Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANI MEDIJI O PREDSJEDNIKU

Bloomberg: Hrvatska pod Milanovićem mogla bi promijeniti stajalište prema Ukrajini

Zagreb: Sjednica Glavnog odbora SDP-a u središnjici stranke na Iblerovom trgu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/12
19.03.2024.
u 09:57

Podsjećaju kako se Milanović usprotivio ulasku Finske i Švedske u NATO te je spriječio obuku časnika ukrajinske vojske u Hrvatskoj. Bloomberg se osvrnuo i na politički stil koji gaji hrvatski predsjednik Zoran Milanović, navodeći kako on često napada svoje protivnike u Saboru, ali i sudove.

Brojni strani mediji, kao što je Bloomberg, sa znatnim zanimanjem prate burne političke događaje koji se posljednjih dana odvijaju u Hrvatskoj. Bloomberg se osvrnuo na odluku Ustavnog suda koja je objavljena u ponedjeljak i u kojoj stoji da je iznenadna odluka predsjednika Zorana Milanovića da se sljedećeg mjeseca kandidira na izborima za premijera "nepomirljiva" s njegovom ulogom, odluka koju je šef države nazvao "državnim udarom" iako je dao do znanja da će poštovati presudu.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je u ponedjeljak da Milanović ne može sudjelovati u izbornoj kampanji, kandidirati se na stranačkoj listi ili kao kandidat za premijera, a da ne podnese ostavku na mjesto predsjednika. Milanović je, Bloomberg podsjeća, u petak rekao da će odstupiti s mjesta šefa države tek nakon izborne pobjede 17. travnja.

Milanović je komentirajući odluku Suda signalizirao da će, čak i ako se pridržava ograničenja kampanje, zadržati svoju ambiciju da naslijedi svog ljutog rivala, premijera Andreja Plenkovića, na izborima sljedećeg mjeseca. Bloomberg podsjeća kako je Milanović jedan od najpopularnijih političara u zemlji. Pišu kako su ankete tijekom vikenda dale laganu prednost Milanoviću nad Plenkovićem čija stranka HDZ je do tada bila u dobroj poziciji da dobije treći mandat.

VIDEO:Milanović: "Na kraju ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako"

"Postane li Milanović premijer, to bi moglo imati posljedice za Europsku uniju s obzirom na recentne promjene politike država članica Europske unije, ali i samog EU", piše Bloomberg te navodi kako je Hrvatska pod Plenkovićem bila odlučna u svojoj podršci prema Ukrajini. U slučaju da Milanović dođe na vlast, to bi se moglo promijeniti, navode, jer je Milanović bio kritičan kad je riječ o stavu Europske unije prema Rusiji.

Podsjećaju kako se Milanović usprotivio ulasku Finske i Švedske u NATO te je spriječio obuku časnika ukrajinske vojske u Hrvatskoj. Bloomberg se osvrnuo i na politički stil koji gaji hrvatski predsjednik Zoran Milanović, navodeći kako on često napada svoje protivnike u Saboru, ali i sudove.

“Nakon izbora ćemo se obračunati s ovom mafijaškom skupinom”, poručio je Milanović biračima na obali. “Neće biti pucnjave – neće biti batina, ali ćemo imati Treću republiku.”

VIDEO Milanović u Veloj Luci o Ustavnom sudu "Takvi su seljačine i nepismeni"

Komentara 38

EJ
ejStef
10:10 19.03.2024.

Ma pustite vi Ukrajinu, Finsku, Švedsku itd... Dolazak Milanovića znači nove poreze, pad BDP-a, rast duga, pad rejtinga i sl. Sve što smo imali u njegovom prvom mandatu, možemo očekivati i u ovom. Naravno, za sve će uvijek neki drugi biti krivi, već vidimo da su HDZ i Plenković dežurni krivci, a po potrebi i NATO, SAD i tko zna tko još će se naći na tapeti... MIslio sam da će jedan katastrofalan mandat biti dovoljan, no očito su Hrvati čisti mazohisti...

CO
cotoletta
12:54 19.03.2024.

povratak Milanovića ne bi igrao neku bitniju ulogu za Ukrajinu jer RH za Ukrajinu izdvaja vrlo malo i naša podrška je više moralne naravi jer smo i sami bili žrtva velikosrpske agresije, kao što su su Ukrajinci sada žrtve velikoruske agresije. Pravi problem eventualnog izbora Milanovića za premijera je što je potpuno nekompetentan za taj posao! Bio je najgori premijer u povijesti Hrvatske, s najgorim rezultatima u HR povijesti!

Avatar Korto Malteze
Korto Malteze
10:57 19.03.2024.

Je li to taj SDP koji je izazvao smrt Bobetka, raspisao tjeralicu za Gotovinom i Markačem, dao Bljesak i Oluju na pladnju haškim istražiteljima, dilao Tuđmanove transkripte i salvete - tobože sve kako bismo ušli u EU i NATO - sada doista želi? Sada doista žele potkopavati obranu europskog kontinenta od Rusije uskraćivanjem pomoći Ukrajini i možda čak i izaći iz NATO-a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije