Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvat u australiji

Boris Martinac izabran za člana Australske akademije znanosti

prof Martinac (1)
Jadranka Jureško Kero/VLM
17.06.2013.
u 17:45

Boris Martinac je svjetski vodeći membranski biofizičar međunarodno poznat po pionirskim istraživanjima ionskih kanala u mikroba

Na svečanosti u sjedištu Australske akademije znanosti u australskom glavnom gradu Canberri krajem svibnja ove godine profesor Boris Martinac imenovan je stalnim članom ove ustanove. Tako je među 460 australskih akademika profesor Martinac, uz profesora Stjepana Marčelju i profesora Francisa Šeparovića, postao treći Hrvat u članstvu te svjetski ugledne akademije.

Boris Martinac je svjetski vodeći membranski biofizičar međunarodno poznat po pionirskim istraživanjima ionskih kanala u mikroba, posebno po otkriću, kloniranju i strukturnoj i funkcionalnoj karakterizaciji mehanosenzitivnih kanala u bakterijama. Njegovo otkriće tih kanala i razjašnjenje temeljnih fizičkih načela njihove funkcije silama deformacije membranskog dvosloja je snažno utjecalo na područja mehanosenzoričkog provođenja i ionskih kanala. Trenutačno radi na istraživanju moguće uloge mehanosenzitivnih kanala u neurološkim i srčanim bolestima.

Profesor Martinac je rođen u Zagrebu gdje je maturirao u Klasičnoj gimnaziji. Diplomirao je fiziku i doktorirao biofiziku na Visokoj tehničkoj školi Sveučilišta u Aachenu u Njemačkoj. Nakon trogodišnjeg postdoktorskog studija na Sveučilištu u Bochumu prešao je na Sveučilište države Wisconsin u Madisonu, u SAD-u, gdje započinje rad na elektrofiziologiji jednostaničnih organizama. Godine 1993. postaje nastavnik na Sveučilištu u Perthu, u  Zapadnoj Australiji, gdje napreduje do zvanja redovitog profesora. Od 2005. do 2009. je professor biofizike na Sveučilištu u Brisbaneu, u Queenslandu, a od 2009. vodi Laboratorij za mehanosenzoričku biofiziku pri Victor Chang Cardiac Research Institute u Sydneyu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije