Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Božinović: U borbi protiv ilegalnih migracija najvažnija je suradnja u susjedstvu

Transnacionalna pitanja mogu se učinkovito rješavati samo u suradnji s drugima, sa susjedima i u međunarodnoj suradnji
08. lipnja 2018. u 15:50 6 komentara 269 prikaza
Davor Božinović
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ilegalne migrante može zaustaviti samo dobro obučena i opremljena granična policija te suradnja sa svim državama u susjedstvu od kojih svaka treba preuzeti svoj dio tereta, izjavio je u petak u Zagrebu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka s albanskim kolegom Fatmirom Xhafajem.

Na pragu novog migrantskog vala Kritične točke preko kojih ilegalci ulaze u Hrvatsku

“Hrvatska od prvoga dana nije sklona postavljanju žica jer žice nisu nikoga zaustavile. Zaustaviti može samo dobro obučena, dobro opremljena granična policija i suradnja sa svim državama od kojih svaka treba preuzeti svoj dio tereta po ovom pitanju”, kazao je Božinović u izjavi za novinare.

Ponovio je da današnja situacija nije migrantska kriza iz 2015. niti se radi o tolikom broju migranata.

Albanski ministar unutarnjih poslova Xhafaj kazao je da dvije zemlje danas surađuju u borbi protiv različitih izazova, među kojima su i ilegalne migracije. U usporedbi s prošlom godinom, Albanija je 2018. zabilježila porast ilegalnih migranata.

“Naša nastojanja, nastojanja naših dviju zemalja nisu dovoljna kada je riječ o migrantskoj krizi”, ustvrdio je Xhafaj dodavši da je za to potrebna i jako važna pomoć  EU-a.

Božinović je kazao kako se transnacionalna pitanja mogu učinkovito rješavati samo u suradnji s drugima, sa susjedima i u međunarodnoj suradnji.

Što se tiče ilegalnih migracija, Hrvatska želi pomoći Albaniji u nošenju s tim problemom jer je on važan i za Albaniju, ali i za Hrvatsku i EU, rekao je Božinović istaknuvši važnost provođenja sporazuma o readmisiji.

Hrvatska traži i tražit će da EU dodatno pomogne graničnim službama država u regiji pa tako i Albanije.

Ponovio je da Hrvatska u ovom dijelu Europe ima daleko najjaču graničnu policiju te da će uskoro će imati 6300 pripadnika granične policije.

Upitan hoće li RH tražiti pomoć od EU-a u borbi protiv ilegalnih migracija, Božinović je odgovorio da je to izazov u kojemu se “ne mogu postići krajnji rezultati kojima svi teže a to je da migrantski tokovi budu u potpunosti kontrolirani i zakoniti, ukoliko se ne uspostavi suradnja u širim i u regionalnim okvirima”.

Albanski ministar zahvalio je Hrvatskoj na pomoći u približavanju euroatlantskim integracijama kao i svoj drugoj potpori koju pruža rekavši da je za Albance ona bila i ostala uzor na putu prema EU-u.

Ocijenivši odnose između dviju zemalja izvrsnim, Xhafaj je izrazio nadu da će suradnja ubuduće biti još i bolja i plodonosnija.

Migrantska ruta Ministar Božinović: Hrvatska neće postati 'hot spot' za migrante Ilustracija STANDARDI 21.STOLJEĆA Hrvatska policija dobila 78 vozila za kontrolu cestovnog prometa
'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Deleted user:

  nije bozinovicu najvaznija suradnja sa susjedima... ...najvaznija je zica i ograda i to dvostruka ...pa izmedju vojska i pilicija...otidji nije daleko do Orbana pa vidi sto radi muz a ne vi njonje sonje i ostali. .. ...sto ce te napraviti ... prikaži još!viti ako se na istoku ulogori 50 tisuca migranata....poceti graditi dzamiju

 • Avatar Django
  Django:

  Dakle, još se moglo progutati, ali sa knedlom u grlu, da su otvorene granice za azilante nekakva politika EU, pa se treba ponašati sukladno toj zajedničkoj politici. Međutim, politika EU se u međuvremenu drastično promijenila. Ne samo Mađarska ili Slovenija, ... prikaži još! sada se već ozbiljno zatvaraju i Austrija (bio ovaj tjedan, kontrole na granici kao prije šengena) i Njemačka (ista stvar), čak je i Italiji dokuferčilo. Onda se čovjek počinje pitati o kojim susjednim zemljama ovaj trabunja? O onima sa kojima smo u zajednici, takoreći u istoj državi ili o nekim drugim zemljama? I čiju to politiku provodimo. Očito ne politiku EU.

 • hiromant:

  Po tko zna koji put ponavljam, na lako prohodne dijelove granice mora se što žurnije postavit žilet žica, a na teže prohodne pojačati ophodnje. Dali je to tako teško za shvatiti, dali su nalozi Merkelice važniji i snažniji od nacionalnih ... prikaži još! interesa ? Policajce treba naoružat dugim cijevima kako bi se u slučaju potrebe mogli efikasno zaštititi od sve agresivnijih pridošlica. Sve ostalo ispod tog nivoa je strategija "Piš'mi vrit"!. Pitam odgovorne, tko će odgovarati za eventualnu propast turističke sezone, za eventualno širenje zaraznih bolesti koje haraju zemljama iz kojih nadiru migranti, za kriminalne ispade migranata, tko će snositi troškove smještaja, prehrane, liječenja ? Zar možda netko iz "Centra za mirovne studije", ili možda "Are You Syrious", ili možda isusovac Tvrtko Barun, još nisam čuo da je neko iz te zabrinute "humanitarne" družine prodao svoj automobil, kako bi bar djelom "pokrio" troškove boravka migranata u Hrvatskoj. Zbog čega se protiv migranata koji s malodobnom djecom pokušavaju ilegalno prijeći granicu, ne podignu OPTUŽNICE zbog dovođenja djece u životnu opasnost ?