Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkaz proglašen nezakonitim

Dali su mu izvanredni otkaz zbog 283 kune, sad mu moraju platiti odštetu od 30.000 kn

autobus
Pixabay/Ilustracija
26.01.2022.
u 10:03

Zbog sudskih postupaka pretrpio je, ističe, duševne boli, sramotu i poniženja jer se vijest o izvanrednom otkazu zbog krađe ubrzo proširila i među njegovim kolegama na poslu, obitelji, rodbini i prijateljima

Autobusni prijevoznik iz Varaždina mora svom bivšem blagajniku isplatiti 30.000 kuna na ime naknade neimovinske štete i nadoknaditi mu 11.250 kuna sudskih troškova. Blagajnik je dobio izvanredni otkaz ugovora o radu zbog 283 kune manjka od prodanih karata.

No, taj je otkaz na sudu proglašen nezakonitim, a blagajnik je nakon toga podigao i tužbu za naknadu štete. Zbog sudskih postupaka pretrpio je, ističe, duševne boli, sramotu i poniženja jer se vijest o izvanrednom otkazu zbog krađe ubrzo proširila i među njegovim kolegama na poslu, obitelji, rodbini i prijateljima. Imao je, naveo je u tužbi, teške psihičke probleme zbog kojih se psihijatrijski liječio. Kod istog poslodavca radio je cijeli svoj radni vijek, 37 godina i dva mjeseca, i nije imao nikakvih radnih ili drugih prekršaja. Tvrtka se u cijelosti usprotivila tužbi i tužbenom zahtjevu.

Tvrdi da blagajniku nije bio otkazan ugovor zbog krađe, već zato što je izdao vozne karte za veći novčani iznos nego što je po završetku smjene imao novca u blagajni. Izdao je tzv. duplikat dvije karte, što je evidentirano u informatičkom sustavu, a višak novca nije predao. Tvrtka je, navodi se u presudi, protivno zakonu donijela odluku o otkazu, pa je nedvojbeno odgovorna za povredu prava osobnosti koju je blagajnik zbog toga pretrpio. Teško je, piše u presudi, očekivati da će neki drugi poslodavac zaposliti osobu te dobi bez ikakvih kvalifikacija i znanja osim rada u toj prijevozničkoj tvrtki. Blagajnik je 2020. umirovljen.

Komentara 20

ST
stefj
10:53 26.01.2022.

Eto, to je ZOR. Jako komplicirano, skoro nemoguće je dati otkaz radi krađe, pa se onda izmišljaju razni drugi razlozi. Ovako to na kraju završi... A čovjek je očito bio iskusan u tome, izdavao je više karata s istim brojem,, tako da mu sigurno nije bilo prvi puta, sigurno nije bila ta jedna krađa i sigurno nije bio jedini...No ajde, to je sud dosudio da pokaže ljudima da se mogu izvući i s manjim, da ne moraju krasti milijune da bi bili podobni...

DU
dufour
19:39 26.01.2022.

Bio kod mene jedan lik zaposlen, kao terenski radnik imao je službeni automobil na korištenje u poslovne svrhe. U firmi su ga "uhvatili" da radi ogromne troškove goriva, i onda su skužili da taksira u radno i u slobodno vrijeme. Kad su ga suočili s dokazima, uručili mu otkaz, lik došao za par dana sa odvjetnikom i zaprijetio tužbom (nigdje u Ugovoru o radu ne piše da je zabranjeno taksirati službenim autom, firminim gorivom, i u radno vrijeme :-)). Ishod svega: u firmi vidjeli da Sud može donijeti svakakvu odluku, i prihvatili nagodbu da mu isplate par plaća da ih ne tuži za neopravdan izvanredni otkaz.

CJ
cjepljeni
10:13 26.01.2022.

Vise ni lopove ne mozes nazivati pravim imenom, a da ne nadrljas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije