Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNA PROPOVIJED KARDINALA JOSIPA BOZANIĆA U JASENOVCU
Povratak na članak

Bozanić: Nismo se došli ispričavati, nego odati pijetet svim žrtvama

– Nismo došli ovamo radi raspravljanja i polemiziranja. Ne dolazimo iznijeti – premda to od nas neki i dalje traže – isprike, opravdanja, očitovanja, neka politička stajališta.

Komentari 233

ME
Melkior
15:58 24.09.2009.

I ne znam zasto neki pronalazite svaki trenutak kako bi nasrnuli na odlazeceg predsjednika. Uostalom dvaput ga je odabrao hrvatski narod koji na zalost uvijek za vodje prihvata hohstaplere, pa zvali se Jozek, Francek ili Stefek. Na kraju krajeva to se pokazalo i na sinjskoj alci kad je protivparole desnicara na najhohstaplrski nacin okrenuo sebi u korist.

VL
OB
-obrisani-
14:25 24.09.2009.

..Svijest u ljudskoj vrsti je proizvod evolucije. Tu otprilike stoji nauka danas. Medjutim uvijek se moze ici nazad u srednji vijek u potrazi za jednostavnijim objasnjenjima... nastanak svijeta u sedam dana, itd.

VL
LU
lux020
14:01 24.09.2009.

Ako još niste,pročitajte članak o ovome na Index.hr,gdje osvjedočeni mrzitelj Katoličke crkve,osoba koja se predstavlja kao novinar a to u biti nije,Ilko Ćimić,pravi tzv.skandal od ničeg.Tipični primjer komunističkih piskaranja o Katoličkoj crkvi.

VL
PE
pessimus
15:09 24.09.2009.

Bravo kamocemo10, ironija je dama, a sarkazam kurva

VL
DG
dragan galesic
15:19 24.09.2009.

okanite se prošlosti,koga smeta prošlost nek se zali vodovodu,di idemo pitanje,di,vladi i crkvi,diu,moje mišljenje u tri p..... m.....

VL
PE
pessimus
15:38 24.09.2009.

lozovaca, postoji studija prof.josipa jurčevića, neka ti ona posluži do reziltata nekih novih istraživanja

VL
OB
-obrisani-
15:39 24.09.2009.

MrAnderson O kojim ti topovima pričaš,osim ako nemaš geler u mozgu,pa si izgubio smisao za razum....... Još samo 2,5 mjeseca....drugovi jel vam žao....

VL
OB
-obrisani-
16:04 24.09.2009.

kamocemo Oh,pa ja zaboravih da vi još živite u vremenu nedodirljivosti.....ah....kako se usuđuje i spomenuti nekoga od vas,ahah,kardinale,gdje ćeš komuniste spomenuti i napasti lajavce.....nemoj to više raditi,to su uzvišene i svete krave ---komunisti.

VL
OB
-obrisani-
16:04 24.09.2009.

..nije bitno ko ce biti sledeci predsjednik. ..bitno je da nece biti tuuuuutman...ili onaj coravi..

VL
A1
Ante_1964
16:14 24.09.2009.

Tvoj nick tito sve govori o tebi tako da nešto ti odgovoriti nema smisla

VL
BO
bohtar
16:23 24.09.2009.

Koliko mržnje je u kleru,da bi bilo moguče ubijat očima nebi, bilo potrebno municije.Na svakoj pasjoj procesiji moraju biti pored,nama veze koja veroispoved je,sav kler je jednak,nenasitan,jedino oni su ti koji su došli na svjet spasit narod.Usvakom društvenom poredku jedino ih interesuje,novac i bogastvo.Ništa jim nije sveto.Sa mečem su došli na vlast, neka si operu dušu,ako je uopče imaju.i

VL
A1
Ante_1964
16:23 24.09.2009.

Melkior,kada sam ja napisao nešto protiv Bozanića? ne da nisam nego ga uopće nisam spomenuo a kamo li da sam napisao nešto protiv njega

VL
OB
-obrisani-
16:46 24.09.2009.

