Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Branitelji prosvjedovali protiv apartmanizacije Plitvičkih jezera

Prosvjedu branitelja iz Like pridružili su se predstavnici braniteljskih udruga iz Zagreba, Dalmacije i Slavonije, predstavnici lokalne vlasti nekoliko općina i Grada Gospića, te Svjetske organizacija za zaštitu prirode WWF
21. lipnja 2017. u 16:55 4 komentara 1314 prikaza
Plitvička jezera
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Prosvjedom pod nazivom „5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera“ dvjestotinjak branitelja je danas na Plitvicama kod mosta iznad najvećeg plitvičkog slapa upozorila da treba spriječiti apartmanizaciju jer se, rekli su, širi uopće ne mareći za prirodu i održivi razvitak toga kraja.

Plitvička jezera '5 do 12 za spas' Braniteljske udruge prosvjeduju: 'Spriječimo daljnju devastaciju Plitvica!'

Na skupu u Drežničkom Selištu, predsjednik lokalne HVIDRA-e Ivan Jurković, ujedno i predsjednik "Stožera za obranu Velikog slapa", pokazao je okupljenima da se velika sedrena stijena Velikog slapa odvojila metar od ostatka stijene. Do toga je, kako je rekao, došlo između ostalog zbog vibracije od prometa na obližnjem mostu.

Poručio je da će branitelji tijelima braniti prelazak teškoj mehanizaciji i autobusima preko mosta nadomak Plitvica Selu, svega nekoliko metara iznad Velikog slapa, iako je već desetljećima ograničenje opterećenja mosta do 3,5 tone.

Opet su niknula dva građevinska krana, niču novi apartmanski objekti, a nema sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, već se izdaju vodopravne dozvole temeljem septičkih jama, rekao je.

"Zaustavit ćemo težak promet i naoko legalnu izgradnju u Nacionalnom parku, u kojemu  je moguće dobiti samo dozvolu za obnovu postojećih, a ne izgradnje novih objekata," rekao je Jurković.

Stožer za obranu Velikog slapa i Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Rakovice, Saborskog i Plitvica, koja je organizirala prosvjed, održat će sastanak i odlučiti kako dalje, najavio je Jurković.

Novinarima je podijelio listu šest zahtjeva: moratorij na gradnju u Plitvica Selu, izmjenu Prostornog plana, procesuiranje odgovornih za prekomjernu izgradnju, reviziju građevinskih dozvola, rušenje objekata u Plitvica Selu.

Tu se radi o organiziranom kriminalu uz blagoslov lokalne samouprave i vrha vlasti od 2005. godine do danas, samo treba pokrenuti reviziju svega što se događalo, rekao je Jurković.

"Pod krinkom gospodarskog razvoja i domaćeg stanovništva, Prostornim planom (iz 2014.) omogućena je divljačka apartmanizacija u režiji nekoliko vanjskih investitora. U posljednje dvije godine u Plitvica Selu, u neposrednoj blizini jezera, 'legalno' je niknulo tridesetak novih objekata premda selo nema vodovod ni kanalizaciju, a voda se crpi iz potoka Plitvice koji napaja Veliki slap i ovog bi ljeta mogao ostati potpuno bez vode," rekao je Ivica Jandrić predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata iz Općine Plitvička jezera.

Prema podacima Turističke zajednice općine Plitvička jezera, rečeno je, u naselju Plitvička sela broj noćenja je sa 700 tijekom 2009. godine porastao na 12.500 tijekom prošle godine, gradi se desetak novih objekata unatoč zahtjevu UNESCO-a da se gradnja obustavi. Nadalje, u naselju Jezerce je 2008. godine bilo ostvareno 12.000 noćenja, a 2016. godine 39.000 noćenja. Broj kreveta je narastao s 270 na 530, a još se gradi 12 novih apartmanskih objekata.

Prosvjedu branitelja iz Like pridružili su se predstavnici braniteljskih udruga iz Zagreba, Dalmacije i Slavonije, predstavnici lokalne vlasti nekoliko općina i Grada Gospića, te Svjetske organizacija za zaštitu prirode WWF.

Predsjednica WWF Adrija Irma Popović Dujmović je pozvala Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja na hitnu suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike da bi "zajedno spriječili devastaciju Plitvičkih jezera".

Načelnici Općina Rakovica i Saborsko Franjo Franjković (HDZ) i Marko Bičanić (HDZ) u Karlovačkoj županiji rekli su da prostorni planovi imaju manjkavosti i da nije logično da je iz procedure davanja suglasnosti za izdavanje građevinskih dozvola maknuta Uprava Nacionalnog parka.

"Kod nas je održivi razvoj problem jer je kod nas održiv jedino kriminal, generiran iz samoga vrha sustava i od strane policije, a sve smo te ljude birali mi Hrvati i svi smo odgovorni, sve treba ispitati i da se s time stane", rekao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević (HSP).

BETONIZACIJA Bivši ministar: Plitvička jezera mogla bi izgubiti mjesto na listi svjetske baštine Stana Katić ČUVAJTE OVU LJEPOTU Poznata hollywoodska glumica oduševila se Plitvičkim jezerima Plitvička jezera Dramatično upozorenje 'Velikom slapu na Plitvičkim jezerima prijeti presušivanje'
Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar davcro
  davcro:

  Bravo branitelji

 • Icek53:

  Sada kad je sve jasno i dolaze kritike oni pocinju pametovat.Gdje su bili prije?

 • siskic:

  šatoraši...postavite šatru. pa u šta se ovi neće mješati. još malo početi će govoriti mise i porađati žene. gadljivo. samo lovu hoće...pun ih je kufer svima.