Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska policija dobila 78 vozila za kontrolu cestovnog prometa

Riječ je o 26 osobnih vozila - presretača, 15 kombi vozila za obavljanje očevida na cestama, 30 motocikala za potrebe prometne policije te pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji, kao i dva kombi vozila s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja za potrebe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
04. lipnja 2018. u 14:12 10 komentara 695 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

S ciljem daljnjeg smanjenja broja nesreća na hrvatskim cestama, u ponedjeljak je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Ministarstvu unutarnjih poslova uručio ključeve 78 vozila ukupne vrijednosti 29 milijuna kuna s PDV-om, nabavljenih u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Davor Božinović ZBOG PRIJETNJI Božinović: Policija razmatra prijavu novinara Mazzocca protiv ministra Medveda

Riječ je o 26 osobnih vozila - presretača, 15 kombi vozila za obavljanje očevida na cestama, 30 motocikala za potrebe prometne policije te pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji, kao i dva kombi vozila s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja za potrebe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

"Velik dan za nas danas, vidite po slici iza mene da hrvatska policija krupnim koracima hvata standarde 21. stoljeća”, kazao je Božinović u izjavi novinarima nakon primopredaje na Policijskoj akademiji.

Sve što radimo, radimo u smjeru smanjenja broja nesreća, naglašava ministar unutarnjih poslova te upozorava da su brojke u tom pogledu "još uvijek iznad standarda”.

Vidljivi u prometu Vidljivi u prometu Biciklisti, MUP vas savjetuje – evo kako se trebate ponašati u prometu!

Prošle je godine na hrvatskim cestama poginulo 331 osoba, 2700 ih je teže, a više od 12 tisuća lakše ozlijeđeno.

Želja je, dodaje Božinović, kroz sva ova ulaganja stvoriti prometnu policiju koja ima digitalno umrežene sve kapacitete, uključujući i mreže kamera po gradovima, kako bi se moglo pojačano kontrolirati promet, ali i ubrzati rad policije. A na taj način uštedjelo bi se vrijeme, novac i, najvažnije, spasili ljudski životi.Ministar u pogledu presretača ističe njihovu višestruku isplativost, iako je riječ o automobilima s "moćnim motorima”.

Migrantska ruta Ministar Božinović: Hrvatska neće postati 'hot spot' za migrante

"Oni već u prvoj godini isplate sve svoje troškove, ne samo troškove vozila, nego i održavanja za cijelo vrijeme eksploatacije. Omjer je takav da na jednu kunu u vremenu eksploatacije svaki do njih zaradi 4,3 kune. Dakle, to je nešto što je apsolutno isplativo”, naglašava.

Ali nije poanta u tome, dodaje Božinović. Poanta je da se kontrolira brzina koja je jedan od najvećih razloga nesreća na našim cestama te da se, kroz samu nazočnost presretača na cestama, preventivno djeluje na vozače.

Ilustracija
1 / 7
Večernjakova biciklijada
srb Marina Borovac Svi opet zaključuju prije nego što je dovršena istraga Policija u Utrinama zbog incidenta Opći sindikat MUP-a traži proširenje policijskih ovlasti

 

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
  • stefj:

    Presretači harače po autocestama, a na njima se dogodi mali postotak nesreća. Nesreće se uglavnom dešavaju na lošim lokalnim cestama ili pijanci po gradu... No na autocesti se najlakše namakne lova, a to je očito jedini cilj...

  • Biouskoli91:

    Nisam znao da je cilj prometne policije biti 'isplativa'. Nekako sam pretpostavljao da im je cilj sigurnost u prometu. A sto reci, naivan ja...

  • petrolio:

    sad će još više maltretirati građane i prazniti nam džepove....OK je kad se kazne manijaci koji jure kao da su na trkama, ali takvi u pravilu prođu bez kazne, a kad građani voze 70-80 tamo gdje je besmislno ograničenje od ... prikaži još! 60 km/h, onda ih čekaju u busiji i samo redom deru kazne!!!!