..\"Ne smijemo zaboraviti dragocjeni uzor hrabrih svjedoka, medju kojima je, nedvojbeno najuzorniji, blazeni Alojzije Stepinac..poraca i sve vrijeme njegove strahovlade\", rekao je Bozanic koji je u svojoj homiliji sam sebi postavio pitanje: ...Pa, zasto smo danas ovdje?.. hrrrrrrr.pljuc..!!!!

VL
OB
-obrisani-
18:19 24.09.2009.

BANDO LOPOVSKA

VL
OB
-obrisani-
17:26 24.09.2009.

Mao Ce Tung je bio u pravu kada je rekao: Na ovom svijetu sve je sranje osim pišanja a i pišanje je sranje kada se piša uz vjetar. Nažalost ovaj Božanić često piša uz vjetar.

VL
OB
-obrisani-
17:27 24.09.2009.

MOZILLO..imamo svi pristup netu...dovoljna je adresa....ne copy

VL
MO
mozillo
17:30 24.09.2009.

kamocemo......nene, neki imaju samo pristup VL za pristup drugim stranicama pogotovo onim koji govore o cinjenicama nemaju hrabrostipa im ja izlazim u susret. A ti ako imas neasto protiv mojeg copy paste , bas mi jezao, nemoj citati. Kako se to radi pitaj bracu katolike ;)

VL
OB
-obrisani-
19:03 24.09.2009.

Kršćanske crkve nikada nisu osudile neviđene zločine kolonizatora! Kada ćemo osuditi zločinačko ponašanje svih predsjednika SAD-a, koji se nisu libili surađivati s masovnim zločincem Staljinom? Kada su američkoga veleposlanika u Moskvi pitali zašto su od američkoga naroda skrivali što jee tih godina Staljin napravio ruskom i susjednim narodima, Amerikanac je rekao da je njihov prvenstveni cilj bila pobjeda. To je naglasio i Churhill! Kada će biti osuđeni francuski generali koji su neviđenim mučenjima prisiljavali Alžirce da odaju svoje drugove? Kada ih je reporter francuske televizije prije nekoliko godina pitao što su napravili s onima koji su priznali, devedesetogodišnji general rekao je da su ih također ubili. Poslije su Francuzi učili Amerikance kako da siju teror u Južnoj Americi. Kada će se osuditi zločinačka politika australskih, američkih i kanadskih kolonizatora prema domorodačkomu stanovništvu? Ni danas nisu nadoknađenje sve njihove patnje! Francuska je priznala masakre koje su francuske vlasti počinile u Alžiru 1945.godine, ne izrazivši kajanje, i pozvala je francuske i alžirske povjesničare da \'\'ukinu tabue o kolonizaciji kako bi se okrenula nova stranica i potaklo prijateljstvo između jučerašnjih neprijatelja\'\' piše u ponedjeljak France presse. Francuski veleposlanik u Alžiru Bernard Bajolet je u nedjelju u govoru studentima Sveučilišta 8. svibnja 1945. u Guelmi, na sjeveru Alžira, najavio da je završeno vrijeme \'\'poricanja masakara\'\' počinjenih tijekom kolonizacije. Francuski diplomat je \'\'groznim masakrima\'\' nazvao represiju prije 63 godine, nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada su ugušene manifestacije u Setifu, Guelmi i Kherrati kada su Alžirci tražili neovisnost. Bajolet je masakre 8. svibnja 1945. ocijenio \'\'neoprostivom tragedijom\'\'. Prema alžirskim izvorima u represiji u kojoj su sudjelovale francuske milicije poginulo je 45.000 ljudi, a francuske bilance navode između 1.500 i 8.000 mrtvih. Alžirski tisak je \'\'nedovoljnom\'\' ocijenio gestu Pariza, kako piše Le Jeune Independant, ali taj dnevni list ipak navodi da je francuski veleposlanik \'\'stvari nazvao pravim imenom\'\', dok neovisni L\'expression drži da je \'\'Bajolet kritizirao, ali nije osudio\'\'. Alžirski predsjednik Abdelaziz Boteflika je kolonijalnu represiju u Alžiru nazvao \'\'genocidom\'\'. Veterani alžirskog rata za neovisnost (1954. 1962.) i dalje zahzijevaju \'\'službenu ispriku\'\' Francuske za zločine, koje je, kako drže, počinio kolonijalni režim između 1830. i 1962.

VL
TH
thevoice
17:34 24.09.2009.

bozanicu , od kada si sve cesce na televiziji meni se drasticno povecala potrosnja wc papira,javite se onda kada budete zivjeli od vlastitoga novca a ne kao paraziti koj mlate praznu slamu i jos za to vas drzava placa novcemm poreznih obveznika .

VL
OB
-obrisani-
15:57 24.09.2009.

lozovacka ..analiza ovog skandala ..samo za tvoj mali mozak... ..Umjesto poklona zrtvama napadi na one koji napadaju Crkvu Naime, u svojoj homiliji na Jasenovcu Bozanic je iskoristio prigodu napasti sve one, koji prema njegovu misljenju, neprestano napadaju Crkvu. Zatrazio jeio je istinu o broju zrtava na Jasenovcu te objavu njihova imena, a s mjesta najveceg stradanja ljudi od ustaskog rezima Bozanic je vise puta zatrazio istinu o zrtvama komunistickog rezima. Stovise, Bozanic je na mjestu gdje su pripadnici NDH-a masovno ubijali zavapio i o nepravdi \"Bleiburga\" cije je zrtve neprestano spominjao. Poglavar Crkve u Hrvata naglasio je kako se u Jasenovac \"Kaptol\" ne dolazi nikome ispricavati. .Rijec ovdje je o povijesnom koraku za Crkvu u Hrvata koja je godinama, tocnije vec 64 godine izbjegavala odlazak na podrucje bivsih koncentracijskih logora iz Drugog svjetskog rata dok je isto vrijeme \"prvu svecenicku ligu\" slala u Bleiburg upakirala je kao hodocasce u spomen zrtvama-svecenicima. Bozanic je svojoj homiliji najostrije osudio ustaske zlocine, no propovijed se ubrzo pretvorilio u politicki govor. ..\"Dobronamjernomu covjeku ne moze biti jednostavno ni razumjeti, a kamoli prihvatiti tumacenje da su zrtve Bleiburga i \'kriznih putova\' posljedica onoga sto je ustaski rezim pocinio u Jasenovcu. ..\"Znamo da su zloporabe isle do mjere opravdavanja mnogih ubijanja i zlocina koji jos uvijek nisu dobili svoje pravo ime; i to ne samo neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, nego i u sve vrijeme komunistickoga rezima, kao i u pripremanju i provodjenju agresije i nasilja u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini osamdesetih i devedesetih godina prosloga stoljeca..rekao je Bozanic.. Ne smijemo zaboraviti dragocjeni uzor hrabrih svjedoka, medju kojima je, nedvojbeno najuzorniji, blazeni Alojzije Stepinac. Zrtve jasenovackog logora bit ce postovane kada im se pristupi s postovanjem, koje se ocituje i u brizi za istinitim i cjelovitim popisom zrtava \"I dok ovdje s krscanskim pijetetom molimo, spominjuci se zrtava ustaskoga rezima, s ovog mjesta dizemo svoj vapaj i za istinom o zrtvama komunistickoga rezima, ..\"Ne dolazimo iznijeti - premda to od nas neki i dalje traze - isprike, opravdanja, ocitovanja, nego politicka stajalista. ..prenos njegovog POLITICKOG govora....na takvom mjestu..sram ga bilo..!!!

VL
« 1 2 3 4 5 6 ... 12 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.