Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavna skupština

Braniteljski i Raiffeisen mirovinski fond predlažu dividendu dioničarima HT-a od 10,33 kune

Hrvatski telekom
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
24.03.2016.
u 13:24

Neto dobit HT-a za 2105. iznosila je 893,48 milijuna kuna, te je prijedlog Uprave i NO da se, osim iznosa za isplatu dividende, preostalih 355,17 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a 47 milijuna kuna u zakonske rezerve.

Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Glavnoj skupštini Hrvatskog telekoma (HT) predložili su raspodjelu i upotrebu dobiti HT-a tako da dividenda iznosi 10,33 kune po dionici, što je više od 6 kuna koliko su predložili Uprava i Nadzorni odbor.

Te protuprijedloge Fonda hrvatskih branitelja koje je u njegovo ime podnio Hypo Alpe-Adria-Invest te Raiffeisen društva za upravljanje mirovinskim fondovima, u ime i za račun fondova kojima upravlja i koji su dioničari HT-a, ta jer tvrtka u četvrtak objavila na Zagrebačkoj burzi, uz napomenu da su zaprimljeni 21. odnosno 23. ožujka.

Glavnoj skupštini HT-a sazvanoj za 21. travnja, Uprava i Nadzorni odbor te kompanije početkom ožujka predložili su da se dio neto dobiti iz 2015. od 491,3 milijuna kuna upotrijebi za isplatu dividende, u iznosu od 6 kuna po dionici.

Neto dobit HT-a za 2105. iznosila je 893,48 milijuna kuna, te je prijedlog Uprave i NO da se, osim iznosa za isplatu dividende, preostalih 355,17 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a 47 milijuna kuna u zakonske rezerve.

Fond branitelja i mirovinski Raiffeisen fondovi predložili su pak da se glavnina ukupne neto dobiti za prošlu godinu ili 845,86 milijuna kuna isplati za dividendu od 10,33 kune po dionici, odnosno da se u zakonske rezerve raspodijeli 47 milijuna kuna, a u zadržanu dobit tek 615,7 tisuća kuna.

U objašnjenjima za takve protuprijedloge iz oba fonda su uz ostalo naznačili da struktura bilance HT-a šteti postojećim dioničarima, da se od 2013. bilježi značajan ubrzan pad povrata na kapital uz istovremeni porast iznosa novca i novčanih ekvivalenata, kao i da HT tijekom promatranog razdoblja nije imao neto financijskog duga te da ne postoji opravdani razlog zbog kojeg bi rezerva likvidnosti koju predlaže Uprava, bila nužna za buduća razdoblja.

Slične protuprijedloge za povećanje iznosa dividende ta su dva fonda podnijela i prošle godine, ali Glavna skupštine nije ih prihvatila, odnosno isplaćena je dividenda od 7 kuna po dionici kako su predložili Uprava i NO, a ne 10,12 kuna koliko su predlagala ta dva fonda.

>> Dioničarima Podravke 7 kuna dividende

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije