Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNA PROPOVIJED KARDINALA JOSIPA BOZANIĆA U JASENOVCU

Bozanić: Nismo se došli ispričavati, nego odati pijetet svim žrtvama

Josip Bozanić
Antonio Bronić/VLM
24.09.2009.
u 13:33

– Nismo došli ovamo radi raspravljanja i polemiziranja. Ne dolazimo iznijeti – premda to od nas neki i dalje traže – isprike, opravdanja, očitovanja, neka politička stajališta.

Dolazak kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, s više od 300 svećenika Zagrebačke nadbiskupije u Jasenovac i Staru Gradišku, povijesni je događaj i od danas su odnosi između Jasenovca i Katoličke crkve u Hrvatskoj stubokom promijenjeni.

Međutim, premda je kardinal bio na području bivšeg logora, nije otišao do Kamenog cvijeta, iako je to bilo predviđeno protokolom. Navodno nije bilo vremena za to. Kardinal Bozanić, naime, najviši je crkveni službenik koji je pohodio jasenovačko spomen-područje nakon desetljeća prijepora, u kojima su upravo Crkvu okrivljavali za događaje u Jasenovcu tijekom Drugoga svjetskog rata.

Crkva ne podupire zločin

– Nismo došli ovamo radi raspravljanja i polemiziranja. Ne dolazimo iznijeti – premda to od nas neki i dalje traže – isprike, opravdanja, očitovanja, neka politička stajališta. Upravo su ona, oslonjena na neistinu, često zagadila istinu. Ipak, dobro je reći da je Crkva uvijek očitovala svoju slobodu od političkih i drugih bezbožnih motiva koji su vodili um nalogodavaca i ruke krvnika u svim diktaturama, od onih koji su stvarali boljševičke gulage, nacističke i fašističke koncentracijske logore, kao i komunističke kazamate.

Crkva je to činila i činit će, iako je za to plaćala visoku cijenu životima svojih vjernika i predstojnika; iako se na nju nabacivalo blatom bez utemeljenja – rekao je kardinal Bozanić u svojoj propovijedi u župnoj crkvi.

– Iako prepoznajemo grijeh onih koji su nedostojno nosili katoličko ime, Katolička crkva nikada u tome i takvim zločinima nije sudjelovala niti ih je podupirala. Štoviše, iako neki žele Crkvi pripisivati propust ‘nečinjenja’, toliko je pokazatelja kako su se predstavnici Crkve i njezini vjernici na razne načine u teška vremena protivili nečovječnoj ideologiji koja je bila usmjerena prema drugomu čovjeku, a osobito prema pripadnicima židovskoga i srpskoga naroda, prema Romima, ali i političkim neistomišljenicima iz hrvatskoga naroda – rekao je kardinal Bozanić.



Popis žrtava komunizma

Međutim, dok ovdje s kršćanskim pijetetom molimo, kako je rekao, spominjući se žrtava ustaškoga režima, s ovog mjesta dižemo svoj vapaj i za istinom o žrtvama komunističkoga režima, jer na žalost još uvijek se u nas taji, skriva i niječe zločin komunizma učinjen tijekom rata, poraća i sve vrijeme njegove strahovlade. Postavlja se pitanje zašto, i poslije 19 godina od demokratskih promjena, još nema popisa žrtava komunizma, ni dužnih obilježja, niti doličnih spomena? Tko to priječi, tko se tome suprotstavlja?

Zašto se kod nas do danas nije poradilo na provedbi Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, od 2. travnja ove godine, u kojoj se jasno obrazlaže kako je pomirenje krajnji cilj otkrivanja i ocjenjivanja zločina počinjenih od strane komunističkih totalitarnih režima – zapitao se nadbiskup zagrebački.

Zašto su povijesne kardinalove poruke iz Jasenovca?

Ključne riječi

Komentara 233

ME
Melkior
15:58 24.09.2009.

I ne znam zasto neki pronalazite svaki trenutak kako bi nasrnuli na odlazeceg predsjednika. Uostalom dvaput ga je odabrao hrvatski narod koji na zalost uvijek za vodje prihvata hohstaplere, pa zvali se Jozek, Francek ili Stefek. Na kraju krajeva to se pokazalo i na sinjskoj alci kad je protivparole desnicara na najhohstaplrski nacin okrenuo sebi u korist.

OB
-obrisani-
14:25 24.09.2009.

..Svijest u ljudskoj vrsti je proizvod evolucije. Tu otprilike stoji nauka danas. Medjutim uvijek se moze ici nazad u srednji vijek u potrazi za jednostavnijim objasnjenjima... nastanak svijeta u sedam dana, itd.

OB
-obrisani-
15:57 24.09.2009.

lozovacka ..analiza ovog skandala ..samo za tvoj mali mozak... ..Umjesto poklona zrtvama napadi na one koji napadaju Crkvu Naime, u svojoj homiliji na Jasenovcu Bozanic je iskoristio prigodu napasti sve one, koji prema njegovu misljenju, neprestano napadaju Crkvu. Zatrazio jeio je istinu o broju zrtava na Jasenovcu te objavu njihova imena, a s mjesta najveceg stradanja ljudi od ustaskog rezima Bozanic je vise puta zatrazio istinu o zrtvama komunistickog rezima. Stovise, Bozanic je na mjestu gdje su pripadnici NDH-a masovno ubijali zavapio i o nepravdi \"Bleiburga\" cije je zrtve neprestano spominjao. Poglavar Crkve u Hrvata naglasio je kako se u Jasenovac \"Kaptol\" ne dolazi nikome ispricavati. .Rijec ovdje je o povijesnom koraku za Crkvu u Hrvata koja je godinama, tocnije vec 64 godine izbjegavala odlazak na podrucje bivsih koncentracijskih logora iz Drugog svjetskog rata dok je isto vrijeme \"prvu svecenicku ligu\" slala u Bleiburg upakirala je kao hodocasce u spomen zrtvama-svecenicima. Bozanic je svojoj homiliji najostrije osudio ustaske zlocine, no propovijed se ubrzo pretvorilio u politicki govor. ..\"Dobronamjernomu covjeku ne moze biti jednostavno ni razumjeti, a kamoli prihvatiti tumacenje da su zrtve Bleiburga i \'kriznih putova\' posljedica onoga sto je ustaski rezim pocinio u Jasenovcu. ..\"Znamo da su zloporabe isle do mjere opravdavanja mnogih ubijanja i zlocina koji jos uvijek nisu dobili svoje pravo ime; i to ne samo neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, nego i u sve vrijeme komunistickoga rezima, kao i u pripremanju i provodjenju agresije i nasilja u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini osamdesetih i devedesetih godina prosloga stoljeca..rekao je Bozanic.. Ne smijemo zaboraviti dragocjeni uzor hrabrih svjedoka, medju kojima je, nedvojbeno najuzorniji, blazeni Alojzije Stepinac. Zrtve jasenovackog logora bit ce postovane kada im se pristupi s postovanjem, koje se ocituje i u brizi za istinitim i cjelovitim popisom zrtava \"I dok ovdje s krscanskim pijetetom molimo, spominjuci se zrtava ustaskoga rezima, s ovog mjesta dizemo svoj vapaj i za istinom o zrtvama komunistickoga rezima, ..\"Ne dolazimo iznijeti - premda to od nas neki i dalje traze - isprike, opravdanja, ocitovanja, nego politicka stajalista. ..prenos njegovog POLITICKOG govora....na takvom mjestu..sram ga bilo..!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije