Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bračni par 30 godina špijunirao za Castra i dostavljao mu tajne SAD-a

06.06.2009.
u 19:26

Bivšeg službenika ministarstva vanjskih poslova SAD-a Waltera Kendalla Myersa (72) i njegovu suprugu Gwendolyn FBI je uhitio zbog sumnje da su od 1979. do Myersova umirovljenja 1979. špijunirali za Kubu.

DPA navodi tvrdnje ministarstva pravosuđa da su se supruzi pod kodnim imenima “Agent 202” i “Agent 123” učestalo susretali s kubanskim predstavnicima kojima su dostavljali povjerljive podatke, a da su se jednom susreli sa samim Fidelom Castrom osobno. Ministarstvo čak tvrdi da su aktivnosti bračnog para bile “nevjerojatno ozbiljne” te da su se služili kratkovalnim radijem i šifriranim e-mailovima. Walter Myers radio je godinama kao podoficir predavač na Institutu za vanjske poslove ministarstva, a zatim u Uredu za tajne službe i istraživanje.

Od srpnja 2001. do umirovljenja u listopadu 2007. bio je stručnjak za analizu tajnih informacija i europskih poslova. Da stvar bude još gora, 1981. natjecao se za jedno mjesto u CIA-i, nakon čega je i dalje ostao neotkriven.

Samo u posljednjoj godini svog rada Myers je tajnim službama na Kubi poslao čak 200 što povjerljivih što tajnih dokumenata. Uhvaćen je konačno u operaciji koju je proveo FBI, i tijekom koje se mnoštvo puta susreo s jednim od agenata FBI-a, koji mu se predstavljao kao kubanski špijun.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije