Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski slučaj

Božinović: Integriramo migrante, ali i čuvamo granicu

Migranti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/11
06.12.2018.
u 21:52

Hrvatska je integrirala 152 sirijske izbjeglice u sklopu sustava preseljenja iz Turske te njih 80-ak iz Italije

U Hrvatskoj oko migrantskog pitanja nema drame, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon što je danas u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća EU, na kojemu su rad hrvatske granične policije javno pohvalili europski partneri.

Božinović je dodao da Europska komisija nije postavljala nove zahtjeve zbog kojih bi Hrvatska morala ponuditi dodatne kapacitete za smještaj migranata. A Hrvatska nije ni u skupini država članica koje "iskaču" iz ranije dogovorene podrške globalnom kompaktu o zakonitim migracijama, tzv. Marakeškom sporazumu. 

Maksimalan doprinos

- Po svim glavnim sastavnicama europske politike migracija mi dajemo maksimalan doprinos. I kad je u pitanju sprečavanje ilegalnih migracija, dakle zaštita vanjske granice EU, i kad je u pitanju solidarnost s drugim državama, koja se vidi u činjenici da smo već integrirali 152 sirijske izbjeglice u sklopu sustava preseljenja iz Turske te njih 80-ak iz Italije - rekao je ministar Božinović novinarima u Bruxellesu nakon sastanka. Dodao je kako je na tom sastanku odano priznanje Hrvatskoj za sve što čini na vanjskoj granici EU. 

- Zadovoljstvo mi je bilo to danas čuti, zbog hrvatske policije koja radi težak i ozbiljan posao na dobrobit svih građana RH, svih naših gostiju, a kao što vidimo i šire. Sav napor koji ulaže hrvatska policija već daje rezultate smanjenjem broja dolazaka ilegalnih migranata prema daljnjim članicama EU - kaže Božinović. Čak su se na sastanku, dodaje, čuli i prijedlozi da se iskustvo i ekspertiza koju provodi hrvatska granična policija podijeli s drugim državama članicama. 

Ministri iz 28 država članica raspravljali su o prijedlogu Komisije da se reforma europskog sustava azila pomakne s mrtve točke na kojoj se nalazi već dulje od dvije godine, tako što će se odustati od inzistiranja na usvajanju čitavog paketa od sedam uredbi i direktiva odjednom i požuriti s usvajanjem pet uredbi i direktiva o kojima postoji konsenzus. A da se o onome najspornijem, uvođenju stalnih kvota za premještaj dijela izbjeglica iz članica koje se nađu pod opterećenjem, nastavi razgovarati dok se ne pronađe konsenzus (što bi, s obzirom na broj država koje se tome protive, moglo biti nikad). Je li Komisija u tom novom prijedlogu ubrzanja reforme sustava azila predvidjela neke privremene mjere koje uključuju dodatne kapacitete država za smještaj migranata?

Galerija - Migranti izletjeli iz kamiona kod Šibenika

Migranti
1/16

Nema dodatnih kvota 

- Nema govora o tome. Postojale su takve ideje, ali prije svega usmjerene prema državama koje nisu pokazale ni minimum solidarnosti, a Hrvatska dopušta zakonite migracije u održivoj mjeri - kaže Božinović. Poanta je ministra unutarnjih poslova da Hrvatsku ne treba miješati s Mađarskom i sličnim državama članicama koje ne žele zbrinuti nijednog tražitelja azila. ali ni s nekim drugim članicama EU, poput Italije, Austrije ili Njemačke, koje imaju stotine tisuća ilegalnih migranata pa imaju možda dramatičnije viđenje migrantske krize.

- Upravo zaslugom hrvatske granične policije mi nemamo problem kao što ga imaju druge države - rekao je Božinović, koji će sljedećeg tjedna predstavljati Hrvatsku na skupu u Marrakechu na kojem se potvrđuje globalni kompakt o zakonitim migracijama.

>> Pogledajte kakva je situacija s migrantima bila na GP Maljevac

Komentara 5

JA
javor11
00:04 07.12.2018.

nije mi jasno kako je Božinović mogao integrirati 150 sirijaca u par mjeseci kad ima gomila srba koji se nisu integrirala 400 godina? doduše ima i hrvata kojima je još uvjek jugoslavija domovina.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
22:27 06.12.2018.

intrgrirate vi ove sa našim novcima!tko zaposli azilanta država mu sve plaća,a on u biti radi besplatno za ove naše tulipane od poslodavaca!sve im je plaćeno,a naši ljudi bježe van iz države!bravo političari!

Avatar nekineki
nekineki
23:00 06.12.2018.

E ovo je vec postalo sizofreno stanje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije