Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brammertzova ocjena

Brammertz: Postoji napredak oko pitanja topničkih dnevnika

'U.N. chief prosecutor of the war crimes tribunal for former Yugoslavia Serge Brammertz of Belgium answers questions from the media during a news conference at The Hague July 30, 2008. War crimes susp
'JERRY LAMPEN'
18.06.2010.
u 18:38

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u usmenom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a optimističan je u vezi s daljnjom suradnjom RH s tužiteljstvom.

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u petak je u usmenom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a dao “relativno povoljnu ocjenu suradnji Hrvatske s tužiteljstvom”.

- Hrvatska je u proteklih šest mjeseci općenito odgovarala na zahtjeve za pomoć tužiteljstva. Postoji napredak u kvaliteti istrage oko nestalih topničkih dnevnika iz operacije Oluja, ali još uvijek nije utvrđeno kojim su putevima nestali važni dokumenti i potrebno je nastaviti istragu u još nekim smjerovima jer je do sada dala ograničene rezultate i to pitanje ostaje neriješeno - rekao je Brammertz i dodao:

- Primio sam veći broj izvještaja od međuresorske radne skupine koju je Vlada RH osnovala u listopadu prošle godine. Posjetio sam nedavno Hrvatsku i razgovarao s predstavnicima vlasti i dobio sva potrebna jamstva da će istrage biti nastavljene i proširene u skladu s preporukama mojega ureda od prije godinu dana. Nemam razloga sumnjati da će Hrvatska nastaviti i proširiti suradnju s tužiteljstvom i očekujem da će dostaviti sve traženo do kraja suđenja kako bi suradnja bila potpuna.

Naglasio ja da “ključni smjerovi istrage o topničkim dnevnicima ostaju neistraženi” te izrazio nadu da će uslijediti “učinkovita akcija i konkretni rezultati” koje će čekati kako bi se uvjerio da je Hrvatska intenzivirala administrativnu istragu za nestalim dokumentima.

Predstavnica Amerike u Vijeću sigurnosti Brooke Anderson u raspravili je pohvalila Hrvatsku za suradnju s Haaškim tribunalom naglasivši predanost Vlade RH da vjerodostojno nastavi sadašnju istragu i pronađe topničke dnevnike iz Oluje, a, ako ne može locirati dokumente, da istragu provede do kraja”.

Predsjednik Haaškog suda Patrick Robinson u usmenom je izvješću Vijeću sigurnosti jučer u New Yorku rekao da “treba hitno poduzeti mjere kako bi se zaustavilo osipanje službenog osoblja i sudaca jer se trenutačno vodi deset suđenja, a kadrova ima za samo šest suđenja".

Zatražio je obnovu mandata sudaca ICTY-ja kako bi se uskladili sa završnom strategijom suda jer se očekuje da će suđenja završiti do kraja prve polovice 2011. godine, a žalbeni postupci do 2013. godine.

Robinson je naglasio da Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju biti privedeni u Haag unatoč činjenici da bi njihova uhićenja mogla pomaknuti rokove dovršetka rada suda.

Komentara 22

Avatar comparator
comparator
19:28 18.06.2010.

Jedva da znamo koliko je mafija maznula love dok je vlast okretala glavu dijeleći s njom opljačkano glumeči bogatu državu.Sad nas treba još kočiti u pristupu uniji kako bi ovi isti zameli tragove.Ova nakaza nas dodatno kažnjava i emocionalno i ekonomski.

TE
tepčin
19:28 18.06.2010.

Bravo! Postoji napredak? Jasno da postoji, samo se čeka iz Beograda, posebno onaj kamion sa svim tim kvazidnevnicima o napadima i razaranjima Vukovara! Gsn. Brammertz! Izvjestite nas i o onim drugim dnevnicima...

ST
standup
19:08 18.06.2010.

..i cá more pisati u tim \"slavnim\" topnickim dnevnicima (ako, uopcé postoje)....??..jedno od zapazanje bi moglo biti ..:\" Vojska se Razbezásé a Kraljevic´Marko opi3di- tutanjan ,...i tako na 32 mista..!!\"...-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije