Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Blato jučer i danas

09.11.2006.
u 16:03

U jednom biografsku tekstu o slavnom branitelju Ane Magaš piše da Marko Marinović, dotad garnizonski pravnik u JNA, 1972. godine "dobiva posao pomoćnika tužitelja u Okružnom javnom tužilaštvu u Zadru", gdje će biti do 1977. Za neobaviještenog čitatelja taj podatak jedva da išta znači. Ali tko te godine ima u političkom pamćenju, mogao bi naslućivati čime se, među ostalim, to tužiteljstvo bavilo.

Bile su to godine najžešćeg progona "hrvatskih nacionalista", a zadarsko Okružno javno tužilaštvo podnijelo je jednu od najmonstruoznijih optužnica u ondašnjoj državi - optužnicu protiv šesnaestorice "terorista", od kojih će neki biti osuđeni na kazne zatvora duže od deset godina. Dugogodišnji stanari zloglasne Stare Gradiške sjećaju se danas iznimne Marinovićeve tužiteljske revnosti na suđenju za "nedjela" koja sa svojim fantastičnim dimenzijama prelaze u komiku.

U scenariju "neprijateljske djelatnosti" šesnaestorice bili su čak i Ujedinjeni narodi. "Cilj" je bio izdvajanje Hrvatske iz Jugoslavije, a osim potpore UN-a, sredstva su obuhvaćala - atentate na tadašnje rukovodioce (Bakarića, Blaževića, Dragosavca, Vrhovca...), napade na zatvore i oslobađanje političkih zatvorenika (Đodana, Veselice), povezivanje sa stranim veleposlanstvima, emigracijom, rušenje tvornica i hidroelektrana (Peruča, Orlovac), nabavu oružja (preko Ancone), otmice djece radi ucjene, pljačke, ispisivanje parola ("Savka", "Tripalo", "NDH"), raspačavanje brošura s "neprijateljskim sadržajem", kao što su djela "ustaše Dominika Mandića", i tako unedogled.

Potkraj osamdesetih godina najčitanije novinsko štivo bile su ispovijesti političkih zatvorenika, no izuzmemo li određene zadovoljštine koje su ti ljudi dobili, samostalna hrvatska država ostavila je sve do danas netaknutom i nerazgrnutom nadublju tamu jugokomunističkog vremena, iz koje je izišao i Marinović kao "ugledni odvjetnik".

Kako piše u spomenutom biografskom tekstu, kad mu je žena Ingrid Antičević-Marinović u Račanovoj vladi postala ministrica, pomoćniku tužitelja iz sedamdesetih godina "ured je procvjetao: Marinoviću su hrlili klijenti iz cijele Hrvatske računajući na to da će uz takvog advokata, muža ministrice pravosuđa, proći bolje u svojim sporovima."

Kad čitamo što je sve taj odvjetnik učinio u slučaju Magaš, te kad se upitamo koliko on cijeni svoju klijenticu, svoj odvjetnički posao, odvjetništvo uopće, svoje kolege, društvo i državu u kojoj živi i radi, možemo se upitati koliko je kao pomoćnik zadarskog okružnog tužitelja cijenio ljude i državu Jugoslaviju koju je štitio. Možda će moj odgovor nekoga iznenaditi - koliko je cijenio ondašnje jugoslavensko, jednako toliko cijeni sadašnje hrvatsko društvo. Spomenuta optužnica protiv šesnaestorice na isti je način branila ondašnju državu kao što je Marinović branio Anu Magaš.

Pogaženo pravo onda u zaštiti "klijentice" Jugoslavije, pogaženo pravo danas u zaštiti klijentice Magaš. Ako je Marinović sada priznao kako je braneći Anu Magaš zlorabio svoju odvjetničku vještinu, fantastika zadarske optužnice iz 1974. godine bila je očito priznanje njezine pravne ništavnosti. Ako je sada u novcu, bajoslovnom svotom, naplatio obranu optužene, svoj tužiteljski posao u komunizmu naplaćivao je karijerom.

Ako je sada javno oblatio svoju branjenicu, i politička optužnica otprije tridesetak godina, skupa s cijelim sustavom kojem je pripadala, bila je dokaz da je država Jugoslavija blaćenje prava, nacionalnog i ljudskog dostojanstva, te da takva ne može opstati. Koliko je Marinović iz one države kriterij u ovoj, toliko Hrvatska plaća ceh neraščišćenim računima sa svojom prošlošću.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije