je manje demokratski doseg govor mržnje koji slušamo opetovano od najviših predstavnika Hrvatskoga sabora – prigovorio je Mlakar te dodao kako posebno od predsjednika Sabora očekuje spriječava govor mržnje u Saboru.

– Nismo ništa bolje očekivali od gospodina Stazića jer nas ne samo ovaj mandat nego i u ranijim mandatima je već naučio što od njega možemo očekivati. Ali po staroj narodnoj da prvo pomete pred vlastitim pragom on je to naravno zaboravio. I naučili smo još nešto što je najniže do kuda je hrvatski parlament pao, a to je da predstavnici vladajuće većine ovdje ne samo optužuju nego i presuđuju ljude o kojima se pravosuđe još nije pravomoćno očitovalo. To je uzor koji vidim samo u krajnje boljševičkim režimima i mislio sam da se to vrijeme u Hrvatskoj više neće vratiti – kaže Mlakar.

HNS-ov Goran Beus Richembergh vjeruje da je Hrvatski sabor u ovome mandatu odradio ogroman posao jer je donio čitav niz zakona koji će ostaviti povijesni trag.

– Postavlja se pitanje jesmo li bili na visini zadatka kao saborski zastupnici, kao saborske zastupnice, jesmo li shvatili svoju ulogu svi. Postavlja se pitanje znamo li sadržaj dužnosti narodnoga zastupnika, ali o tome će svoju odluku i svoju ocjenu donositi javnost, javnost koja nas je nerijetko loše ocjenjivala u našemu radu i koliko god smo krivi za to svi kao institucija, tome su doprinijeli izravno oni koji su ovu govornicu na žalost zloupotrebljavali za širenje netolerancije katkad i govora mržnje i za promociju onih ideja kojima u parlamentu demokratske države ne bi smjelo biti mjesta i gdje se parlament demokratske države ne bi smio koristiti kao medij kroz koji će se ili preko kojega će se takve ideje uopće slati – tvrdi Beus Richembergh. Podsjetio je na predsjednika Sabora s kojim su započeli mandat, pokojnog Borisa Šprema kojemu je zahvalan jer je dobro radio svoj posao, jednako kao što ga radi, kaže, i Josip Leko.

– U ime kluba HNS-a zahvaljujem i svim ostalim kolegama što smo u ovome mandatu radili zajedno i odradili veliki posao. Ako političkoga konsenzusa i nije bilo onoliko koliko se očekivalo, ja ipak zbog javnosti moram reći da je ogroman broj zakona u ovome Domu donesen suglasjem i pozicije i opozicije. Ali to uvijek ostaje u drugome planu, pa se to ne vidi tako dobro kao one situacije u kojima smo se već i po "defaultu" kao vladajuća većina i manjina u ovome Saboru morali razlikovati – poručio je Beus Richembergh.

Reformist Petar Baranović zastupnicima je rekao da se iskreno zapitaju jesu li ispunili svoj zadatak i odolili iskušenjima niskih strasti i obračuna, jesmo li dobili prolaznu ocjenu.

– Samo je jedna ocjena realna. Kad sam ulazio u ovaj Sabor osjećao sam silan ponos. Zadnjih mjeseci kad bi me nepoznati ljudi pitali s čim se bavite nije bilo jednostavno, odista mi nije bilo jednostavno ljudski reći ja sam saborski zastupnik u Hrvatskom saboru. I taj nutarnji dojam, to što nosite u sebi to je prava istina o kvaliteti rada ovog Doma. Hrvatski sabor, nažalost, je pao na niske grane i ja se nadam u ime kluba i kao čovjek da će sljedeći saziv ma u kom sastavu slijediti primjerenu razinu – prigovorio je Baranović

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy kaže da je sve izgledalo dobro na počeku mandata, ali će nažalost ovaj saziv Hrvatskog sabora ostati zapamćen i po tome da je jako veliki broj zakona srušen na Ustavnom sudu.

– U ovom mandatu se nažalost događalo i jako veliko silovanje procedura i to u smislu samih javnih rasprava. Mnogi zakoni nisu prolazili javne rasprave i savjetovanja sa građanima na način na koji su trebali biti provođeni. A nažalost i određeni broj zakona nije prošao niti dobio zeleno svjetlo na matičnim odborima prije nego što je ušao u ovu plenarnu raspravu što naravno da nije dobra praksa.

Jako često se događalo nepoštivanje zakona i zakonskih procedura od same Vlade, to također nije dobro, a prije par dana sam nažalost morala podsjetiti da i ovaj saziv Sabora završavamo sa gotovo 100 neodgovorenih zastupničkih pitanja a to podrazumijeva da Vlada jako loše tretira saborske zastupnike i ne tretira ih kao predstavnike građana RH. Zbog toga se nažalost nije obistinilo ono što je bila namjera da se ovom Saboru vrati dignitet i da doista budemo predstavničko tijelo svih hrvatskih građana, a koliko smo ustvari bili neuspješni u tome govori i činjenica da nismo bili u stanju donijeti etički kodeks – komentira Holy.

S njome se ne slaže SDP-ova Gordana Sobol koja kaže da su vladajući u sve zakone koje su donosili ugrađivali sve najviše demokratske i civilizacijske vrijednosti, slijedili su praksu ne samo zemalja EU nego i svih ostalih zemalja koje njeguju najviše vrednote demokracije, ugrađivali su u niz naših zakona sve međunarodne konvencije, sve preporuke pogotovo one koje se tiču ostvarivanja punine ljudskih prava svakog građanina i građanke u RH.

Nezavisni Branko Vukšić smatra da Sabor najbolje ocjenjuje jedan grafit koji je vidio u Zagrebu - "Bilo nam je bolje kada nam je bilo gore".

– Ono sve što radi Vlada u zadnjih nekoliko mjeseci ili mjesec, dva dana prije je bilo nazivano populizmom i demagogijom, a uvijek smo upozoravali, neki barem u Saboru, ne ja sam, da je um poput padobrana, nemojte shvatiti doslovce, funkcionira jedino kada je otvoren. A kada smo imali otvoren um tada smo dobivali packe, kada smo željeli naglasiti da postoje gladni u Hrvatskoj, tada su rekli da lažemo. Sada je odjednom Vlada pronašla 17 tisuća gladne djece, ali nije rekla oprostite lagali smo. Nismo sankcionirali te laži ovdje u Saboru. Jedna od, ima, pročitao sam negdje također koja je razlika između Grčke i hrvatske tragedije. Grčka tragedija se temelji na mitu, a hrvatska tragedija se temelji na mitu i korupciji. Najteži oblik korupcije je ona politička korupcija, sada ne govorim ovdje tko je što uzeo i stavio u svoj džep – zaključio je Vukšić.

>> Nakon ovakve odluke Ustavnog suda HDZ će opet moći staviti Sanadera na liste

Komentara 1

AN
Anamarija10
17:29 25.09.2015.

Branko Vukšić je bio apsolutno najbolji i najpametnije komentirao. Najgori je sa premoćnim vodstvom svađalački i neotesani Nenad Stazić koji nije zavrijedio ni da ga se spominje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije