Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdano oko 15.000 potvrda

Božinović o COVID potvrdama: Oni koji su cijepljeni jednom dozom mogu je dobiti

Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.06.2021.
u 13:43

Dodao je da su za izdavanje uz Hrvatsku spremne još Njemačka, Italija i Danska

Od danas možete zatražiti izdavanje svoje EU digitalne COVID potvrde. Potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom. Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Ministar Davor Božinović u povodu početka izdavanja potvrda dao je izjavu za medije. Kazao je da je izdano oko 15.000 potvrda i da je on već izvadio svoju te ju je pokazao novinarima.

Video: COVID potvrde – provjerite kako ih možete dobiti.

"Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od tog cijepljenja također mogu dobiti tu potvrdu", rekao je Božinović dodajući da su za izdavanje uz Hrvatsku spremne još Njemačka, Italija i Danska. "Nama je važno da svi oni koji imaju tu potvrdu mogu doći k nama jer smo turistička zemlja. Važno je da se smanji zadržavanje na granicama”, rekao je Božinović

"Vidite da je riješeno na EU razini da se potvrda može prelomiti tako da osoba koja kontrolira na granici dobije samo minimalni broj osobnih podataka", kazao je Božinović. Na pitanje može li se pokazati na mobitelu potvrda, rekao je da može. 

Odluka tko sve može dobiti digitalnu potvrdu još će se nadograditi, kazao je ministar. 

"Mi ćemo donijeti novu odluku o izuzecima, gdje ćemo ugraditi ovo jedno cjepivo i 22 dana. Što se tiče preboljenja, svakoga dana doznaje se nešto novo. Naši informatički stručnjaci spremni su to dograditi", kazao je. 

Novinari su ga pitali za što bi se još mogle koristiti potvrde. 

"To je sada sljedeća faza. Mobilne su spremne za službene osobe. A što se tiče nekih drugih rješenja, Europa je omogućila da ih svaka država može proširiti izvan konteksta granica. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji i kako ćemo to procijeniti mi u Stožeru i na Vladi", kazao je. 

"Moramo testirati i neka događanja koja okupljaju velik broj ljudi, razgovori teku i s Ministarstvom kulture i Ministarstvom sporta. Nitko nema iluziju da će ova epidemija završiti s jeseni, prema tome, bitno je da smo tehnički spremni i da možemo implementirati bilo koju odluku za koju smatramo da će u tom trenutku biti primjerena", kazao je. "Hrvatska je prva koja je svojim građanima izdala potvrdu", naglasio je ministar.

"Kada si prvi, onda si prvi. Cijeli sustav bi trebao 1. srpnja profunkcionirati za EU, a do tada će se voditi razgovori. Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza cjepiva, da to bude jedna doza od koje su prošla 22 dana, no, suvereno je pravo države da odlučuje o svojim kriterijima", odgovorio je Božinović na pitanje kamo će građani moći putovati i hoće li stalno morati provjeravati ograničenja u drugim zemljama, s obzirom na to da sve zemlje nisu sklone liberalnom pristupu poput hrvatskog.

Nadam se da će Europa na ovoj temi pokazati jedinstvo jer tek onda dobivamo puni smisao ovih potvrda i barem kada govorimo o europskim regijama bilo bi dobro da svi imamo ista pravila, kazao je, naglasivši liberalne kriterije Hrvatske od jedne doze i 22 dana.

Dodao je i da se digitalne potvrde za sada odnose samo na cjepiva registrirana u Europskoj agenciji za lijekove.

 

Komentara 31

Avatar Vakserčina
Vakserčina
15:00 01.06.2021.

Izniman uspjeh Hrvatske vlade i to u svjetskim razmjerima. Čestitam. Među prvima su uveli ove potvrde. Ja sam ponosan na hrvatsku vladu!

Avatar jambo
jambo
16:17 01.06.2021.

Supper!! Ovo ce dobro odvojiti ravnozemljake i antivaxere od normalnog naroda i poboljsati situaciju. Za dva mjeseca ne dozvoliti bez Covid putovnice ni izlazak na ulicu!

Avatar ..SHEDOW..
..SHEDOW..
18:26 01.06.2021.

Pošto migranti nemaju papira nikakvih, hoće li bar i oni dobiti ove fašistoidne covid putovnice? Ili oni i dalje ne trebaju ništa za prelazak granice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije