Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Ista kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu još dugo bit će utopija

EK može davati preporuke, ali ne i donositi zakone dokle god EU ne bude jedno tržište s jednom monetarnom i fiskalnom politikom.
14. rujna 2017. u 17:30 16 komentara 1066 prikaza
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Europa mora disati s oba plućna krila, s istočnim i zapadnim članicama. U Europi ne smiju postojati građani i potrošači drugog reda! Neprihvatljivo je da dio građana kupuje proizvode lošije kvalitete, svi građani moraju imati isto ribe u ribljim štapićima, kakao u čokoladi. Imamo zakone, moramo ukinuti takvu praksu – izjava je predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera kojom je jučer pred Europskim parlamentom prvi put s najviše razine EU osuđen problem različite kvalitete proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica EU.

trgovina 'GRAĐANI DRUGOG REDA' Što ide Nijemcima, a što Hrvatima: Kod ovih proizvoda postoji znatna razlika u kvaliteti

Nudi se ono što je jeftinije

Nakon što je s češkom kolegicom Olgom Sehnalovom započela bitku za prava potrošača na jednako kvalitetne proizvode u svim članicama, eurozastupnici Biljani Borzan to je jučer, istaknula je, bilo najveće priznanje jer je nakon Češke, Slovačke... – i u RH nedavno potvrđeno da su proizvodi u novijim članicama EU lošije kvalitete, a skuplji. No oni koji dobro poznaju način donošenja zakona u EU tvrde kako će se Junckerove najave puno više koristiti u kampanjama europskih političara za podilaženje građanima i skupljanje političkih poena. Pojedine multinacionalke po prihodu su jače od BDP-a većine članica EU, pa trgovci i analitičari s kojima smo jučer razgovarali nisu optimistični.

Potrošači na policama trgovaca traže Nutellu, Ariel, Coca-Colu, HIP kašice..., i trgovci ih moraju imati. Jedno od rješenja rast je privatnih robnih marki kojima udio u pojedinim asortimanima čini već 40%. Kod nekih brendova proizvođača ionako se više plaća “marka” nego kvaliteta, kao i u slučaju poljske Nutelle za koju je istraživanje Borzan i HAH-a dokazalo kako sadrži i sirutku, a njemačka samo obrano mlijeko u prahu. Ako se njemačka Nutella može naći u Mülleru, zašto ne bi i kod drugih trgovaca?

Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu Govor u parlamentu Juncker ubrzava ulazak Hrvatske u Schengen i euro

Distributeri kroje politiku

Spar kao i ostali trgovci, ne mogu jamčiti da je kvaliteta proizvoda poznatih brendova koji se prodaju u Hrvatskoj jednaka kvaliteti u ostalim europskim zemljama. Multinacionalne kompanije dozvoljavaju kupovinu samo preko distributera i to samo onu kvalitetu koju oni žele prodavati hrvatskom tržištu, dok proizvodi Spar robnih marki nastaju izravnom suradnjom s proizvođačima u Njemačkoj, Austriji i Italiji i identične su kvalitete za hrvatsko tržište – kazao je ovih dana predsjednik uprave Spara Hrvatska Helmut Anton Fenzl.

Privatni konzultant Drago Munjiza kaže kako je čak pet argumenata multinacionalki i njihovih distributera koje će teško “srušiti” nacionalna zakonodavstva EU članica ili EK – različita kupovna moć kojoj se multinacionalke “prilagođavaju”, različiti ukusi potrošača, opća percepcija kako Ariel bolje pere ako je iz Coopa u Italiji ili iz Müllera, različiti PDV i trošak distribucije po zemljama te politika marži i rabata koja dijelom zadire u slobodno tržište.

– Činjenica je i da građani prihvaćaju manju kvalitetu ako je i cijena niža, dok EK može davati preporuke, ali ne i donositi zakone dokle god EU ne bude jedno tržište s jednom monetarnom i fiskalnom politikom. 
To nije na vidiku u sljedećih 10-ak godina pa ostaje samo “dizanje svijesti građana” da kupuju provjerene nacionalne proizvode, ili da kupuju preko granice ili u trgovinama koje direktno uvoze sa zapada EU – kazao je Munjiza.

pršut kopiranje originala Zavaravanje potrošača – kako nas varaju hranom perilice Kvarenje uređaja Kako bi perilica trajala dvije godine dulje, potrošači spremni platiti 100 eura više     alkohol Opasnost Kad bi znali koliko alkohol ima kalorija, mladi bi ga manje pili
Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • Avatar bujica
  bujica:

  I tako će biti još dugo vremena,za zapad smo mi "stoka sitnog zuba",to moramo zahvaliti našoj vanjskoj politici,ne samo današnjoj!

 • Avatar ludiplavi24
  ludiplavi24:

  To se može u sekundi promijenit! Na način da zemlje koje primaju to smeće ukinu uvoz, ne moraju ga zakonski zabranit za te proizvode i pozivaju na kupovinu svojih proizvoda te vrste i to je to a EU birokrati neka ... prikaži još! cuclaju zna se šta!

 • Ovozemaljski:

  Na te proizvode treba staviti deklaraciju na kojoj pise " Losije kvalitete nego na zapadu" pa neka potrosac odluci...